PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!

PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!
Cum explică Alexandru Rafila reinfectarea celor trei sibieni, deși aveau anticorpi.
Publicat: 22/06/2020, 21:23
Actualizat: 22/06/2020, 21:23

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, trage un semnal de alarmă după creșterea numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2, în contextul în care România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. De asemenea, acesta avertizează că „sistemul poate pica oricând”, punctând că „dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”.

Alexandru Rafila a punctat faptul că transmiterea comunitară în ceea ce privește pandemia de coronavirus este una foarte accentuată ceea ce ar putea afecta atât sistemul sanitar, cât și călătoriile românilor în statele europene, potrivit Antena3.

„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial”, a explicat specialistul.

Alexandru Rafila, avertisment dur: „Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”

„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens. Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, a avertizat Alexandru Rafila.

„Sistemul medical poate cădea!”

„Trebuie să ne uităm la câtiva indicatori: primul ar fi numărul de persoane din secțiile de terapie intensivă. Este important și numărul de cazuri externate care este mai mic decât numărul persoanelor care se îmbolnăvesc, iar asta a dus la o creștere. În parametrii aceștia, sistemul medical poate cădea, mai ales dacă creșterea înregistrează creșteri mai ridicate decât este în prezent”, a mai punctat reprezentantul României la OMS.

 România a urcat pe locul 3 în Europa după ponderea de infectări cu COVID-19

Incidența cumulată la nivelul UE este de 13 cazuri la un milion de locuitori, iar România este la 17. Doar Suedia și Portugalia au o incidență cumulată mai mare, iar în cazul lor izolarea de 14 zile este obligatorie la întoarcerea din orice țară. Italia a învins pandemia și acum are 5 cazuri la un milion de locuitori, potrivit profesorului Rafila. Acest lucru ar putea afecta călătoriile românilor în statele europene.

România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. În urmă cu o lună, se spunea despre țările balcanice și cele din estul Europei că au fost ferite de un număr mare de cazuri de COVID-19.

Datele înregistrate în ultimele zile conturează tabloul unei situații tot mai îngrijorătoare: 5-6% din testele făcute în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, proporție nemaiîntâlnită de la începutul lunii mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ