Ministerul Sănătății suplimentează locurile la ATI în spitalele din București, pentru cazurile de Covid-19. Cum vor fi repartizate peste 100 de paturi

Ministerul Sănătății suplimentează locurile la ATI în spitalele din București, pentru cazurile de Covid-19. Cum vor fi repartizate peste 100 de paturi
Ministrul Sănătății suplimentează locurile la ATI în spitalele din București, pentru bolnavii de Covid-19 (FOTO cu caracter ilustrativ)
Publicat: 20/10/2020, 19:36
Actualizat: 21/10/2020, 02:41

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, au decis, marți, în urma unei evaluări, suplimentarea locurilor la ATI în spitalele din București pentru bolnavii de Covid-19, cu peste 100 de paturi. În plus, „Floreasca” și „Sf. Ioan” au fost desemnate spitale suport COVID pentru ATI.

Astfel, o unitate mobilă cu 12 paturi ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) va fi repartizată la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde va fi utilizată pentru tratarea pacienților cu Covid-19 .

Spitalul Clinic nr. 1 C.F. Witting va suplimenta la 10 numărul paturilor ATI Covid-19, potrivit Digi 24.

Spitalul Clinic Colentina, care a fost transformat în totalitate în spital Covid-19, va avea 29 paturi de ATI funcționale, iar Spitalul Universitar de Urgență București un număr de 11 paturi ATI.

„Floreasca” și „Sf. Ioan”, spitale suport Covid-19 pentru ATI

Tot astăzi, Tătaru și Arafat au decis ca unitățile sanitare de urgență din Capitală, respectiv Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan să fie desemnate spitale suport Covid-19 pentru secțiile de terapie intensivă.

De asemenea, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a fost desemnat unitate sanitară care asigură asistența medicală pacienților infectați cu noul coronavirus.

La Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan și Spitalul Clinic Nicolae Malaxa vor fi operaționalizate câte 10 paturi, în timp ce la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon vor funcționa 20 de paturi ATI Covid.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) vor verifica la toate aceste unități modul în care au fost realizate separarea circuitelor și asigurarea fluxului pacienților.

Ce se întâmplă cu locurile ATI la spitalele din țară

„Avem în vedere creșterea capacității de tratare a pacienților și în unitățile sanitare din județele Cluj, Timiș, Mureș, Iași, dar hotărârea va fi luată după ce în această săptămână finalizez evaluarea acestora de la fața locului”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Digi 24.

Ministrul a mai precizat că se are în vedere și suplimentarea personalului medical care lucrează în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Astfel, s-a identificat modalitatea legală ca cei 200 de medici rezidenți și specialiști care au susținut examenul de specialitate în ATI, Urgență, epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie și radiologie și care nu au post să poată fi angajați în Spitalul de Urgență pr. Dr. Dimitrie Gerota, după care să fie detașați în unitățile cu personal insuficient de către DSU.

Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, către Orban: ”Nu știu cum prim-ministrul crede că putem rezista în ritmul ăsta încă un an”

Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, i-a răspuns premierului Ludovic Orban, în urma declarației acestuia privind experiența cadrelor medicale de la începutul pandemiei, adresându-i acestuia întrebarea privind rezistența cadrelor medicale în următorul an, creionând astfel un viitor sumbru.

Totodată, dr. Laura Zarafin susține că spitalul Colentina deține 29 de ventilatoare iar capacitatea de a aloca mai multe paturi ATI este restricționată de arhitectura spitalului și de lipsa condițiilor pentru a instala aparate de ventilație în afara spitalului.

Medicul primar ATI la Spitalul Colentina subliniază că, deși cadrele medicale dețin experiență acumulată în cele 7 luni de zile, acestea sunt epuizate, în contextul in care alte spitale refuză să dea o mâna de ajutor.

Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI: ”Nu știu cum domnul prim ministru crede că putem rezista în ritmul ăsta încă un an”

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
×