GÂNDUL LIVE. Manager Institut „Marius Nasta”, după ce o angajată nu a respectat regulile și și-a infectat colegii „Inclusiv părul trebuie să și-l spele, pentru că ne dorim ca angajații noștri să fie sănătoși”

Publicat: 25/05/2020, 13:01
Actualizat: 25/05/2020, 16:32

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a detaliat, la Gândul Live, cauza infecțiilor cu noul coronavirus confirmate în rândul angajaților unității medicale.

Şapte cazuri de infecţie cu noul coronavirus au fost depistate în ultimele zile la Institutul „Marius Nasta” în rândul cadrelor medicale, asistente și infirmiere. Totul a pornit de la o asistentă care nu a respectat procedurile și nu a purtat echipamentul de protecție corespunzător.

„Una dintre colegele noastre nu a purtat corespunzător echipamentul în zona roșie”

„Din păcate, atunci când lucrăm într-o zonă cu risc major, cum e cea în care sunt internați pacienții cu COVID-19, respectarea procedurilor trebuie să fie extrem de riguroasă și, mai mult decât atât, atunci când procedura în interiorul zonei roșii, unde riscul de infecție este mare, dar și în zona verde, unde orice angajat care se poate infecta fără să fie asta o vină că s-a infectat, dar prin lipsa purtării măștii în zona verde poate să infecteze alți colegi, este un lucru care să ne atragă atenția în a respecta cu rigurozitate aceste proceduri”, a explicat Beatrice Mahler, la Gândul Live.

„Din păcate, una dintre colegele noastre, lucru care a fost menționat în rapoartele de gardă, nu a purtat corespunzător echipamentul în zona roșie și asta a dus la infectarea altor colege”, a precizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

„Efortul pe care îl depun colegii mei atunci când poartă acel echipament cel puțin șase ore este extrem de mare. Nu au cum să bea apă, nu au cum să își rezolve necesitățile personale decât după ce se dezechipează și procedura de dezechipare nu e chiar simplă, e laborioasă, și atunci trebuie obligatoriu să ai două perechi de mănuși atunci când intri în zona roșie, să porți viziera, să ai masca etanș pusă pe față, să ai ochelarii de protecție, să nu lași nicio zonă din corp care ar putea fi expusă și pe care virusul ar putea să ajungă și ulterior, prin atingerea zonei respective, să te autoinfectezi. Este extrem de important ca procedura și purtarea echipamentului să se facă corect, iar în zona de dezechipare, zona portocalie, pe care o avem foarte bine delimitată la Institutul Marius Nasta, pentru că circuitele sunt respectate, dezechiparea trebuie să se facă cu respectarea pașilor, cu manevre lente, tocmai pentru a nu creea aerosoli care să infecteze”, a subliniat Beatrice Mahler.

Despre cât de difici este să porți echipamentul de protecție împotriva COVID-19 a povestit, recent, și un asistent medical, veteran în teatrele de operații: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, cu 18-20 de kilograme pe noi, aici condițiile sunt mai grele”.

„După dezechipare, urmează dușul și toaleta, inclusiv părul trebuie să și-l spele, pentru că ne dorim ca angajații noștri să fie sănătoși. Asta e cea mai importantă resursă a unei instituții medicale, personalul său medical”, a subliniat Beatrice Mahler.

În acest moment, activitatea institutului este asigurată, colegii care au fost în contact cu primul caz au fost testați, ceilalți sunt în autoizolare și sunt negativi, a precizat managerul Institutului Marius Nasta. Va urma o altă etapă de testare la 14 zile de la momentul ultimului contact.

„Marea majoritate respectă procedurile și folosesc corect echipamentul. „Din păcate, când ai o astfel de situație, care nu-ți dorești să existe, dar care depinde de modul în care fiecare angajat își respectă individual locul de muncă, pot apărea situații în care persoane care au purtat corect echipamentul și și-au făcut corect meseria să fie afectate, și aici e partea cea mai sensibilă și cea mai neplăcută”, a conchis Beatrice Mahler.

1 din 7 cazuri de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la personal medical în România. În rândul personalului medical s-au înregistrat 337 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2. La data de 18 mai, la ultima raportare a INSP, era vorba de un număr total de 2.601, față de 2.264 de persoane, la raportarea anterioară, din 10 mai, ceea ce reprezintă o proproție de 15,4%, față de 14,6% din numărul total de cazuri, din săptămâna anterioară, arată raportul INSP.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata