GÂNDUL LIVE. Care sunt condițiile pentru relaxarea restricțiilor? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Publicat: 21/04/2020, 13:20
Actualizat: 21/04/2020, 14:36

Reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie a explicat, la Gândul Live, în ce context se pot relaxa restricțiile actuale impuse prin ordonanțe militare.

Nu cred că e o surpriză că întrebările legate de o eventuală relaxare sunt pe buzele tuturor, mai ales că sunt multe din UE care au anunțat un calendar pentru acest lucru, este de părere Alexandru Rafila.

„Cred că și noi ar trebui să ne gândim foarte bine care ar putea fi un astfel de calendar (de ridicare a restricțiilor – n.r.), mai ales care ar trebui să fie condițiile care să facă posibilă posibilă implementarea unui astfel de calendar, pentru că există mai multe categorii de condiții, unele de natură epidemiologică, probabil că sunt pe primul loc, cel puțin pentru moment, ne referim la trendul înregistrat la nivel național, la nivel local, care este proporția persoanelor vârstnice, care se îmbolnăvesc, în ceea ce priveste cazurile noi”, a detaliat Alexandru Rafila, în intervenția la Gândul Live.

„Și, nu în ultimul rând, trebuie să discutăm despre capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții infectați, care e gradul de ocupare în secțiile de Terapie Intensivă, și încă un lucru, care nu trebuie neglijat, dacă există personal medical disponibil să lucreze în aceste zone, pentru că ați văzut că sunt situații în care personalul medical e afectat destul de serios, iar din totalul îmbolnăvirilor din România, circa 15% reprezintă personalul medical”, a explicat Alexandru Rafila.

„Toată lumea dă tot felul de termene, trei luni, cinci luni, șase luni, un an și așa mai departe… Realitatea de pe teren o să infirme diversele prognoze, pentru că fără funcționarea economiei, fără sprijinul și aportul economiei care trebuie să funcționeze, să aducă taxe la bugetul de stat, nu putem să susținem. Noi nu suntem o țară, cum e Norvegia, de exemplu, care are un fond de câteva sute de miliarde de euro economisit, din care am putea să trăimi un an fără să facem nimic. Or chestia asta o să vină peste noi și cred că în scenariul privind repornirea societății, în general, și a economiei în special, trebuie să ținem cont de acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a menționat si avertismentul ferm venit de la directorul general al OMS privind relaxarea măsurilor. „Cred că această fermitate trebuia să existe mai devreme, mai la început. Sigur, toată lumea trebuie să fie alertă și să ridice progresiv măsurile și etapizat încât să vadă efectele, dar, repet, nu poți să renunți la activitatea economică. Chestiunea asta e sinucigașă, iar pierderile, inclusiv de vieți omenești, vor fi incomparabil mai mari decât cele generate de epidemia cu noul coronavirus”, a subliniat Alexandru Rafila.

„Această focalizare unidirecțională nu e sănătoasă și cred că ar trebui să discută și despre alte lucruri, pe de o parte, iar pe de altă parte, dincolo de toate veștile alarmiste – am o sugestie pentru posturile de televiziune, să prezinte programe referitoare la activitatea fizică, cum ar trebui persoanele vârstnice să desfășoare activitate fizică în casă, dacă doresc să își păstreze o stare de sănătate fizică și psihică. E o indicație de la OMS că trebuie să facă 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânal”, a precizat Alexandru Rafila

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern