Barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Descărcați de aici baremul. Cum se rezolvă corect subiectele primite la Bac 2015

Publicat: 29/06/2015, 17:29
Actualizat: 10/01/2020, 22:00

Barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Aproape 150.000 de candidați au susținut, luni, testul scris la limba și literatura română și au primit, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal, două tipuri de subiecte, pe care au trebuit să le rezolve, începând de la ora 09:00, în cel mult trei ore.

Gândul publică în timp real barem bacalaureat 2015 română. Ministerul Educației a publicat în jurul orei 15:00, pe Edu.ro, baremele pentru subiectele de la limba română, atât pentru profilul uman, cât și pentru profilul real.

UPDATE 2 Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pe Edu.ro, atât pentru profilul Real, cât și pentru profilul Uman.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ- profil REAL

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ- profil UMAN

Barem Bacalaureat 2015, pe Edu.ro UPDATE 1 Profesorul Gheorghe Lăzărescu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a arătat pentru gândul cum trebuiau rezolvate subiectele primite la proba scrisă de limba română. El a precizat care sunt diferențele dintre subiectele primite de elevii de la Real și Uman.

„La primul punct, de la subiectul 1, diferența este că pentru Uman s-au cerut sinonime neologice, în timp ce la Real s-au cerut sinomine în general. La subiectul al doilea de la Real a fost o temă mai larg accesibilă, și anume importanța practicării unui sport, iar la Uman a fost o temă de cultură specifică domeniului umanist, și anume rolul scriitorilor în societate” a spus profesorul. La cel de-al treilea subiect diferența era că la Real se cerea să se prezinte un personaj, iar la Uman să se prezinte relația dintre două personaje din același roman”, a declarat Lăzărescu.

Barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Subiectele de la profilul Uman

Primul subiect a avut nouă cerințe, legate de un fragment din piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Primele trei cerințe, notate fiecare cu câte două puncte, au vizat numirea unor sinonime neologice pentru cuvintele „pomenește” și „trecută”, explicarea rolului virgulei în secvența „Vă mulțumesc, domnule secretar” și construirea unui enunț în care să se ilustreze sensul conotativ al substantivului „pagină”.

La același subiect, următoarele cinci cerințe au fost notate cu câte patru puncte. Astfel, plecând de la textul dat, candidații trebuiau să precizeze o temă a discuției dintre personaje, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a personalului „Gaby”, exemplificând-o cu o secvență semnificativă din text, să prezinte rolul notațiilor autorului în text și să ilustreze cu câte un exemplu din text două trăsături ale genului dramatic. Tot pentru patru puncte, candidații trebuiau să comenteze, în 60-100 de cuvinte, o secvență din textul dat.

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul uman și pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

La subiectul al doilea, elevii trebuiau să scrie un text argumentatv despre importanța practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda.

Subiecte Bac 2015 română Uman (Clic pentru dimensiunea completă)

Barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Subiectele de la profilul Real

La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generații”, de Lucia Demetrius, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică. Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerințe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „socoteai” și „deștepți”, explicarea rolului cratimei în secvența „n-ai venit” și construirea unui enunț în care să se folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „viață”.

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele șase cerințe ale primului subiect: precizarea unei teme de discuție dintre personajele din textul dat; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe; menționarea unei modalități de caracterizare a personajului „Ruxandra”, exemplificând cu o secvență semnificativă; prezentarea rolului notațiilor autorului; ilustrarea cu câte un exemplu din text a două trăsături ale genului dramatic; comentarea, în 60-100 de cuvinte, a unei secvențe date din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanța practicării unui sport la orice vârstă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.

Subiecte Bac 2015 română Real (Clic pentru dimensiunea completă)

Articol inițial:

Elevii care susțin proba scrisă la limba română în sesiunea iunie-iulie 2015 vor primi trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare. 10 puncte se vor acorda din oficiu. Baremele, la fel ca și subiectele pentru probele scrise de examen, se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Potrivit metodologiei de examen, baremele de evaluare și de notare la Bacalaureat 2014se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.

Barem Bacalaureat 2015 română, pe Edu.ro. Cum se corectează lucrările

Anul acesta, examenul de Bacalaureat 2015 se desfășoară în 520 de centre de examinare și 146 de centre de evaluare. Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alt județ decât în cel în care este susținut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lucrărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, și nu pe 6 iulie așa cum era prevăzut inițial.

Aproape 150.000 de candidați vor susține, luni, testul scris la limba și literatura română și vor avea, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal, două tipuri de subiecte, pe care trebuie să le rezolve, începând de la ora 09:00, în cel mult trei ore. Astfel, absolvenții filierei teoretice – profilul umanist și cei ai filierei vocaționale – profilul pedagogic vor avea aceleași subiecte, iar absolvenții filierei teoretice – profil real și ai filierei tehnologice vor primi alte subiecte.

La Bac 2015, elevii primesc subiecte diferite în funcție de profilul urmat la liceu. Absolvenții de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de Bac 2015 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocațională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcție de profil este prevăzută în metodologia de examen. Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Rezultatele vor fi afișate în 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 16:00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluționate. Rezultatele finale vor fi afișate în 10 iulie.

CALENDAR BACALAUREAT 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie 2015 Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestațiilor

10 iulie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2015

13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 – 21 august 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Gândul publică toate informațiile despre Bac 2015 – subiecte, barem și rezultate Bacalaureat 2015.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Intră 529 de lei lunar de la stat. Sute de mii de români vor beneficia...
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"E cumva o glumă?!" Cum a apărut Kate Middleton pe coperta unei prestigioase publicații din...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
×