STUDIU. Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea deveni aparate pentru depistarea simptomelor de Covid-19

STUDIU. Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea deveni aparate pentru depistarea simptomelor de Covid-19
Dispozitivele de monitorizare a activităţilor sportive ar putea depista simptome de Covid-19
Publicat: 29/05/2020, 07:26

Datele colectate de dispozitive pentru monitorizarea activităţilor sportive pot evidenţia simptome de coronavirus cu câteva zile înainte ca o persoană să îşi dea seama că este infectată, arată rezultatele unor studii, conform cotidianului The Washington Post.

Acest fapt înseamnă că dispozitive pentru monitorizarea activităţilor de fitness ar putea deveni aparate pentru depistarea semnelor de îmbolnăvire.

Datele preliminare a două studii academice reprezintă un pas mic în combaterea coronavirusului, dar un pas enorm pentru tehnologiile de monitorizare. Dacă aparate precum Fitbits, Oura sau ceasuri smart Apple se dovedesc a fi sisteme efective de avertizare, acest lucru ar putea conduce la redeschiderea comunităţilor şi locurilor de muncă, evoluând de la noutăţi tehnologice la elemente esenţiale pentru sănătate.

Un inel smart pentru activități sportive ar putea depista simpotomele de COVID-19

Începând din martie, mai multe studii au analizat dacă prin colectarea constantă a datelor prin dispozitive de monitorizare a activităţilor sportive pot apărea indicii privind infectarea cu noul coronavirus. Săptămâna trecută, Fitbit a anunţat propriul efort de cercetare. Deocamdată, nu au fost efectuate studii clinice, ci doar au fost analizate datele colectate.

Cel mai mare potenţial l-ar putea avea un inel smart numit Oura. Dispozitivul wireless care costă 300 de dolari colectează date despre ritmul cardiac, respiraţie şi temperatura corpului, un element esenţial pentru depistarea coronavirusului. Inelul de monitorizare a semnelor vitale, produs de o companie care are sedii în Finlanda şi SUA, este utilizat în studii efectuate de Universitatea din statul american Virginia de Vest şi de Universitatea din California. La teste au participat zeci de mii de angajaţi din domeniul sănătăţii.

Un ceas smart pentru activități sportive ar putea depista simpotomele de COVID-19

Un alt studiu este efectuat de Institutul Scripps Research, cu un ceas smart produs de Apple, având preţul de 400 de dolari. Studiul verifică dacă datele despre ritmul cardiac sunt suficiente pentru depistarea infectării cu noul coronavirus sau despre alte infecţii virale.

Niciunul dintre studii nu a prezentat rezulatele oficiale, dar există indicii că ideea funcţionează. Cercetătorii Institutului pentru Neuroştiinţe Rockefeller, din cadrul Universităţii din statul Virginia de Vest au stabilit că datele colectate de inelul smart Oura, împreună cu o aplicaţie de măsurare cognitivă şi a unor tipuri de simptome, pot semnala cu un avans de trei zile dacă o persoană va avea febră, tuse ori insuficienţă respiratorie. Profesorul Ali Rezai, directorul Institutului, consideră foarte importantă tehnologia, întrucât pot fi depistate infecţiile prematur, când nu există simptome dar poate exista contagiere. El numeşte combinaţia inelului smart şi a aplicaţiei „sistem digital EPP” – echipament personal de protecţie. „Aparatele pot spune: «acest om trebuie să stea acasă, nu trebuie să iasă, pentru a nu-i infecta pe alţii»”, a subliniat el.

În plus, cercetători ai Universităţii Stanford care studiază modificări ale ritmului cardiac constatate prin dispozitivul Fitbits au anunţat că au putut depista coronavirusul anterior ori în acelaşi timp cu diagnosticarea standard la 11 din cei 14 pacienţi supuşi studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple