GÂNDUL LIVE. Care sunt condițiile pentru relaxarea restricțiilor? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Publicat: 21/04/2020, 13:20
Actualizat: 21/04/2020, 14:36

Reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie a explicat, la Gândul Live, în ce context se pot relaxa restricțiile actuale impuse prin ordonanțe militare.

Nu cred că e o surpriză că întrebările legate de o eventuală relaxare sunt pe buzele tuturor, mai ales că sunt multe din UE care au anunțat un calendar pentru acest lucru, este de părere Alexandru Rafila.

„Cred că și noi ar trebui să ne gândim foarte bine care ar putea fi un astfel de calendar (de ridicare a restricțiilor – n.r.), mai ales care ar trebui să fie condițiile care să facă posibilă posibilă implementarea unui astfel de calendar, pentru că există mai multe categorii de condiții, unele de natură epidemiologică, probabil că sunt pe primul loc, cel puțin pentru moment, ne referim la trendul înregistrat la nivel național, la nivel local, care este proporția persoanelor vârstnice, care se îmbolnăvesc, în ceea ce priveste cazurile noi”, a detaliat Alexandru Rafila, în intervenția la Gândul Live.

„Și, nu în ultimul rând, trebuie să discutăm despre capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții infectați, care e gradul de ocupare în secțiile de Terapie Intensivă, și încă un lucru, care nu trebuie neglijat, dacă există personal medical disponibil să lucreze în aceste zone, pentru că ați văzut că sunt situații în care personalul medical e afectat destul de serios, iar din totalul îmbolnăvirilor din România, circa 15% reprezintă personalul medical”, a explicat Alexandru Rafila.

„Toată lumea dă tot felul de termene, trei luni, cinci luni, șase luni, un an și așa mai departe… Realitatea de pe teren o să infirme diversele prognoze, pentru că fără funcționarea economiei, fără sprijinul și aportul economiei care trebuie să funcționeze, să aducă taxe la bugetul de stat, nu putem să susținem. Noi nu suntem o țară, cum e Norvegia, de exemplu, care are un fond de câteva sute de miliarde de euro economisit, din care am putea să trăimi un an fără să facem nimic. Or chestia asta o să vină peste noi și cred că în scenariul privind repornirea societății, în general, și a economiei în special, trebuie să ținem cont de acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a menționat si avertismentul ferm venit de la directorul general al OMS privind relaxarea măsurilor. „Cred că această fermitate trebuia să existe mai devreme, mai la început. Sigur, toată lumea trebuie să fie alertă și să ridice progresiv măsurile și etapizat încât să vadă efectele, dar, repet, nu poți să renunți la activitatea economică. Chestiunea asta e sinucigașă, iar pierderile, inclusiv de vieți omenești, vor fi incomparabil mai mari decât cele generate de epidemia cu noul coronavirus”, a subliniat Alexandru Rafila.

„Această focalizare unidirecțională nu e sănătoasă și cred că ar trebui să discută și despre alte lucruri, pe de o parte, iar pe de altă parte, dincolo de toate veștile alarmiste – am o sugestie pentru posturile de televiziune, să prezinte programe referitoare la activitatea fizică, cum ar trebui persoanele vârstnice să desfășoare activitate fizică în casă, dacă doresc să își păstreze o stare de sănătate fizică și psihică. E o indicație de la OMS că trebuie să facă 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânal”, a precizat Alexandru Rafila

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului