– Sunteți un maestru al diplomației, vorbiți despre lucruri frumoase… – Nu. Vorbesc frumos despre lucruri urâte.

- Sunteți un maestru al diplomației, vorbiți despre lucruri frumoase...
- Nu. Vorbesc frumos despre lucruri urâte.
Publicat: 02/10/2015, 18:46

A fost prima oară când am simțit nevoia să revăd o conferință de presă. Teatrul Balșoi al diplomației ruse e fascinant. După ce, în fața Adunării Generale ONU, președintele Putin a performat în „Lacul lebedelor”, s-a declanșat „Spărgătorul de nuci” – bombardamentele Rusiei în Siria. Ieri, în fața corespondenților de presă, Lavrov a jucat „Frumoasa din pădurea adormită”, cu un talent remarcabil. N-a încurcat pașii, nu s-a îndepărat cu un milimetru de la litera și spiritual libretului, deși unele dintre întrebări au fost de-a dreptul tăioase.

Venerabila jurnalistă de la Associated Press a întrebat, impecabil de politicos, dacă acțiunile militare ale Rusiei în Siria sunt o strategie diversionistă menită să abată atenția de la situația din Ucraina. Răspunsul: „Nu pot comenta ceea ce niște minți bolnave prezintă presei. Mereu există percepții absurde asupra desfășurărilor în curs. Sper că nu împărtășiți această viziune și nimeni din această sală nu crede că, pentru a nu distrage atenția de la Ucraina, trebuie să nu lupți contra terorismului… Unele guverne, unii politicieni nu pot susține mai mult de o situație în același timp. Însă situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reclamă un răspuns urgent. Toată lumea spune că ISIS se extinde. La mai bine de un an de când coaliția condusă de Statele Unite a pornit războiul, ISIS s-a extins mai mult…”.

Corespondentul Al-Jazeera: „Coaliția condusă de Statele Unite luptă contra ISIS. Dumneavoastră spuneți că aviația rusă lovește teroriști. Spuneți-mi, vă rog, concret, care grupări credeți că sunt teroriste?” Lavrov: „Dacă arată ca un terorist, dacă acționează ca un terorist, dacă se mișcă precum un terorist, dacă luptă ca un terorist, e terorist. Nu?”.

Ministrul de Externe rus a nuanțat apoi ceea ce urma să sublinieze de câteva ori: „Cât privește țintele coaliției și țintele anunțate de Rusia, avem aceeași abordare – ISIS, An-Nusra și alte grupări teroriste”. (An-Nusra, declarată de Națiunile Unite încă din decembrie 2012 organizație teroristă, a fost recunoscută ca atare de Turcia – care a finanțat-o, alături de Arabia Saudită și Qatar, și e posibil s-o mai susțină încă – abia în iunie anul trecut, după ce comisese o serie de crime de război).

„Planificați să vă extindeți loviturile aeriene împotriva ISIS și în Irak?” a fost întrebat Lavrov. „Nu. Nu suntem invitați, nu suntem rugați, iar noi suntem politicoși, după cum știți. Nu ne ducem neinvitați”.

Faptul că guvernul sirian a invitat oficial, a rugat Rusia să i se alăture în lupta împotriva ISIS a fost un leitmotiv al conferinței de presă. Invitația Siriei, aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus și respectarea legislației internaționale, contrar acțiunilor coaliției conduse de Statele Unite, care nu posedă nici o bază legală de acțiune: „De peste un an, coaliția bombardează Siria, fără acordul guvernului sirian, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fără să informeze pe nimeni (…) Suntem cu adevărat interesați în colaborarea cu coaliția. Nu putem fi parte a coaliției, care operează fără mandatul Consiliul de Securitate și fără a cere acordul nici unei țări pe teritoriul căreia operează”.

În fine, în legătură cu legitimitatea Puterii de la Damasc – negată de Statele Unite și aliații acestora – ministrul de Externe rus a reafirmat că este „deplină”, reamintind că Obama n-ar fi putut negocia evacuarea arsenalului de arme chimice cu un regim ilegitim. Serghei Lavrov a „uitat” că înțelegerea fusese realizată între Washington și Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului