Cum va evolua pandemia de COVID-19 în România în următoarea lună. Proiecția Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Cum va evolua pandemia de COVID-19 în România în următoarea lună. Proiecția Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor
Bilanțul cazurilor de COVID-19 din România
Publicat: 17/09/2020, 17:11
Actualizat: 17/09/2020, 17:14

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat, joi, proiecția privind evoluția numărului de cazuri noi de COVID-19 și a fatalității în statele Uniunii Europene și în Regatul Unit al Marii Britanii, până la data de 14 octombrie.

Conform proiecției publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (European Center for Disease Control – ECDC), în România, numărul de cazuri noi nu va înregistra o scădere în următoarele 30 de zile. În ceea ce privește decesele, din graficul ECDC se poate vedea o ușoară scădere estimată a fatalității.

În grafic sunt evidențiate perioadele când s-au impus restricții de mișcare (cu roșu), închiderea spațiilor publice, de orice fel (în albastru), suspendarea adunărilor publice cu peste 50 de persoane (în verde) și portul obligatoriu al măștii în public – spații publice închise și transport public (în negru).

Exceptând numărul stabil de cazuri noi, graficele realizate de ECDC pentru România arată un trend descendent prevăzut pentru mai mulți indicatori până la data de 14 octombrie, respectiv cazuri spitalizate, cazuri în terapie intensivă, număr zilnic de decese, noi internări, în spitale, dar și în secțiile ATI.

Reprezentații ECDC au realizat proiecția asupra evoluției pandemiei de SARS-CoV-2 aplicând un model matematic pe baza datelor înregistrate în urma testelor efectuate între 1 iunie și până la data de 8 septembrie și având în vedere restricțiile și măsurile aplicabile la nivel național, și în contextul în care presupun că acestea vor fi continuate.

Reprezentanții ECDC  admit limitările modelului și recomandă interpretarea prudentă a datelor rezultate din aplicarea lui, precum și evitarea comparațiilor între state.

Proiecția pe 30 de zile a ECDC by Gandul.info on Scribd

Avertisment: „Pandemia nu s-a terminat”

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor transmisese, miercuri, un semnal de alarmă privind creșterea numărului de cazuri confirmate  cu noul coronavirus în multe țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și în Regatul Unit al Marii Britanii, ca urmare a ridicării restricțiilor și a relaxării măsurilor preventive, precum distanțarea fizică.

Reprezentanții ECDC transmiteau că, potrivit celor mai recente date cu privire la răspândirea COVID-19, rata de incidență la 14 zile în țările UE/SEE și în Regatul Unit al Marii Britanii a fost în creștere timp de mai mult de 50 de zile, cu peste mai mult de jumătate din statele UE care înregistrau o creștere a cazurilor.

Anunțul ECDC vine în contextul în care autoritățile române au anunțat, miercuri, un nou record al numărului de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, respectiv 1.731.

Reprezentanții ECDC au transmis că, în contextul în care școlile se redeschid și din ce în ce mai multe activități se desfășoară în interor, creșterea cazurilor vine să reamintească faptul că pandemia nu s-a terminat, și au recomandat din nou respectarea unor măsuri preventive simple, precum:

  • O igienă mai bună a mâinilor;
  • Conduită/Etichetă corectă pentru tuse și respirație;
  • Folosirea corectă a măștilor de protecție;
  • Izolarea acasă când apar chiar simptome ușoare de boală;
  • Distanțare fizică;

Potrivit ECDC, cele mai recente date confirmă importanța distanțării fizice pentru prevenirea transmiterii de la persoană la persoană. S-a dovedit că distanțarea fizică de un metru sau mai mult paote asigura reducerea de cinci ori a riscului de transmitere, iar fiecare metru adăugat la această distanță asigură un efect de protecție de două ori mai mare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata