GÂNDUL LIVE. Cine va beneficia de tratamentul cu Remdesivir. Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL LIVE. Cine va beneficia de tratamentul cu Remdesivir. Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu
Adrian Marinescu, intervenție la Gândul Live

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, a detaliat, la Gândul Live, care sunt categoriile de pacienți care au prioritate la administrarea medicamentului Remdesivir, după ce a fost anunțat oficial că România va primi doze pentru tratarea a 5.000 de bolnavi.

„În primul rând ar trebui să spunem că nu e un tratament miraculos, adică nu e un tratament care să fie standardizat la nivelul Globului. E adevărat că e singurul care are niște date în spate de eficacitate și atunci este folosit pentru cadrele selecționate”, spus medicul Adrian Marinescu, la Gândul Live.

Ministerul Sănătății a anunțat luni România va primi peste 25.000 de flacoane de Veklury, cunoscut și ca Remdesivir, în trei etape, în urma unui contract semnat și finanțat de Comisia Europeană cu firma producătoare.

Primele doze, pentru 1.200 de pacienți, sosesc în această săptămână, în data de 7 august. Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania. Medicamentul, care are o acțiune antivirală, nu este unul nou, a punctat Marinescu, iar studiile din ultimele luni au arătat că este eficient și în tratarea noului coronavirus.

„Este extrem de important să se acționeze cu orice tratament”

În ceea ce privește cazurile eligibile, medicul a precizat că, „pentru că e un număr mic de doze în momentul acesta, se merge pe pacienții cu o formă severă și pentru care, într-adevăr, este extrem de important să se acționeze cu orice tratament, cu cât e mai eficient, cu atât mai bine”.

Nu există nicio legătură între tratamentul antiviral și plasma convalescentă și, în general, se administrează în același timp.

„Unul e tratamentul antiviral – și aici au mai fost încercări și cu hidroxiclorochină, cu tratamente din infecția HIV și așa mai departe, iar plasma este tratamentul care vine să ajute, în anumite situații, să ajute pacientul critic, pacientul cu stare gravă, în ideea de a-l ajuta cu anticorpii protectori, teoretic. La noi, în terapie intensivă, în general se întâmplă în felul următor: pacientul critic primește în același timp tratament antiviral cu Remdesivir, plasmă convalescentă, bineînțeles tratamente anticoagulante și tot ce e necesar ca medicație de suport. Toate se oferă în același timp, de aceea e destul de greu de spus care dintre ele este într-adevăr cel mai eficient și care reduce mortalitatea”, a spus Adrian Marinescu, la Gândul Live.

Potrivit lui Adrian Marinescu, mare parte din românii infectați sunt deja vindecați, iar în acest moment concentrarea este pe pacienții activi, numărul lor fiind mult mai mic.

În ceea ce-i privește pe pacienții din terapie intensivă, având în vedere că ocuparea acolo e de lungă durată, e logic să fie o creștere a numărului acestora, dacă numărul cazurilor crește.

„Gândiți-vă că un pacient care stă ăn terapie intensivă are o internare de lungă durată. Adică acolo este de așteptat că, dacă ai un număr mare de infectări, locurile puține din terapie intensivă se se ocupe imediat și e logic să fie o creștere treptată, apropo  de pacienții din terapie intensivă, pentru că locurile nu se eliberează, nu vă gândiți că cei 419 pacienți au venit dintr-odată. Asta se întâmplă într-un interval de timp lung, de când discutăm de multe infectări și forme severe. Vă spun, pentru că nu e o schimbare peste noapte”, a precizat Adrian Marinescu.

 

OFICIAL! Elevii intră în vacanţă. Gata şcoala! Anunţul venit în urmă cu puţin timp
FOTO. Mihaela Rădulescu, fără inhibiţii la 51 de ani! Rochia albă a lăsat la vedere...
Fata de 14 ani dispăruse de acasă. După șase luni, mama s-a logat pe Facebook-ul...
Trece prin clipe cumplite! Vedeta noastră tocmai a fost JEFUITĂ
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Pensii 2020. Vestea pe care pensionarii o așteptau cu sufletul la gură. Când va lua...
Dr. Anthony Fauci, despre imunitate, vaccinul anti coronavirus şi revenirea la viaţa normală până în...
OFICIAL! Elevii intră în vacanţă. Gata şcoala! Anunţul venit în urmă cu puţin timp
Cum a aflat Andreea Mantea că este însărcinată. Modul incredibil prin care şi-a dat seama
În timpul unei plimbări pe PLAJĂ, un bărbat a făcut o descoperire SINISTRĂ. Inclusiv polițiștii...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
A divorțat de soție și s-a căsătorit cu soacra! Povestea reală care a șocat o...
Grecia, lovită de un ciclon. Imaginile groazei: “Cădeau copaci peste tot”
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Soluţia ingenioasă găsită de un român pentru companiile ale căror angajaţi lucrează remote. Spania şi...
Inchide