Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei

Motivele pentru care fabricile Holzindustrie Schweighofer în România au primit amenzi de 3 milioane de lei
Publicat: 11/11/2015, 20:07

„Am primit amenzi în cuantum de 814.815 lei pentru fabrica din Sebeș în perioada 2004-2015 și de 2.200.860 lei pentru fabrica din Rădăuți în perioada 2013-2015. Printre motivele care au stat la baza acestor penalități se numără: avize cu greșeli pentru care au fost necesare corecturi, neoperare în SUMAL a unor numere APV (Acte de Punere în Valoare, n.r.), mici diferențe de volume rezultate din balanța stocurilor etc. Aceste penalizări reprezintă mult sub 1 procent (adică 0,004%) din cifra de afaceri a firmei în aceeași perioadă de timp”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Holzindustrie Schweighofer, Dan Bănacu.

În România există peste 5.000 de firme care procesează lemn, Holzindustrie Schweighofer fiind cea mai mare companie din acest domeniu, cu 3.000 de angajați pe plan local.

Bănacu a afirmat că Holzindustrie Schweighofer înregistrează scăderi ale livrărilor și că piața lemnului din întreaga lume se află în dificultate în această perioadă.

„În acest context mondial, și volumele livrate de Holzindustrie Schweighofer au înregistrat scăderi pe o serie de piețe, fără a avea însă legătură cu situația specifică a companiei în România”, a declarat el.

Potrivit acestuia, controalele desfășurate de autorități la fabricile companiei pe perioade de peste trei luni, în care inspectorii au făcut verificări amănunțite și repetate, au afectat capacitatea administrativă și operațională a firmei, întrucât personalul „a fost astfel deturnat de la sarcinile organizatorice și operaționale zilnice”.

Compania a fost acuzată, în mai multe rânduri, că utilizează lemn provenit din tăieri ilegale, procesatorul susținând însă contrariul. În iulie, Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul instanței supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care și suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

„Acuzațiile vehiculate la adresa Holzindustrie Schweighofer ne-au pus în situația să le oferim partenerilor noștri explicații și clarificări suplimentare, să efectuăm audituri și verificări amănunțite, adiționale. Totuși, datorită informațiilor factuale pe care le-am pus la dispoziția celor interesați în această perioadă, precum și dovezilor incontestabile (…) niciun partener nu a întrerupt colaborarea cu noi în urma speculațiilor din spațiul public”, afirmă Bănacu.

El estimează pentru 2016 vânzări de cherestea de 1,7 milioane metri cubi și o producție de 1,4 milioane mc cherestea în 2015, din care 28% este vândută în România, 15% în Europa și 38% în Asia, iar diferența în alte regiuni.

„Cumpărăm bușteni atât din România, cât și de pe piețele externe, avem 1.000 de furnizori. Peste o treime din volumul pe care îl procesăm vine din import, din țări precum Polonia, Ucraina, Slovacia, Austria, Croația, Ungaria, Lituania, Belarus, Bulgaria, Serbia, Rusia și Bosnia. Iar 70% din lemnul prelucrat merge la export, în special în Extremul Orient. În 2014 am procesat aproximativ 2,8 milioane metri cubi lemn. Capacitatea totală de producție proiectată în România (incluzând noua fabrică inaugurată la Reci), ajunge la 3,6 milioane metri cubi de buștean pe an. Iar peste 95% din produsele rezultate sunt cu înaltă valoare adăugată”, a declarat Bănacu.

Legat de planurile pentru 2016, reprezentantul Holzindustrie Schweighofer spune că va urma o etapă de consolidare și că dorește păstrarea locurilor de muncă.

Compania activează în România din 2002 și a anunțat că totalul investițiilor efectuate în România este de aproape 800 milioane euro.

Holzindustrie Schweighofer deține fabrici de cherestea la Sebeș, Rădăuți și Reci (Covasna), operând și o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, și una de panel, la Comănești.

Anul trecut, Holzindustrie Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde lei și un profit net de 294,24 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele