Numărul de cazuri de COVID-19, în creștere în Europa. Semnalul de alarmă al ECDC: „Pandemia nu s-a terminat”

Redactor:
Madalina Prundea
Numărul de cazuri de COVID-19, în creștere în Europa. Semnalul de alarmă al ECDC: „Pandemia nu s-a terminat”
Pandemia de COVID-19 încă are o evoluție ascendentă în Europa / Sursă FOTO: Shutterstock

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a transmis, miercuri, un semnal de alarmă privind creșterea numărului de cazuri confirmate cu noul coronavirus în multe țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și în Regatul Unit al Marii Britanii, ca urmare a ridicării restricțiilor și a relaxării măsurilor preventive, precum distanțarea fizică.

Conform celor mai recente date cu privire la răspândirea COVID-19, rata de incidență la 14 zile în țările UE/SEE și în Regatul Unit al Marii Britanii a fost în creștere timp de mai mult de 50 de zile, cu peste mai mult de jumătate din statele UE care înregistrează în prezent o creștere a cazurilor, arată un comunicat de miercuri al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (European Center for Disease Control – ECDC).

Anunțul ECDC vine în contextul în care autoritățile române au anunțat, miercuri, un nou record al numărului de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, respectiv 1.731.

Măsurile preventive au fost relaxate

Chiar dacă creșterea capacității de testare contribuie la o mai bună conștientizare a transmiterii în desfășurare, acesta nu este singurul motiv pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19, care este de asemenea legată de relaxarea măsurilor de distanțare fizică și a altor norme de prevenție, arată oficialii centrului european.

În contextul în care școlile se redeschid și din ce în ce mai multe activități se desfășoară în interor, creșterea cazurilor vine să reamintească faptul că pandemia nu s-a terminat, au transmis responsabilii ECDC.

ECDC reiterează faptul că toată lumea are un rol de jucat pentru prevenirea continuării răspândirii bolii, prin respectarea unor măsuri preventive simple, precum:

  • O igienă mai bună a mâinilor;
  • Conduită/Etichetă corectă pentru tuse și respirație;
  • Folosirea corectă a măștilor de protecție;
  • Izolarea acasă când apar chiar simptome ușoare de boală;
  • Distanțare fizică;

Potrivit ECDC, cele mai recente date confirmă importanța distanțării fizice pentru prevenirea transmiterii de la persoană la persoană. S-a dovedit că distanțarea fizică de un metru sau mai mult paote asigura reducerea de cinci ori a riscului de transmitere, iar fiecare metru adăugat la această distanță asigură un efect de protecție de două ori mai mare.

Sistemele medicale trebuie să fie pregătite, mai ales să se apropie sezonul gripal

ECDC recomandă ca eforturile de testare să fie maximizate, cu scopul de a asigura o testare din timp pentru toate cazurile simptomatice, chiar și cele ușoare. Odată cu identificarea rapidă a contacților direcți, testarea la scară largă este cheia pentru a controla transmiterea în rândul populației, urmată de izolarea și tratarea cazurilor identificate și carantinarea persoanelor contacților.

Mai mușt, odată cu apropierea sezonului gripal, pregătirea sistemelor sanitare din toată Europa este vitală. Aceasta include ca serviciile esențiale, unitățile pentru asigurarea îngrijirilor de bază și spitalele să asigure planuri adecvate de reacție în cazul unei cereri crescute de asistență medicală din partea pacienților cu probleme respiratorii.

În România, autoritățile au achiziționat pentru sezonul 2020 – 2012 o cantitate dublă de vaccinuri, față de anul trecut, în cadrul campaniei naționale de vaccinare, care a fost deja demarată. Este vorba de trei milioane de doze de vaccin tetravalent, destinate persoanelor din categoriile de risc, și, potrivit ministrului Nelu Tătaru, cantitatea poate fi suplimentată până la patru milioane de doze.

Potrivit comunicatului, ECDC continuă să monitorizeze îndeaproape pandemia și să asigure îndrumare pentru statele membre pentru a face față actualelor provocări.

 

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Vestea zilei în showibz. A NĂSCUT! FELICITĂRI
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Autobuzul fără șofer apare într-un oraș din România. Anunțul făcut de primărie
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide