– Sunteți un maestru al diplomației, vorbiți despre lucruri frumoase… – Nu. Vorbesc frumos despre lucruri urâte.

- Sunteți un maestru al diplomației, vorbiți despre lucruri frumoase...
- Nu. Vorbesc frumos despre lucruri urâte.
Publicat: 02/10/2015, 18:46

A fost prima oară când am simțit nevoia să revăd o conferință de presă. Teatrul Balșoi al diplomației ruse e fascinant. După ce, în fața Adunării Generale ONU, președintele Putin a performat în „Lacul lebedelor”, s-a declanșat „Spărgătorul de nuci” – bombardamentele Rusiei în Siria. Ieri, în fața corespondenților de presă, Lavrov a jucat „Frumoasa din pădurea adormită”, cu un talent remarcabil. N-a încurcat pașii, nu s-a îndepărat cu un milimetru de la litera și spiritual libretului, deși unele dintre întrebări au fost de-a dreptul tăioase.

Venerabila jurnalistă de la Associated Press a întrebat, impecabil de politicos, dacă acțiunile militare ale Rusiei în Siria sunt o strategie diversionistă menită să abată atenția de la situația din Ucraina. Răspunsul: „Nu pot comenta ceea ce niște minți bolnave prezintă presei. Mereu există percepții absurde asupra desfășurărilor în curs. Sper că nu împărtășiți această viziune și nimeni din această sală nu crede că, pentru a nu distrage atenția de la Ucraina, trebuie să nu lupți contra terorismului… Unele guverne, unii politicieni nu pot susține mai mult de o situație în același timp. Însă situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reclamă un răspuns urgent. Toată lumea spune că ISIS se extinde. La mai bine de un an de când coaliția condusă de Statele Unite a pornit războiul, ISIS s-a extins mai mult…”.

Corespondentul Al-Jazeera: „Coaliția condusă de Statele Unite luptă contra ISIS. Dumneavoastră spuneți că aviația rusă lovește teroriști. Spuneți-mi, vă rog, concret, care grupări credeți că sunt teroriste?” Lavrov: „Dacă arată ca un terorist, dacă acționează ca un terorist, dacă se mișcă precum un terorist, dacă luptă ca un terorist, e terorist. Nu?”.

Ministrul de Externe rus a nuanțat apoi ceea ce urma să sublinieze de câteva ori: „Cât privește țintele coaliției și țintele anunțate de Rusia, avem aceeași abordare – ISIS, An-Nusra și alte grupări teroriste”. (An-Nusra, declarată de Națiunile Unite încă din decembrie 2012 organizație teroristă, a fost recunoscută ca atare de Turcia – care a finanțat-o, alături de Arabia Saudită și Qatar, și e posibil s-o mai susțină încă – abia în iunie anul trecut, după ce comisese o serie de crime de război).

„Planificați să vă extindeți loviturile aeriene împotriva ISIS și în Irak?” a fost întrebat Lavrov. „Nu. Nu suntem invitați, nu suntem rugați, iar noi suntem politicoși, după cum știți. Nu ne ducem neinvitați”.

Faptul că guvernul sirian a invitat oficial, a rugat Rusia să i se alăture în lupta împotriva ISIS a fost un leitmotiv al conferinței de presă. Invitația Siriei, aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus și respectarea legislației internaționale, contrar acțiunilor coaliției conduse de Statele Unite, care nu posedă nici o bază legală de acțiune: „De peste un an, coaliția bombardează Siria, fără acordul guvernului sirian, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fără să informeze pe nimeni (…) Suntem cu adevărat interesați în colaborarea cu coaliția. Nu putem fi parte a coaliției, care operează fără mandatul Consiliul de Securitate și fără a cere acordul nici unei țări pe teritoriul căreia operează”.

În fine, în legătură cu legitimitatea Puterii de la Damasc – negată de Statele Unite și aliații acestora – ministrul de Externe rus a reafirmat că este „deplină”, reamintind că Obama n-ar fi putut negocia evacuarea arsenalului de arme chimice cu un regim ilegitim. Serghei Lavrov a „uitat” că înțelegerea fusese realizată între Washington și Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale