CAMPION. Interviu exclusiv cu olimpicul Ovidiu Ionescu: „Așa cum am fost inspirat de alte persoane, încerc să fac și eu același lucru și să ofer ceea ce am primit!”

CAMPION. Interviu exclusiv cu olimpicul Ovidiu Ionescu: Așa cum am fost inspirat de alte persoane, încerc să fac și eu același lucru și să ofer ceea ce am primit!”
Ovidiu Ionescu, jucător de tenis profesionist. Sursă FOTO: Arhivă personală
Publicat: 01/07/2020, 12:47
Actualizat: 12/07/2020, 09:56

Începând de astăzi, GÂNDUL.RO lansează o nouă rubrică! ”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” va prezenta, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Prima personalitate prezentată este Ovidiu Ionescu, sportivul care reprezintă România la Europene, Mondiale, dar și la Jocurile Olimpice. La 31 de ani, este cel mai bine clasat jucător de tenis de masă al nostru și are un palmares uluitor. E vicecampion european la simplu și medaliat cu argint la Mondiale, în proba de dublu, Acum, și-a propus  să urce pe podium și la Jocurile Olimpice. În 2016, a participat la ediția de la Rio, fiind membru al echipei olimpice a României. El s-a destăinut reporterilor GÂNDUL.RO, spunând că își dorește să poată inspiră viitoarele generații, iar un mesaj recent de la un fan din  Bolivia l-a impresionat.

Ovidiu Ionescu a povestit pentru GÂNDUL.RO cum a început să joace tenis de masă fiind inspirat de Michael Schumacher și Adrian Crișan, potențialul său fiind modelat de multiplul campion naţional şi European la tenis de masă. Decizia de a pleca în Germania a fost influențată de oportunitățile oferite jucătorilor să se dezvolte pe plan profesional, însă și de faptul că cei mai buni sunt concentrați în centrele sportive în țara în care există 15 ligi pentru sportul care i-a schimbat viața.

În Germania i s-a oferit oportunitatea să se antreneze cu jucători de talie mondială, însă cel mai bine clasat jucător de tenis de masă al României spune că, după fiecare meci, românii sunt prezenți pentru a-l sprijini și pentru a-i arată recunostina.

GÂNDUL.RO: Bună, Ovidiu! Să începem cu o curiozitate. Cum se vede lumea de la înălțimea unui titlu de vicecampion mondial?

Ovidiu Ionescu: Pentru mine este un vis devenit realitate. Când m-am apucat de acest sport, mi-am dorit să urc pe podiumul unui campionat European, Mondial și de ce nu, al Jocurilor Olimpice.  Reușind acest lucru, mi-a dat încredere pentru viitor și mi-a arătat ca munca mea nu este în zadar. Să fiu alături de chinezi pe podium, cei care domină acest podium de foarte mult timp, obținând o medalie de argint, care nu a mai fost obținută  de peste cincisprezece ani, este o performanata atât pentru mine, cât și pentru tenisul românesc. Campionatul European mi-a arătat că orice este posibil atunci când îți urmezi visul.

Dacă vrei să gândești mare, trebuie să țintești pe măsură.

Ovidiu Ionescu

GÂNDUL.RO: Care este povestea ta?

Ovidiu Ionescu: De mic mi-am dorit să trăiesc clipele pe care le trăiesc acum . Am fost inspirat de Michael Schumacher. Am fost atras de mic copil de Germania și am ajuns să joc în campionatul german. Am găsit o inspirație în tenisul de câmp, în Roger Federer.  Apoi, m-am inspirat din realizările lui Adrian Crișan. Au fost multe obstacole pe drum, dar bucuria este mai mare când reușești. Orice sportiv a avut înfrângeri, accidentări, dar cu ajutorul familiei și Federației am reușit să fiu mai bun.

Rezultatele cele mai importante  le-am obținut la 28 de ani, prima medalie la individual. Prezentul mă ajută foarte mult și îmi oferă încredere că pot câștigă la Jocurile Olimpice la individual sau la dublu. Dacă vrei să gândești mare, trebuie să țintești pe măsură.

Sper ca și copiii din România să se inspire din exemplele noastre. Sportul te discipinează. Pe mine m-a educat de mic, am realizat importanta banilor și a muncii. În prezent, internetul acaparează timpul copiilor, însă m-aș bucură că noile generații să se îndrepte spre acest sport.

Persoana care l-a inspirat pe sportivul român a fost Adrian Crișan

GÂNDUL.RO:  Cine a fost persoana care te-a inspirat și ți-a marcat parcursul profesional?

Ovidiu Ionescu: Modelul meu a fost Adrian Crișan, a avut cele mai bune rezultate. Am avut norocul să stau în orașul în care s-a antrenat, apoi ne-am antrenat împreună în ultimii 10-12 ani și m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult ca jucător.

FOTO: Adrian Crișan (stânga) și Ovidiu Ionescu (dreapta). Sursă: Arhivă personală

Când avea 16 ani, Ovidiu Ionescu era considerat printre cei mai buni juniori din țară. A plecat în Germania, cu speranța că mediul profesionist de acolo îl va ajută să progreseze mai mult, ceea ce s-a și întâmplat. În prezent, se antrenează cu cei mai buni jucători din lume pentru campionatul național din Germania, care se va desfășura în luna septembrie.

GÂNDUL.RO:  În Germania, se dispută cel mai puternic campionat din Europa la tenis de masă și, după China, poate cel mai puternic din lume. De ce Germania?

Ovidiu Ionescu: În Germania sunt strânși cei mai buni jucători din lume, iar săptămânal ai ocazia să joci împotriva celor mai buni și poți învața. Au un sistem bine pus la punct, au cincisprezece ligi numai pentru tenis de masă. Sportul în Germania este la rang înalt. Comparativ, în România sportul a început să se dezvolte și să fie investiti bani în sport, dovada este că Comiteul Sportiv și Federațiile aferente investesc foarte mult.

De ce nu, poate voi juca într-o zi și în România. Centrele sportive din Germania oferă oportunitatea jucătorilor să se antreneze cu cei mai buni, să se autoevalueze, însă să se și inspire, atât pe plan profesional, cât și pe plan psihic de la sportivii de top.

GÂNDUL.RO: Ce oferă Germania unui tânăr jucător pentru a se forma în tenisul de masă?

Ovidiu Ionescu: Infrastructura este la alt nivel, iar centrele de tenis masă sunt foarte puternice. Sunt 4-5 centre care concentrează cei mai buni jucători din lume. Dacă intri în sala de antrenamente, întâlnești numărul 4 mondial, numărul 8 mondial și antrenându-te în fiecare zi cu ei,  îți dorești să progresezi, nu ai cum să nu reușești. Ai condițiile necesare pentru a progresa. Depinde de ține să reușești și să atingi un nivel cât mai înalt.

Mesajul din Bolivia care l-a emoționat!

GÂNDUL.RO: Cum percepe comunitatea românească din Germania tenisul de masă?

Ovidiu Ionescu:  Sunt mulți români în Germania. Eu joc pentru  echipa Post SV Muhlhausen, dar mă antrenez la Werder Bremen, unde antrenorul  principal este un român,  Cristian Tamas. În echipa de aici fac parte Hunor si Bernadette Szocs, din Lotul Național al României. Avem o comunitate mare și ne sprijinim unul pe celălalt. În general, vin foarte mulți români pasionați, cu  care stau de vorba după meci, chiar dacă suntem departe de casă, ne sprijinim jucătorii nostri.

GÂNDUL.RO: Cum arată tenisul de masă din Romania pentru viitoarele generațîi?

Ovidiu Ionescu: Pasul următor este să avem un centru al nostru, pentru că avem foarte mulți sportivi în străinătate, poate ne putem întoarce in tara să antrenăm. Acum, suntem în direcția bună.

Pe plan intern, campionatul german va începe din septembrie, iar acum mă antrenez, am foarte multă energie, merg în fiecare zi la antrenamente și încerc să imi îmbunătățesc forța mea fizică.

GÂNDUL.RO: Care este următorul obiectiv?

Ovidiu Ionescu: În principal, campionatul European, pentru că dacă se vor juca toate probele, obiectivul este să obțin o medalie de aur. În rest, să treacă acest virus, să putem relua jocurile, sunt foarte multe restricții. Îmi doresc ca toată lumea să fie sănătoasă și să ne putem reîntoarce la viață de dinaintea apariției acestui virus. Îmi doresc ca în viitor să pot inspira copiii.

GÂNDUL.RO:  Care a fost cel mai surprinzător mesaj primit de la un fan.

Ovidiu Ionescu: Am primit săptămâna trecută un mesaj de la o persoană din Bolivia, mi-a scris că  este antrenor într-un sătuc, iar eleva sa și-a sărbătorit ziua de naștere și își dorea să îi transmit un mesaj de ”La mulți ani”, eu fiind jucătorul ei favorit. M-a emoționat că în partea cealaltă a lumii, într-un sătuc eu sunt idolul unei sportive.

Îmi doresc să muncesc și mai mult, pentru că e important să rămâi cu picioarele pe pământ si sa fii un exemplu pentru viitoarele generații. Așa cum am fost inspirat de alte persoane, încerc să fac și eu același lucru și să ofer înapoi ceea ce am primit.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Doar de o secundă a fost nevoie pentru ca Moni să pice în ghearele morții...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Ea este Monica, tânăra decedată în accidentul din Timiș. Fata și iubitul ei se îndreptau...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Noua regulă din magazinele din România. Decizia care va fi obligatorie prin lege
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×