Eu, când vreau să fluier…

Eu, când vreau să fluier...
Publicat: 27/01/2019, 20:32

„Cât să mai tolerăm?” s-a întrebat, încins și retoric, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, după care a zis:. „Azi vin și vandalizează intrarea în Ministerul de Justiție, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnaliști, mâine-poimâine, intră și în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica și repede.”

Îi atrag atenția vorbitorului, degrabă împărțitor de ani buni de pușcărie, că ai lui se plâng pe la toate instituțiile interne și internaționale că „pușcăriile sunt pline”, „că în România nu trebuie să stea toată lumea la pușcărie”, „că statul paralel ne amenință cu pușcăria, ca să ne sperie, ca să nu mai vorbim, ca să nu mai avem nimic de spus” și pentru asta, i-a scos din penitenciare pe criminali, violatori și tâlhari.

Mă gândesc că au făcut-o, gândindu-se că e timpul să elibereze locurile pentru cei care mai au tupeul să vorbească împotriva PSD-ALDE.

Îi mai atrag atenția aceluiași vorbitor că, toate faptele despre care vorbește – ultraj, vandalism, distrugere de bunuri, insultă, calomnie – sunt deja incriminate de legislația din România.

A, că Ștefănescu vrea ca unul care a spus ce a simțit el despre politicieni să ia vreo trei-patru ani cu executare, iar ăla care a făcut gușa mare cu bani de la buget să ia, la fel, în continuare, asta e altceva.

Dar nu pentru că ar vrea dreptate, ci pentru că ar vrea liniște.

Dar, ca să fim sinceri, am putea spune că inițiativa celor doi poate fi, la fel de bine, izbăvitoare și pentru noi ceștilalți, de vreme ce, potrivit DEX (că e cel mai la-ndemână), se arată:

INSULTA, adică: „A aduce cuiva (prin vorbe sau fapte) o insultă; a ocărî, a ofensa, a jigni”.

OFENSA, adică: „A aduce (cuiva) o ofensă; a insulta, a jigni”.

JIGNIRE, adică: „1 (Înv) Lovire. 2 (Înv) Atingere. 3 (Înv) Rănire ușoară. 4 (Înv; fig) Prejudiciu. 5 Ofensă”.

PREJUDICIU, adică: „Pagubă, daună. Știrbire a onoarei, a reputației, a prestigiului cuiva”.

PRESTIGIU, adică: „Autoritate morală, considerație, influență de care se bucură cineva sau ceva datorită calităților, cunoștințelor, talentului etc.; vază, importanță”.

S-ar putea spune, deci, în aceste condiții, că și țării, poporului, nației, le pot fi știrbite onoarea și reputația? Că prestigiul României poate fi știrbit de politicieni fără cultură, fără imaginație, penibili în exprimare/explicații, în metaforă, în imagine, neștiutori în ale cititului de pe hârtie, fiind, în concluzie, după cum scrie la carte, analfabeți funcțional? Sau prestigiul poporului român, care – deși l-ar vrea unii legat la gard, trăind în derută și cu pumnul politicianului în gură – a dat dovezi, de-a lungul timpului, de genialitate, de demnitate, de inteligență diplomatică și managerială, de cultură și, ce să vezi, în general, de știință a literaturii și gramaticii limbii române?

Poporul român cât ar mai trebui să-i suporte pe acești gângavi care aduc jigniri/ofense repetate inteligenței sale colective, bunului-simț și modestiei – sigur, vorbesc aici despre majoritatea românilor, întrucât pădure fără uscături nu cred să existe – și prestigiului său în lume, căpătat, de-a lungul istoriei, prin faptele unor oameni excepționali, ale căror nume, dacă le-aș menționa aici, așa cum sunt tentat, ar însemna să parcurg pagini întregi?

Și acum, ca să se poată descărca, aplicând prevederile noii legi, în toate timpurile, așa cum știe PSD să pretindă de la normă, iată, fac o delațiune: ca să vezi supriză – cine-i „jignește” pe reprezentanții României la Bruxelles… Și nu e din Opoziție.

Liderul maghiar Kelemen Hunor consideră că Președinția României la UE este una atipică, nefiind necesare, totuși, mari competențe pentru luarea anumitor decizii politice. Și, cu toate astea, „prestațiile bruxelleze ale unor membri din Guvern au reușit să devină foarte comice”.

Potrivit agenției Mediafax, politicianul a afirmat în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR, că nu ar trebui să fie continuată o astfel de situație: „Totul a început cât se poate de prost, într-o manieră de comedie, comică și cred că acest lucru se va schimba și se va corecta„, a afirmat Kelemen.

Bine, dar dacă tot vorbim despre prestațiile lui Daea, de ce n-am aminti și despre prestațiile prim-ministrului român, Viorica Dăncilă? Sau de ce să nu amintim despre prestațiile majorității miniștrilor guvernului PSD-ALDE?

Toate acestea nu înseamnă jignire, ofensă și prejudiciu, aduse prestigiului unei țări europene aflate, în această perioadă într-o postură extrem de vizibilă.

Nu seamănă ceea ce se întâmplă cu un stand-up comedy de cea mai proastă calitate, prezentat pe cea mai înaltă scenă a Europei? Un stand-up care, nu numai că ne jignește, insultă și calomniază pe noi, pe români, dar e posibil să se simtă jigniți, în aceeași măsură, și europenii, dacă nu cumva, chiar pământenii, în general…

Pentru că, nu-i exclus, vorba cuiva, să fi ajuns, deja, „de râsul universului cosmic…” Dacă mai funcționează sateliții în perioada președinției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată