Rachetele lui Trump în Siria: mult zgomot pentru nimic

Rachetele lui Trump în Siria: mult zgomot pentru nimic
Publicat: 14/04/2018, 23:01

De două ori mai multe rachete cele 59 lansate anul trecut asupra bazei aeriene de la Shayrat, la ordinul președintelui Donald J. Trump, ca răspuns tot la un atac chimic asupra populației, s-au abătut azi-noapte asupra Siriei. De această dată americanii n-au acționat singuri, ci cu sprijin britanic și francez. Țintele: trei facilități, una în Damasc și celelalte două în Homs, suspectate că ar fabrica sau stoca arme chimice și biologice. (Se poate presupune că, după avertizările apocaliptice tweetuite zilele trecute de președintele Americii, respectivele obiective fuseseră deja evacuate).

Ce a urmat? Nimic. Atacul de azi-noapte n-a rezolvat nimic – Bashar al-Assad n-a fost îndepărtat de la putere, rușii și iranienii au rămas pe poziții, turcii își continuă înaintarea armată spre Manbij împotriva kurzilor. Care a fost strategia? Niciuna. Dacă, într-o demență absolută, cu aprobarea absolut dementă a rușilor, dictatorul de la Damasc ar fi ordonat un atac chimic asupra propriei populații, tocmai pe 7 aprilie, când ultima falangă jihadistă pleca din Duma și când regimul e la un pas de a câștiga războiul civil, o va mai face, își va mai gaza cetățenii cât va dori, iar Trump va mai opera un atac chirurgical, atent la civili, dar încă și mai atent să nu atingă rușii nici cu o schijă. Cum s-a procedat și azi-noapte.

Dimineață, în capitala Siriei era, la propriu, cântec, joc și voie bună, cu mesajul „doar atât ați putut?”.

Pe de o parte e bine că nu s-a întâmplat mai rău, iar asta grație ministrului Apărării și a genralilor de la Pentagon, îngroziți, probabil, de ordinele contradictorii ale lui Trump (nu cu multă vreme le ceruse să se retragă din Siria în… 48 de ore). Corespondenții de la Casa Albă relatează că, în orele dinaintea atacului, s-au confruntat două tabere: generalul Mattis, susținut de șeful de cabinet, John Kelly, cu noul, apucatul, consilier pe probleme de Securitate Națională, John Bolton.

(În treacăt fie spus și fără nici o relevanță la ora aceasta: mâine dimineață ar fi trebuit să-și înceapă munca la Duma echipa de experți care urma să dovedească realitatea atacului chimic și, eventual, cine ar fi putut să-l lanseze. La câteva ore după raidurile din Siria, premierul britanic, Theresa May, nu cunoștea nici măcar numărul exact al morților din 7 aprilie. A spus, la plesneală, „75”).

Până și Fox News a trebuit să constate că operațiunea americano-franco-britanică de azi-noapte a fost „slabă și indecisă”. Dezarmarea chimică ar fi fost un subiect vital încă din 2013, însă din păcate e un subiect gingaș, deopotrivă pentru americani și ruși.

Problema siriană nu se rezolvă prin atacuri cu rachete – fie chirurgicale sau nu. Deocamdată, la masa tratativelor de pace și-au făcut loc rușii, turcii și iranienii (ultimul summit, în 4 aprilie, la Ankara) și nu par a fi dispuși să mai aducă scaune. Fiecare are propriul interes și propria strategie, legate nu doar de Siria, ci de întreaga regiune.

După spectacolul de artificii de azi-noapte, unii se întreabă ce va face Putin. Probabil se va limita la un război al vorbelor și va continua să-și extindă sferele de influență. A înțeles că Trump n-are alt plan decât de a distrage atenția de la propriile probleme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?