GÂNDUL LIVE. Cum ajută plasma pacienții cu COVID-19. Doina Goșa: Îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi

Publicat: 08/05/2020, 14:48
Actualizat: 08/05/2020, 18:08

Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București, a detaliat, la Gândul Live, cum acționează admistrarea de plasmă,  criteriile și metodele de recoltare a acesteia pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

„Plasma pe care o colectăm de la pacienții vindecați conține anticorpi, este bogată în anticorpi anti virusul SARS-Cov-2. În momentul în care pacientul se află în spital în stare critică, capacitatea lui de apărare este clar depășită, deci organismul cu greu face anticorpi sau anticorpi insuficienți. Dacă noi îi dăm anticorpi, prin plasma e care o oferim de la pacienții vindecați, îl ajutăm în felul acesta să lupte cu boala și îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi”, a explicat Doina Goșa, la Gândul Live.

Criteriile de selecție pentru donatorul de plasmă prin plasmafereză pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 sunt aceleași ca pentru o donare obișnuită de sânge, a precizat Doina Goșa, la care se adaugă câteva cerințe. „Fostul pacient, vindecat de Covid-19, trebuie să aibă biletul de externare din spital, două buletine de analize sau în biletul de externare să scrie că a avut două teste negative, deci este vindecat, și minim două săptămâni de la externare. Nu trebuie să aibă boli cronice sau comorbidități, la fel ca și pentru donarea de sânge, donatorul trebuie să fie sănătos”, a explicat Doina Goșa.

„Cea mai eficientă procedură de donare de plasmă este prin metoda de recoltare plasmafereză, care se face cu ajutorul unui echipament care este adecvat acestei activități. Se scot 600 de mililitri de plasmă din care se prepară trei unități de plasmă transfuzabilă a câte 200 ml fiecare. Prin procedura standard de donare de sânge, aceasta presupune masă eritrocitară, deci se face o punguță de eritrocite, și o pungută de plasmă de 200 de mililitri. De asta plasmafereza e eficientă, pentru că dintr-o plasmafereză de la un donator obținem trei unități de plasmă, iar prin cea standard, o singură unitate”, a detaliat Doina Goșa.

În spitale nu se poate face procedura de plasmafereză, ci doar primesc unitățile de la centrele de transfuzii și le administrează.

Plasmafereza se desfășoară sub supravegherea medicului specialist, durata este 50-60 minute. Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereza (plasmafereze) trebuie să fie de două săptămâni, potrivit informațiilor de pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Până astăzi, 8 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.811 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani