AUTOSTRADA FANTOMĂ. România își ia adio de la alți 60 de kilometri de autostradă, deși a plătit și bani în avans

AUTOSTRADA FANTOMĂ. România își ia adio de la alți 60 de kilometri de autostradă, deși a plătit și bani în avans
Publicat: 05/11/2016, 08:17
Actualizat: 28/09/2018, 07:57

La 13 ani de la semnarea contractului între CNADNR și gigantul american Bechtel (decembrie 2003) pe autostrada Transilvania, care trebuia inaugurată în decembrie 2012 pe întreaga lungime de 415 km, se circulă pe doar 52 km, între Câmpia Turzii și Gilău. Restul rămân parte a unei autostrăzi fantomă.

În martie 2013, când contractul cu americanii era reziliat, tronsonul Suplacu de Barcău – Borș, aflat la 50% stadiu de exe­cuție, intra în conservare. Timp de trei ani și jumătate nimic nu s-a mai întâmplat, în ciuda faptului că, în primăvara lui 2015, asocierea de firme Corsan Corviam Construccion – Consinit – Road Consulting și Design Solution, Via Design a câștigat licitația pentru continuarea lucrărilor, pentru 701 mil. lei (157 mil. euro), bani proveniți în întregime din bugetul de stat.

După 13 ani de la începerea lucrărilor pe tronsonulSuplacu de Barcău – Borș și contractul cu ultimul constructor e pe cale de reziliere.

„De la emiterea Ordinului de Începere (luna iunie 2015) pentru execuția lucrărilor aferente autostrăzii Suplacu de Barcău – Borș, CNAIR a solicitat antreprenorului să-și îndeplinească obligațiile contractuale, urmărind în paralel activitatea desfășurată pe șantier. În toată această perioadă, antreprenorul și-a demonstrat incapacitatea îndeplinirii obligațiilor contractuale prin lipsa de mobilizare în vederea finalizării lucrărilor la acest obiectiv”, se arată în comunicatul CNAIR.

Având în vedere întârzierile înregistrate la lucrările de execuție pentru autostrada Suplacu de Barcău – Borș, CNAIR a emis penalități în valoare de 75 milioane lei. De asemenea, în același context, „compania și-a arătat intenția de a rezilia contractul, luând în calcul și relicitarea proiectului, astfel încât acest obiectiv să poată fi finalizat”. În consecință, „firma constructoare, demonstrând că este în incapacitate financiară și organizatorică, a transmis o notificare prin care solicită rezilierea contractului”, menționează CNAIR.

Având în vedere situația existentă, pentru ca acest proiect să poată fi finalizat, „singura opțiune pe care o poate lua compania este aceea de a rezilia actualul contract și de a relicita proiectul”, arată administratorul infrastructurii rutiere.

La construcția Suplacu de Barcău-Borș a fost selectat, în luna mai 2015, consorțiul compus din Corsan-Corviam Construccion SA, Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL și Via Design SRL. Prețul contractului a fost stabilit la 701 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost semnat în mai 2015.

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a vizitat acest șantier în septembrie 2016 și a constatat întârzieri, dar a precizat că nu există impedimente pentru reluarea lucrărilor. „Constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuție pe acest contract este în continuare 0%”, a spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire