OPERAȚIUNEA „WARP SPEED”. Cele mai puternice agenții de SPIONAJ din lume „vânează” SECRETELE vaccinului anticoronavirus/ Război subteran în COMUNITATEA DE INFORMAȚII

OPERAȚIUNEA „WARP SPEED”. Cele mai puternice agenții de SPIONAJ din lume „vânează” SECRETELE vaccinului anticoronavirus/ Război subteran în COMUNITATEA DE INFORMAȚII
Publicat: 01/05/2020, 19:17
Actualizat: 01/05/2020, 19:36

Cursa pentru a obține în timp record un vaccin care să oprească pandemia a antrenat toate comunitățile de informații din întreaga lume într-o bătălie acerbă pentru cel mai râvnit secret din laboratoarele din biotehnologie. Războiul subteran din spionajul internațional este atât de acut, încât un înalt oficial al serviciilor de informații din SUA a declarat BBC că au fost interceptate tentative de a accesa baza de date aferentă Operațiunii „Warp Speed”, programul american pentru obținerea vaccinului.

„În lumea de azi nu există nimic mai valoros sau care merită furat decât orice fel de cercetare biomedicală care va ajuta cu un vaccin anticoronavirus”, spune Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate al SUA pentru BBC.

El nu a confirmat, însă, dacă a existat vreun caz în care informații au fost furate. Surse din comunitatea de informații britanică au spus, de asemenea, că au observat o activitate similară.

„Ne străduim, împreună cu persoane din industrie, cercetare și guvern, să protejăm aceste date, pentru a ne asigura că informația și cercetarea noastră sunt apărate cât mai bine. Ne așteptăm ca agenții de informații străine, inclusiv cele ale Partidului Comunist Chinez, să încerce să obțină informații cu privire la lucrurile de care ne ocupăm”.

Guvernul american încearcă să ajute la dezvoltarea unui vaccin printr-un program care ar fi denumit Operațiunea „Warp Speed”. Țara care descoperă prima formula cea mai eficientă și mai sigură se va asigura că cetățenii ei sunt primii care beneficiază de vaccin.

Operațiunea „Warp Speed”

O cursă internațională pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a început de ceva vreme, iar implicați sunt cercetători, companii și guverne, dar mai ales agențiile de spionaj și informații. Iar eforturile lor sunt protejate simultan de agențiile de spionaj intern, în timp ce sunt vizate de către străini.

Administrația Trump a mobilizat resurse uriașe, în stilul proiectului Manhattan, pentru a reduce drastic timpul necesar dezvoltării unui vaccin contra coronavirusului, cu scopul de a face suficiente doze pentru majoritatea americanilor până la sfârșitul anului, scrie bloomberg.com.

Numit „Operațiunea Warp Speed”, programul va reuni companii farmaceutice private, agenții guvernamentale și armate pentru a încerca să reducă timpul de dezvoltare a unui vaccin cu cel mult opt ​​luni, potrivit surselor bloomberg.com

Potrivit dicționarului merriam-webster.com, termenul „Warp Speed” este o frază care a intrat în conștiința publică prin intermediul science-fiction și, în cele din urmă, a câștigat suficientă popularitate pentru a ajunge în dicționar. Expresia a fost popularizată în serialul SF Star Trek în anii ’60.

„Warp speed” s-a referit la un concept specific, și anume ideea de a călători cu o viteză mai mare decât viteza luminii.

„Operațiunea Warp Speed” a atras și numeroase critici. Astfel, expertul în vaccinuri Dr. Peter Hotez avertizează, într-o declarație pentru msnbc.com, că termenul este impropriu atunci când se referă la cât de rapid poate fi dezvoltat un vaccin COVID-19

Indiferent cât de rapid se vor mișca forțele aruncate în joc de administrația Trump, obiectivul proiectului este de a avea 300 de milioane de doze de vaccin disponibile până în ianuarie, potrivit unui oficial al administrației. Nu există precedent pentru o astfel de dezvoltare rapidă a unui vaccin.

Centrul Național de Contrainformații și Securitate al SUA oferă consultanță pentru combaterea activității agențiilor de informații străine guvernului american, întreprinderilor și mediului academic.

„Am lucrat cu reprezentanți din industria noastră farmaceutică și cu reprezentanți guvernamentali foarte îndeaproape pentru a ne asigura că protejăm toate cercetările și datele cât se poate de bine”, a spus Bill Evanina, directorul Centrului pentru BBC.

„Avem toate așteptările ca serviciile de informații străine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, să încerce să obțină ceea ce facem aici”, a mai spus Bill Evanina.

„Am fost în contact cu fiecare organizatie de cercetare medicala care coordonează cercetările pentru a fi foarte, foarte vigilenți”, a adaugat dl Evanina.

Laboratoarele de biotehnologie, țintele spionajului cibernetic

La jumătatea lunii aprilie, un oficial al FBI a spus că au existat „unele intruziuni” în instituțiile care lucrează la cercetările legate de Covid.

Directorul adjunct Tonya Ugoretz a declarat că datele bio-medicale au fost mult timp „o țintă prioritară pentru spionaj cibernetic”, iar organizațiile legate public de munca asupra virusului au devenit o „marcă”.

Ulterior, procurorul general adjunct al SUA pentru securitate națională, John Demers, a declarat că ar fi „dincolo de absurd” să crezi că China nu va fi interesată de astfel de detalii.

Centrul pentru securitate cibernetică din Canada a avertizat, de asemenea, că există actori care pot încerca să fure proprietate intelectuală de la organizațiile angajate în cercetarea și dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern