Dragnea și Orban, apărați postum de Petre Țuțea

Dragnea și Orban, apărați postum de Petre Țuțea
Publicat: 11/10/2018, 12:42

Inadecvarea comportamentală i-a prilejuit rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, să iasă în public și să-l acuze pe liderul stângii românești că „nu are simț democratic și că, prin tot ce face, demonstrează că este doar un „accident al istoriei” – atât în postura de lider de partid, cât și în postura de coordonator din umbră, de aproape doi ani, a Guvernului României.” Dl profesor Pricopie cred că e în eroare; democrația e întotdeauna în criză de lideri de anvergură. Poate mai îndreptățit e când susține că modul în care liderul PSD tratează jurnaliștii etichetându-i drept „tâmpiți” arată „disprețul față de ceilalți și lipsa lui de măsură”.

Mutând ce e de mutat, adică dacă ziariștii i-ar fi acordat o egală atenție și liderului liberal, partid care e cam de multă vreme, de când e în opoziție, în două tranșee, ar fi fost, probabil, la fel de bruftuluiți. Când n-ai argumente, trebuie să fii domn – nu tovarăș – ca să reacționezi convenabil. Dar nu asta e problema acum. România – și nu numai ea! – traversează o lungă perioadă fără a avea în frunte ceea ce istoric se cheamă un „bărbat de stat”. Mărturisesc, apelând la memorie, că aceeași lipsă era și în martie 1990, când l-am vizitat pe Petre Țuțea.

Vă redau nealterat, cu excepția unor puncte de suspensie, motivate de spațiu, fragmentul din discuția pe tema valorilor liderilor în democrație. Și încă o precizare. Circumstanțială. Eram deja în campania electorală pentru alegerile din 20 mai, „Duminica orbului” și Televiziunea Română Liberă se fandosea cu echidistanța. De aici și inhibiția interviatorului.

„- Eu, în materie de democrație n-am nicio părere personală. Mă bizui pe doi gânditori clasici. Pe Platon și pe Aristotel. Platon susține că trei sunt formele de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia și democrația. Aristotel spune că democrația este sistemul în care fiecare face ce vrea. Și eu am spus: „după cum se vede.” Iar Bergson, filozof modern, declară acest lucru: „Democrația e singurul sistem compatibil cu demnitatea și libertatea umană, dar are un viciu: nu are niciun criteriu de selecțiune a valorilor de conducere”.

– Și totuși nu e adevărat! Practica socială arată, cel puțin în democrațiile occidentale, că valorile sunt selectate până la urmă.

– Nu știu, eu nu vreau să ofensez Occidentul, dar nu geme de mari oameni de stat, azi.

– Asta e adevărat.

– Și nici Statele Unite nu plesnesc de prea mulți mari oameni de stat.

– Să nu provocăm un scandal diplomatic, nu?

– Nu, dar e real! Ceea ce înseamnă că, în democrație, numai întâmplarea naște un mare șef. De pildă, un mare conducător în democrație a fost Clemenceau, care a condus primul război mondial politic.

– Și a scos Franța la liman…

– Nu, Europa la liman. Nu știu dacă el a declarat că cine, până la vârsta de 30 de ani, nu e „progresist”, nu e de stânga și democrat, n-are inimă, dar dacă peste 30 de ani nu e conservator, e cretin.

– Ăsta a fost Clemenceau…

– Nu eu! E cineva, nu?

– Domnule Țuțea, înseamnă că nu puneți un semn de egalitate între democrație și liberalism, nu?

– Nu. Liberalismul e aproape de gândirea aristocratică a corpului social; democrația, nu.

– Puteți să dați un exemplu, din istoria noastră politică, de om care a fost liberal?

– Păi, dacă îl dau pe Ionel Brătianu, trebuie să mă ridic în picioare, dar nu pot. E așa de mare om de stat… Nu știu dacă nu cumva la Versailles s-a declarat despre el că cei care dictau Tratatul de la Versailles – nu știu cine a spus, poate Beneș – sunt niște balcanici, „dumneavoastră sunteți stăpân”. Brătianu! Cred că a fost cea mai mare conștiință politică europeană la Versailles. (…)

– Altfel, a fost un mediocru debatteur parlamentar, nu era un mare orator la tribuna Parlamentului…

– Dar a decis când și cum trebuie. Când Iorga, cu orgoliul lui, îi spune lui Ionel Brătianu: „Ce să învăț eu de la un inginer!?”, Brătianu, care era prim-ministru, îi răspunde: „Măsura, domnule profesor, măsura!”. Ha, ha, ha! „Măsura, domnule profesor!” (…) Eu am emoții când trec prin două gări. Prin Blaj, prin Mica Romă a lui Eminescu, care ne-a relatinizat, nu? Și prin Florica, unde-i mormântul acestui mare om. Țin să afirm, însă, că, indiferent cine conduce Partidul Liberal astăzi, poporul român nu poate să evite liberalismul, fiindcă îi datorează crearea statului român modern și a societății române moderne. Mă interesează liberalismul biruitor în Statele Unite, în Japonia, în vestul Europei. El, prin această biruință, devine ispititor pentru vânzoleala din spațiul răsăritean.

– Și totuși, spuneați că Occidentul n-a dat mari valori politice.

– Actualmente.

– Atunci, cum poate acest sistem să prospere fără mari personalități politice?

– Liberalismul te duce cum te duce trenul la destinație. Liberalismul favorizează corpul social: te instalezi în sistem și n-ai încotro… În climatul creat de liberali, se poate respira spiritual și se poate progresa material, valorile mișcându-se nederanjate de nimeni, (…) adică nu deranjează mecanismul gândirii dogmatice universale creștine…”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata