Rusia are o strategie coerentă în Siria, iar israelienii sunt singurii care par să priceapă asta

Rusia are o strategie coerentă în Siria, iar israelienii sunt singurii care par să priceapă asta
Publicat: 22/09/2015, 18:20

Anticipam zilele trecute scopul principal al vizitei, acum lucrurile sunt clare și confirmate. În primul rând, premierul israelian a dorit să se pună de acord cu președintele rus asupra noilor reguli ale jocului în regiune, să se încredințeze că operațiunile sale asupra Hezballah nu vor fi stânjenite de prezența trupelor ruse și – lansând o ipoteză de proporții bibilice, cum obișnuiește – să tatoneze intențiile Iranului în legătură cu Înălțimile Golan. (Cu zece zile înainte de vizita delegației israeliene, la Moscova ajunsese generalul iranian Qassem Suleimani, membru al Armatei Gardienilor Revoluției, comandantul brigăzii paramilitare a acesteia, însărcinată cu operațiunile clandestine în străinătate, care a avut o lungă conversație cu același consilier, generalul Patrușev). Securitatea Israelului se șubrezește pe zi ce trece – cu un Ierusalim în flăcări, cu rachetele Hezballah căzând în neștire. În contextul acesta, prezența iranienilor în zonă, care nu e o noutate, devine o amenințare mortală, dacă e încurajată de ruși. În al doilea rând, prin vizita la Moscova, Israelul a dorit să dea un semnal și un avertisment Statelor Unite.

E drept că, în istoria relațiilor bilaterale, Netanyahu n-a obținut niciodată mai nimic de la Putin. Acum însă lucrurile s-au schimbat, chiar dacă răspunsurile lui Putin au fost la fel de alunecoase ca de obicei. Ceea ce Israelul pare a fi înțeles înaintea altora este că Rusia, spre deosebire de Statele Unite, are o strategie coerentă în zonă, iar situația politică internațională e coaptă pentru a o pune în aplicare (demersurile confuze ale americanilor și presiunile pe care criza refugiaților le exercită asupra Uniunii Europene).

Nu e lipsit de importanță faptul că până și susținătorii președintelui Obama sunt obosiți de bâjbâieli. Nicholas Kristof, editorialistul de la New York Times, a postat pe twitter, la 18 septembrie, următorul text, cu un link la o analiză dură a lui Peter Baker (consemnată cu o zi înainte în paginile jurnalului): „White House just sounds sillier and sillier on Syria. Even for those of us sympathetic to Obama, this is nonsensical”. (N-am citit frazele lui Kristof pe twitterul său, ci pe site-ul unui jurnalist saudit, dovadă că mesajul dublului premiat Pulitzer s-a împrăștiat repede).

Încoerența care domnește în coaliția anti-ISIS coordonată de Statele Unite a grăbit deplasarea lui Netanyahu la Moscova.

Sunt zile în care confuzia e atât de mare, încât nu se știe cine cu cine luptă la sol. (Din aer, perspectiva trebuie să fie și mai descurajantă).

Membrilor coaliției (în special ai „Axei Sunnite” – Turcia, Egipt, Arabia Saudită și Qatar) nu le e încă limpede care este inamicul principal: autointitulatul Stat Islamic, An-Nusra și celelalte grupări teroriste sau Al-Assad. Până una-alta, turcii și-au luat drept țintă kurzii (singurii care luptă eficient împotriva ISIS și care, chiar în aceste ore, încearcă să cucerească orașul de graniță Jarabulus, ceea ce le-ar tăia voluntarilor veniți prin Turcia legăturile cu teritoriul cucerit de ISIS).

Americanii inițiaseră un program de pregătire destinat „rebelilor moderați” (de ani de zile dăinuie această contradicție în termeni), inamici ai regimului de la Damasc, program în care s-au băgat vreo 500 milioane de dolari, care însă a scos până acum o „promoție” de doar câteva zeci de persoane, capturate, dezarmate și nimicite de cum au intrat în luptă.

Ce au discutat Putin și Netanyahu, precum și generalii celor două armate, în spatele ușilor închise, vom înțelege curând. Primul atac major al rușilor în regiune ne va spune mai multe și despre strategia pe care au adoptat-o.

Cred, în lumina ultimelor informații, că Rusia va începe prin a-și desfășura forțele în zona central-vestică a Siriei, la Hama. Acolo își poate deschide două fronturi de luptă: împotriva milițiilor jihadiste ale Jabhat An-Nusra (franciza Al-Qaeda în Levant) și împotriva ISIS. Altădată luptând alături de ISIS, An-Nusra (sprijinită puternic de turci, inclusiv pentru a lupta contra kurzilor simpatizanți PKK, declarată abia în vara anului trecut organizație teroristă) se concentrează acum asupra armatei lui Al-Assad.

E foarte complicat, dar logic.

Însă Orientul Mijlociu rămâne, cum spunea un fost premier israelian, un spațiu unde impresiile sunt importante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO