GÂNDUL LIVE. Cine va beneficia de tratamentul cu Remdesivir. Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu

GÂNDUL LIVE. Cine va beneficia de tratamentul cu Remdesivir. Explicațiile medicului infecționist Adrian Marinescu
Adrian Marinescu, intervenție la Gândul Live
Publicat: 04/08/2020, 13:28
Actualizat: 04/08/2020, 13:48

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, a detaliat, la Gândul Live, care sunt categoriile de pacienți care au prioritate la administrarea medicamentului Remdesivir, după ce a fost anunțat oficial că România va primi doze pentru tratarea a 5.000 de bolnavi.

„În primul rând ar trebui să spunem că nu e un tratament miraculos, adică nu e un tratament care să fie standardizat la nivelul Globului. E adevărat că e singurul care are niște date în spate de eficacitate și atunci este folosit pentru cadrele selecționate”, spus medicul Adrian Marinescu, la Gândul Live.

Ministerul Sănătății a anunțat luni România va primi peste 25.000 de flacoane de Veklury, cunoscut și ca Remdesivir, în trei etape, în urma unui contract semnat și finanțat de Comisia Europeană cu firma producătoare.

Primele doze, pentru 1.200 de pacienți, sosesc în această săptămână, în data de 7 august. Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania. Medicamentul, care are o acțiune antivirală, nu este unul nou, a punctat Marinescu, iar studiile din ultimele luni au arătat că este eficient și în tratarea noului coronavirus.

„Este extrem de important să se acționeze cu orice tratament”

În ceea ce privește cazurile eligibile, medicul a precizat că, „pentru că e un număr mic de doze în momentul acesta, se merge pe pacienții cu o formă severă și pentru care, într-adevăr, este extrem de important să se acționeze cu orice tratament, cu cât e mai eficient, cu atât mai bine”.

Nu există nicio legătură între tratamentul antiviral și plasma convalescentă și, în general, se administrează în același timp.

„Unul e tratamentul antiviral – și aici au mai fost încercări și cu hidroxiclorochină, cu tratamente din infecția HIV și așa mai departe, iar plasma este tratamentul care vine să ajute, în anumite situații, să ajute pacientul critic, pacientul cu stare gravă, în ideea de a-l ajuta cu anticorpii protectori, teoretic. La noi, în terapie intensivă, în general se întâmplă în felul următor: pacientul critic primește în același timp tratament antiviral cu Remdesivir, plasmă convalescentă, bineînțeles tratamente anticoagulante și tot ce e necesar ca medicație de suport. Toate se oferă în același timp, de aceea e destul de greu de spus care dintre ele este într-adevăr cel mai eficient și care reduce mortalitatea”, a spus Adrian Marinescu, la Gândul Live.

Potrivit lui Adrian Marinescu, mare parte din românii infectați sunt deja vindecați, iar în acest moment concentrarea este pe pacienții activi, numărul lor fiind mult mai mic.

În ceea ce-i privește pe pacienții din terapie intensivă, având în vedere că ocuparea acolo e de lungă durată, e logic să fie o creștere a numărului acestora, dacă numărul cazurilor crește.

„Gândiți-vă că un pacient care stă ăn terapie intensivă are o internare de lungă durată. Adică acolo este de așteptat că, dacă ai un număr mare de infectări, locurile puține din terapie intensivă se se ocupe imediat și e logic să fie o creștere treptată, apropo  de pacienții din terapie intensivă, pentru că locurile nu se eliberează, nu vă gândiți că cei 419 pacienți au venit dintr-odată. Asta se întâmplă într-un interval de timp lung, de când discutăm de multe infectări și forme severe. Vă spun, pentru că nu e o schimbare peste noapte”, a precizat Adrian Marinescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine