Răspunderea mea, a lui, a noastră

Răspunderea mea, a lui, a noastră
Publicat: 07/03/2016, 11:18

Am vrut să văd cum a reacționat lumea la o astfel de știre, practic o întoarcere la starea de dinainte de incendiu, dar, ghinion, aceasta nu s-a viralizat; drept urmare, a rămas prin ungherele siturilor de știri și ale jurnalelor televiziunilor. Și doar un singur caz, cel al Arenei Naționale, mai aduce în atenția publicului autorizațiile necesare funcționării spațiilor publice și pericolele care pot apărea.

Probabil că nici acest caz nu va mai exista prea mult, pentru că recent am auzit, cu jumătate de ureche, recunosc, asta pentru că nu sunt prea pasionat de știrile cu tentă sportivă, că reprezentanții uneia sau mai multor echipe de fotbal bucureștene vor merge nu știu unde pentru a cere redeschiderea stadionului. Și, desigur, o să rezolvăm totul cu o declarație pe propria răspundere a cuiva. Fapt este că măsura propusă de ministrul de interne nu are altă menire decât de a transfera toată răspunderea, în cazul unui alte nenorociri, către administratorii respectivelor spații, iar autoritățile care nu și-au făcut treaba să fie absolvite de vină. Un punct de vedere interesant, care poate fi extins.

Să dea cineva, de exemplu, o declarație pe propria răspundere că în Vrancea nu va mai fi niciodată un seism major, ca să dormim liniștiți, fie și în clădiri cu fațada tapetată de buline roșii.

Sau să dea altcineva o declarație pe propria răspundere că folosirea celor mai ieftine materiale, pentru construcții sau pentru amenajări, este o acțiune pur economică, care nu are de-a face cu potențialele pericole ce derivă din folosirea respectivelor materiale.
Oricum, instituția propriei răspunderi funcționează din plin, și acum, în alte domenii. S-au dat mii de declarații pe propria răspundere, de către tot soiul de aleși și de oficiali ai statului, cum că nu au făcut poliție politică înainte de 1989; pe urmă tot ei s-au bătut în dosare de colaboratori ai Securității, în mod public. Parlamentarii dau o declarație pe propria răspundere că sunt corecți în folosirea celor peste 10.000 de lei pe care îi primesc pentru cabinetele din teritoriu, deși legătura aleșilor români cu teritoriul are loc cel mult o dată la patru ani, în perioada alegerilor, în rest netrecând cu lunile pe la birouri.

Înțeleg că formularul 088, „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” este un soi de instrument de schingiuire în masă, care mănâncă luni de zile de stat la cozi la administrațiile fiscale, plus bani pierduți și nervi împrăștiați. Rezultatul este imposibilitatea practică a deducerii TVA, pentru că Fiscul tratează pe toată lumea ca pe un potențial infractor. Așa, fără nicio declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere este un act firesc, ce ține de normalitatea unei societăți, de corectitudine, de responsabilitate și de simț al măsurii. Dar undeva unde încălcarea, sau manifestarea nepăsării față de lege, este norma, și dacă este menită doar să spele mâna sau obrazul, poate ascunde capcane periculoase.

„Întâlnirea”, un tablou al pictorului australian Charles Blackman, pictat prin anii ”60 ai secolului trecut; este despre experiența singuratică și emoționantă a celor ce aleg să rămână oameni întregi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ