Dragoș Pătraru, reacție dură după ce TVR nu a intrat în breaking news vineri seara, cu tragedia din Colectiv

Dragoș Pătraru, reacție dură după ce TVR nu a intrat în breaking news vineri seara, cu tragedia din Colectiv
Publicat: 02/11/2015, 18:17

Într-un text intitulat „TVR, serviciul public care nu are program cu publicul”, publicat luni pe blogul său, Dragoș Pătraru spune că, deși nu este angajatul televiziunii publice, îi este rușine de modul în care a reflectat Televiziunea Română, în noaptea de vineri spre sâmbătă, tragedia din clubul Colectiv din București.

„Ce simt că sunt eu dator să evidențiez este lipsa de reacție a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informații pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteți închipui așa ceva? Într-o instituție supraaglomerată, cu atât de mulți oameni, cu atât de multe resurse, o instituție blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înțeleg și nu reușesc. Cum e posibil așa ceva? E ca și cum într-un spital ai duce urgențele întâi la cantină. E ca și cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului”, scrie Dragoș Pătraru.

Potrivit acestuia, televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuții foarte clare și joacă un rol foarte important în cazuri de urgență. „Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pildă, postul privat de știri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morală, față de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e în aceeași situație. Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populația, toată populația, în cazuri de urgență. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporții. Iar TVR avea obligația de a-i informa pe cetățeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul TV”, spune Dragoș Pătraru.

El precizează că îi este ciudă că trebuie să spună că, vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private, precizând că, după toate cele întâmplate, televiziunea publică trebuie să ia măsurile necesare pentru ca instituția să funcționeze cât mai rapid așa cum trebuie, în interesul cetățenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaților instituției.

„Și până vineri seară am fost tare mândru că lucrez la televiziunea publică. Acum, mi-e rușine (…) Rușine! Rușine cu care trăiesc de trei zile mulți oameni din TVR. Iar asta sper să se vadă cât mai rapid, pentru început prin câteva decizii concrete”, spune Dragoș Pătraru, precizând că televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate, iar oamenii din TVR trebuie să înțeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduț unde vremea trece, leafa merge.

„Avem de-a face cu o instituție care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicații, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate… Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să își facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice și așa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, mai spune Dragoș Pătraru.

Pe de altă parte, Mihaela Carpea, jurnalistă în SRTv, a scris pe contul său de Facebook că jurnaliști ai Televiziunii Române au fost prezenți în noaptea de vineri spre sâmbătă la locul tragediei, informațiile fiind difuzate pe site-ul stiri.tvr.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor TVR, în condițiile în care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis întreruperea emisiei obișnuite a televiziunii publice.

Mihaela Carpea a mai spus că, deși jurnaliștii TVR și-au făcut treaba, vor rămâne în conștiința publică drept „grașii ăia de la TVR care și-au luat leafa vineri”.

„Explicații inutile: Am ținut sus site-ul http://stiri.tvr.ro/ din momentul în care au apărut primele informații – de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat în al doilea infern – cel de lângă club, de la colegi de-ai noștri care plecaseră de acasă către incendiu sau care începuseră să adune informații din mașină, de pe stradă, de unde erau, de la reporteri care intraseră deja în legătură cu răniți, martori, instituții. Fremătam toți și nu trebuia să ne convoace nimeni să ne facem treaba. Trimiteau toți către noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii și secvențe video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu toții, într-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice grețoase și inutile. Nimeni nu a așteptat să fie convocat într-o redacție ca să își facă treaba. Așteptam, da, un semn că se va sparge și emisia. Între timp, informația curgea! Și pe site, și pe Facebook! Semnul ăla însă nu a venit. Nu înțeleg de ce. Nu aș fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisă greșit adresa site-ului de știri. Singurii timpi relativ morți erau ăia în care un coleg era preluat de alt coleg cu mașina ca să ajungă în redacție. De frică, nu pot să îi tăguiesc aici pe colegii mei care lucrează la site și care și-au făcut treaba. Sunt multe șanse să se sesizeze o comisie anume și vor urma hârtii, proceduri, interpretări. Vom rămâne însă în conștiința publică «grașii ăia de la TVR care și-au luat leafa vineri». Primul pe lista publicată de IML este numele unui coleg care lucra în grupul de montaj de lângă noi. Marius Rușitoru (în vârstă de 27 de ani, editor de imagine în TVR, n.r.)”, a scris Mihaela Carpea.

Pe de altă parte, și un membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul că TVR nu a difuzat vineri noapte informații în regim de breaking news despre tragedia din Colectiv.

„Vineri, de la ora 23.30, știrea dezastrului din clubul Colectiv băga televiziunile în regim «breaking news». TVR habar nu avea. Pe parcursul nopții, majoritatea televiziunilor și-au chemat reporterii și prezentatorii de acasă. TVR dormea. De dimineață, toate televiziunile prezentau pe larg ce se întâmpla, cu care și oameni la fața locului. TVR încă dormea. Totuși, au fost jurnaliști de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie inițiativă, unii dintre aceștia sunându-și șefii. Degeaba, TVR nu și-a modificat programul. Să vă fie rușine! Voi încă nu înțelegeți rolul special pe care îl aveți față de români! Probabil vă veți scuza public că nu ați avut oameni plătiți care să vină, cel puțin acesta este mesajul care răzbate. Asta nu este scuză. Pot înțelege că TVR se află într-o situație financiară grea. Pot înțelege că nu poate acoperi evenimente importante, cu frecvență medie. Dar nu pot înțelege de ce TVR nu se poate mobiliza într-o situație de dezastru, ca aceasta! Sunteți obligați să aveți o procedură de urgență pentru astfel de momente care, uitați, îndoliază națiunea! Sunteți post public, plătit din bani publici, cu obligații speciale față de români! Treziți-vă sau plecați toți acasă!”, a scris Valentin Jucan pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, începând de sâmbătă dimineață TVR s-a mobilizat și a dedicat spații importante de emisie și ediții speciale tragediei din clubul Colectiv.

TVR 1, principala televiziune din portofoliul Societății Române de Televiziune (SRTv), a difuzat pe crawl în noaptea de vineri spre sâmbătă informații despre tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, informații despre victimele tragediei au fost transmise începând de vineri noaptea în regim de breaking news pe site-ul stiri.tvr.ro. Totodată, începând de sâmbătă, de la ora 14.00, TVR nu a mai difuzat publicitate, iar siglele televiziunilor din portofoliul SRTv au fost înlocuite cu unele alb-negru, au precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, reprezentanții televiziunii publice.

TVR 1 și-a modificat programul obișnuit sâmbătă, difuzând șase ediții speciale, sub titulatura „Tragedia care a îndoliat România”, cărora li s-au adăugat informațiile despre tragedia din clubul Colectiv din Telejurnalele postului. De asemenea, sâmbătă, de la TVR 1 au fost scoase emisiunile „Gala umorului”, reluarea show-ului de divertisment „O dată-n viață”, dar și programele „Starea Nației”, „Politică și delicatețuri”, „Gărzi de poveste”, „Exclusiv în România”, „Teleenciclopedia”, un concert al Fundației Margareta și teleshoppingul. Toate acestea au fost înlocuite cu 10 ore de ediții speciale dedicate tragediei din Colectiv.

Totodată, duminică, TVR 1 a difuzat mai multe ediții speciale dedicate tragediei din clubul Colectiv, care au înlocuit programe obișnuite ale televiziunii. Din grila de duminică a TVR 1 a ieșit „Gala Operelor Naționale” și a intrat un concert înregistrat de la Festivalul Enescu. În plus, TVR 1 nu a transmis, duminică, în direct, extragerile Loto, așa cum era programat, și nici meciul CFR Cluj – Steaua, ca urmare a declarării doliului național.

Și celelalte televiziuni ale SRTv și-au modificat grilele, TVR 2 și TVR Internațional difuzând ediții speciale dedicate tragediei și înlocuind unele emisiuni din programul obișnuit, ca și TVR 3 și TVR Moldova. De asemenea, „Ediția specială” dedicată tragediei, de sâmbătă, de la ora 21.00, de pe TVR 1, a fost difuzată în simulcast și pe TVR 2. În plus, pe lângă programele speciale de duminică de pe TVR 1, TVR 2 a difuzat, seara, o ediție specială dedicată tragicului eveniment.

Pe de altă parte, luni, la TVR 1 nu vor fi difuzate „Starea Nației”, filmul „Charlot se întoarce târziu acasă”, serialul „Aventurile tânărului Hercule”, talk show-ul „Tot ce contează” și programele de teleshopping. În locul acestora, în grila TVR 1 vor intra un recital al lui Alexandru Tomescu, un documentar despre Arsenie Boca și o ediție specială de două ore a emisiunii „Vorbește liber”.

Totodată, Televiziunea Română a precizat că, pe perioada de doliu național, programul său mai poate suferi modificări, în funcție de informațiile de ultimă oră apărute, care vor fi difuzate în regim de breaking news.

În urma incendiului declanșat vineri seară în clubul Colectiv, au murit 30 de persoane, iar peste 180 au fost rănite. Un număr de 137 de răniți mai erau internați, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×