Primele 15 izolete produse în România au fost recepționate de MApN. Care e noul proiect militar pregătit pentru omologare

Publicat: 27/03/2020, 18:36
Actualizat: 27/03/2020, 18:46

Primul lot de 15 de izolete de concepție și producție românească a fost recepționat vineri, 27 martie, la sediul operatorului economic S.C. STIMPEX S.A. Acestea asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

Dispozitivele medicale recepționate de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear), a anunțat, vineri, Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat de presă.

Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale.

La recepția dispozitivelor a participat primul ministru al României, Ludovic Orban, ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă și a ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

„Felicit Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Romarmul și  STIMPEX pentru faptul că au avut capacitatea, într-un timp foarte scurt, să introduce in fabricație izolete care sunt atât de necesare situației epidemie de coronavirus pentru transportarea bolnavilor sau transportarea persoanelor în condiții de izolare perfecta. Capacitatea de producție a izoletelor va crește și, în ceea ce ne privește, vom achiziționa, atât prin ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate), prin Ministerul Apărării și prin alte entități al statului aceste produse pentru a le pune rapid la dispoziția ambulanțelor, la dispoziția spitalelor, pentru a putea fi utilizate cât mai rapid”, a declarat Ludovic Orban.

Un nou proiect intră în faza accelerată de testare-evaluare

Cercetătorii științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie au prezentat mai prezentat cu această ocazie oficialilor din Guvernul României prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: „Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE”, destinat izolării în condiții de siguranță a pacienților, inclusiv a celor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19, a anunțat MApN.

Produsul va  trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării și producției în serie, a anunțat MApN.

Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleași stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenți biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.

La dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcției Medicale a MApN.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ