Despre reuniunile unde se decide totul despre nimic

Despre reuniunile unde se decide totul despre nimic
Publicat: 23/08/2016, 18:14
Actualizat: 25/03/2019, 20:46

Eliminând cuvintele de legătură și expresiile comune, a ieșit că președintele în cauză – numele nu mai este important acum – repetase atâta amar de ani cam același lucru: „România trebuie”.

Am reluat experimentul și la final de mandate și, ce să vezi, „România trebuia” în continuare; o repetiție degeaba, de-a lungul a zece ani, care a trasat un soi de direcție spre niciunde, dând impresia că știm și ce vrem și cum să facem.

Mi-am adus aminte de „România trebuie” ascultând și citind declarațiile celor trei lideri europeni, Angela Merkel, François Hollande și Matteo Renzi, care s-au întâlnit pe insula Ventotene – un loc simbolic – în ceea ce presa a numit, bulversată poate de caniculă și de lipsa de subiecte specifică sezonului estival, „o reuniune decisivă pentru viitorul Europei”.

La conferința de presă de rigoare, ținută pe portavionul Garibaldi – un alt loc simbolic – cei trei ne-au asigurat că Europa va continua să existe și fără Marea Britanie, că vor fi luate măsuri de consolidare a securității și pentru prevenirea terorismului, că vor fi asigurate locuri de muncă tinerilor și toate statele vor avea creștere economică, ba mai mult, bătrânul continent își va spori apărarea împotriva valului de violență extremistă.

Pe scurt, „Europa trebuie….”.

Întâlnirea este o avanpremieră a summitului din 16 septembrie de la Bratislava, pe tema viitorului Europei; acolo, 27 de șefi de state vor conchide, desigur, că „Europa trebuie…”, în continuare.

În aceeași logică, să enumerăm câteva chestiuni pe care „Europa trebuie” musai să le facă, pentru a rămâne, așa cum este și firesc, un pol de putere și de interes economic. Asta dincolo de suma de clișee pe care liderii s-au obișnuit a le repeta, și care s-au golit, cumva, de sens: vorbesc de slujbe pentru tineri în condițiile în care un român din patru și un spaniol din trei, sub 25 de ani, nu își găsesc de lucru.

Europa trebuie să renunțe la politica de austeritate, chiar dacă o astfel de măsură riscă să o nemulțumească pe Angela Merkel, mare amatoare de „austerități”. Joseph Stiglitz spune că economiile europene performante sunt așa doar comparându-le cu cele mai puțin performante, și nu pentru că ar merge bine la nivel fundamental. Politica de austeritate trebuie înlocuită de un set de politici de creștere, finanțate din fonduri europene; o eternă dispută între națiunile „leneșe” din sud și cele „harnice” din nordul continentului este doar un joc politicianist nătâng. Economii puternice, precum cea italiană, nu suferă din cauză că oamenii au devenit mai leneși sau mai puțin productivi, ci pentru că politicile și instituțiile europene nu s-au adaptat la noua realitate economică a lumii. Banca centrală europeană ar trebui să se preocupe nu numai de inflație, ci și de combaterea șomajului, de creștere și de stabilitate.

Europa unită și puternică despre care vorbesc Merkel, Hollande, Renzi nu va apărea din birocrație, din legislație impusă și din măsuri economice discreționare. Piața unică și idealurile comune europene par a fi construcții grandioase, dar în acest moment sunt doar o butaforie, decoruri cu fațade pictate frumos, dar sprijinte în spate de bușteni negeluiți. Pentru a împlini construcția, Europa chiar trebuie…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ