Anunțul Ministrului Sănătății privind starea răniților din Colectiv

Anunțul Ministrului Sănătății privind starea răniților din Colectiv
Dosarul Colectiv. Dezbateri finale: Judecătorii anunță dacă se schimbă încadrarea juridică a faptelor celor inculpați
Publicat: 06/11/2015, 11:44

„Avem un număr mare de pacienți stabilizați, dar vă rog să primiți această veste fără optimism. O pate dintre ei, care ar putea fi transferați în străinătate, sunt luați în calcul de Raed Arafat și restul echipei de medici”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferință la Ambasada Franței, la care sunt prezenți specialiști francezi și români în tratamentul arsurilor grave.

Dintre cei 127 de pacienți, cei mai mulți sunt internați la Spitalul de Arși, Spitalul „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias și Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienți răniți în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Sfântul Ioan”, Spitalul „Sfântul Pantelimon”, Spitalul „Dimitrie Gerota” și Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”.

O misiune franceză se află în România, din 1 noiembrie, iar duminică și luni urmează să vină din Franța prima echipă de medici voluntari care va ajuta doctorii români la tratarea chirurgicală a victimelor incendiului de la clubului Colectiv.

Echipa de medici voluntari va fi formată din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician, la Spitalul Saint Louis din Paris și doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician și șef al secției de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Aceștia se numără printre primii medici care s-au declarat solidari și s-au înscris ca voluntari pentru a veni în ajutorul medicilor români.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunțat, joi, că mai multe țări din Europa s-au oferit să găzduiască și să trateze pacienți răniți în incendiul din clubul Colectiv.

Selecția bolnavilor va fi făcută de echipele medicale din statele care și-au exprimat disponibilitatea de a prelua pacienți, precum și de medici români, iar alegerea persoanelor rănite se va face în funcție de anumite criterii.

„Selecția pacienților pe baza listelor preferăm să fie făcută de colegii care vin din spitalelele respective, iar dacă ei solicită ca selecția să fie făcută de noi va fi făcută în baza unor discuții pe listele și pe patologia pacienților. (…) Criteriile de transfer țin, în primul rând, de spitalelele respective ca să accepte pacientul respectiv și să spună că pot să-l preia. Doi: pacientul să fie transferabil și să suporte transportul, chiar dacă este un risc acest lucru, familia va fi informată despre el că riscul tranportului este unul destul de serios în continuare și, bineînțeles, dacă familia dorește acest lucru. Dacă familia nu dorește, se analizează cu familia și cu medicul curant și, dacă se consideră că nu, atunci se alege un alt pacient în locul pacientului a cărui familie nu dorește transferul lui”, a precizat secretarul de stat.

Arafat a menționat că deja au început să sosească în România echipe de medici pentru a selecționa cazurile care urmează să fie preluate pentru tratament.

„Astăzi (joi – n.r.), prima echipă a sosit în țară, este o echipă de la spitalul militar de la Bruxelles, un medic anestezit și un medic chirurg care deja sunt cu colegii noștri de la SMURD și de la Departamentul pentru Situații de Urgență și de la Ministerul Apărării și care evaluează toate cazurile pentru a selecționa cazurile pe care pot să le preia în Belgia la tratament. Inițial ni s-au oferit, în Belgia, un număr de trei locuri de terapie intensivă și cinci locuri de pacienți cu gravitate intermediară, dar care nu necesită pat de terapie intensivă, dar, după ce am discutat astăzi, au luat legătura și cu alte centre din Belgia și este posibil ca numărul paturilor asigurate să crească”, a arătat Arafat.

În ceea ce privește costurile, secretarul de stat a precizat că fiecare pacient va avea elaborat formularul E112, iar transportul va fi suportat integral din partea statului român și va fi asigurat, în special, cu avioane MApN.

„Avioanele pe care le avem la dispoziție sunt două avioane Spartan din partea Ministerului Apărării Naționale și mai avem cele două avioane care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacități de câte un pacient pe avion, pe când la avioanele Spartan putem să ajungem până la 12, chiar și mai mulți pacienți într-un avion, depinde de starea lor și câți dintre ei necesită ventilație”, a adăugat Arafat.

În urma incendiului care a avut loc, în 30 octombrie, în clubul Colectiv, 32 de persoane și-au pierdut viața și alte aproape 200 au fost rănite, majoritatea fiind internate în spitalele din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul