Ce efect are Remdesivir în tratarea COVID-19: „Pacienta obosea aproape la leşin, acum a mers la baie aproape nesusţinută”

Ce efect are Remdesivir în tratarea COVID-19: „Pacienta obosea aproape la leşin, acum a mers la baie aproape nesusţinută”
Spitalele din Olanda și-au epuizat stocurile de Remdesivir
Publicat: 27/08/2020, 18:37
Actualizat: 27/08/2020, 18:38

Unul dintre cele mai eficiente medicamente în tratarea pacienților COVID-19 s-a dovedit a fi Remdesivir, potrivit specialiștilor. Medicamentul a ajuns recent și în spitalele din Olt iar medicii explică ce efect are asupra celor infectați cu SARS-CoV-2.

Două spitale din Olt, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul Municipal Caracal, au primit câte 40 de flacoane de Remdesivir. Medicii au început deja să administreze tratamentul în fiecare spital, informează adevărul.ro.

Se recomandă ca tratamentul să fie administra între 5 – 10 zile, însă efectele se observă încă din primele 5 zile, susține doctorul Marius Ionescu, șeful şeful secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina.

O femeie este prima pacientă de la SJU Slatina căreia i-a fost administrat Remdesivir iar efectele s-au văzut rapid.

Ce efect are Remdesivir în tratarea pacienților COVID-19

„Am şi introdus terapia cu Remdesivir la o pacientă, astăzi este deja a doua zi. Exact cum scrie la cărţi, îl vom administra timp de 5 zile, să vedem evoluţia. În principiu se recomandă 5-10 zile. Avem nişte criterii pe care ne bazăm, mai exact trebuie să aibă saturaţia sub 94% fără oxigen suplimentar sau doar cu oxigen suplimentar, să aibă infiltrate pulmonare şi să nu necesite măsuri de terapie intensivă de genul ventilaţie mecanică, intubaj, mască de CPAP, BPAP sau ECMO. Pacienţii vor beneficia de Remdesivir, să sperăm că vom mai putea aduce, în fazele precoce ale bolii, dar în momentul în care încep să desatureze. În formă de boală medie”, a explicat medicul specialist.

„Acum deja a fost prima oară la baie aproape nesusţinută”

„La pacienta pe care am iniţiat-o pe Remdesivir am văzut o îmbunătăţire deja de astăzi, adică, practic prima îmbunătăţire o poţi vedea la primele 24 ore după prima administrare, şi chiar s-a văzut. Obosea aproape la leşin până la toaletă, acum deja a fost prima oară la baie aproape nesusţinută. Cu uşoare ameţeli, cu o oboseală, normal, cu un pic de dispnee, dar s-a simţit vizibil mai bine astăzi. Şi o să vedem, din 24 în 24 ore reevaluăm situaţia. Bineînţeles, cu analize de control, cu tot, ca să vedem cum evoluează clinic”, a declarat doctorul Ionescu.

Evoluția bolii în cazul pacienților COVID-19 este una imprevizibilă, astfel încât momentan nu se știe câți pacieți din internați în spitalele menționate vor avea nevoie de tratamentul cu Remdesivir.

„Boala are o evoluţie în dinamică. Dimineaţa eşti bine iar seara poţi să fii, Doamne-fereşte, critic, adică e de urmărit efectiv, nu pot să vă spun dacă mai am sau nu mai am pacienţi. Avem pacienţi care sunt oscilanţi în momentul de faţă, sunt undeva la graniţă. Să vedem dacă-i scoatem la capăt cu tratamentul pe care l-am făcut până acum. Dacă va fi nevoie, bineînţeles că vom apela şi la Remdesivir. Sper să mai primim, voi vorbi cu responsabilii de la farmacie să vedem cum putem să mai aducem”, a mai complectat specialistul.

De asemenea, acesta a precizat că dozele de Remdesivir primite până acum pot ajuta la tratarea unui număr de 6-7 pacienți.

„Nu poţi să-l foloseşti la orice pacient”

La Spitalul Municipal din Caracal prima doză din medicament a fost administrată joi, 27 august.

„Astăzi am avut pacientul potrivit, pentru că este rezervat cazurilor grave care desaturează. Nu poţi să-l foloseşti la orice pacient, este rezervat pacienţilor cu hipoxie. Ei nu sunt de băgat pe ventilator, sunt între şi între, între a fi intubaţi, caz grav, care începe să desatureze, şi trebuie să prinzi momentul acela în care nici nu ajunge la intubaţie“, a declarat directorul medical al spitalului, doctorul Alexandra Popa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii