PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!

PANDEMIE. Alexandru Rafila, avertisment după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2: Sistemul poate pica oricând!
Cum explică Alexandru Rafila reinfectarea celor trei sibieni, deși aveau anticorpi.
Publicat: 22/06/2020, 21:23
Actualizat: 22/06/2020, 21:23

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, trage un semnal de alarmă după creșterea numărului de noi infectări cu SARS-CoV-2, în contextul în care România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. De asemenea, acesta avertizează că „sistemul poate pica oricând”, punctând că „dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”.

Alexandru Rafila a punctat faptul că transmiterea comunitară în ceea ce privește pandemia de coronavirus este una foarte accentuată ceea ce ar putea afecta atât sistemul sanitar, cât și călătoriile românilor în statele europene, potrivit Antena3.

„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial”, a explicat specialistul.

Alexandru Rafila, avertisment dur: „Dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”

„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens. Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, a avertizat Alexandru Rafila.

„Sistemul medical poate cădea!”

„Trebuie să ne uităm la câtiva indicatori: primul ar fi numărul de persoane din secțiile de terapie intensivă. Este important și numărul de cazuri externate care este mai mic decât numărul persoanelor care se îmbolnăvesc, iar asta a dus la o creștere. În parametrii aceștia, sistemul medical poate cădea, mai ales dacă creșterea înregistrează creșteri mai ridicate decât este în prezent”, a mai punctat reprezentantul României la OMS.

 România a urcat pe locul 3 în Europa după ponderea de infectări cu COVID-19

Incidența cumulată la nivelul UE este de 13 cazuri la un milion de locuitori, iar România este la 17. Doar Suedia și Portugalia au o incidență cumulată mai mare, iar în cazul lor izolarea de 14 zile este obligatorie la întoarcerea din orice țară. Italia a învins pandemia și acum are 5 cazuri la un milion de locuitori, potrivit profesorului Rafila. Acest lucru ar putea afecta călătoriile românilor în statele europene.

România a urcat pe locul trei în topul țărilor europene, după Portugalia și Suedia, la numărul de infectări la suta de mii de locuitori. În urmă cu o lună, se spunea despre țările balcanice și cele din estul Europei că au fost ferite de un număr mare de cazuri de COVID-19.

Datele înregistrate în ultimele zile conturează tabloul unei situații tot mai îngrijorătoare: 5-6% din testele făcute în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, proporție nemaiîntâlnită de la începutul lunii mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”