Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19

Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19
Mii de infectări cu SARS-CoV-2 și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Cum a pierdut UE un front important în lupta împotriva pandemiei COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 08/11/2020, 19:59
Actualizat: 08/11/2020, 20:59

Uniunea Europeană a încheiat la începutul pandemiei de coronavirus un contract cu compania germană Asanus Medizintechnic în valoare de 29 milioane de euro prin care producătorul se angaja să furnizeze Uniunii 10 milioane de măşti de protecție! Însă, odată cu prima tranșă de produse, mai multe state au constatat că măștile sunt neconforme.

Această comandă este una dintre cele peste 37.800 de licitaţii şi contracte încheiate pentru combaterea pandemiei care au fost analizate de de jurnalişti din 37 de ţări şi coordonate de OCCRP (Proiectul de Raportare a Criminalităţii Organizate şi Corupţiei), potrivit EUObserver.

Mii de infectări și miliarde de euro aruncate pe măști de protecție neconforme! Coincidență?

În fapt, prețurile măștilor achiziționate de guverne şi instituţiile UE au variat între 20 de cenţi şi 37 de euro pe unitate. În luna mai, a sosit prima tranșă din măștile de protecție comandate iar unele țări le-au pus la îndoială eficacitatea și se pare că pe bună dreptate – testele efectuate de patru state au arătat că produsele erau neconforme cu cerințele prevăzute în contractul încheiat.

Comisia Europeană, care chiar i s-a solicitat de nenumărate ori să facă acest lucru, nu a anunțat ce s-a întâmplat cu furnizorul sau cu măștile livrate.

De asemenea, echipa de jurnaliști a mai făcut o descoperire șocantă – măştile de protecţie achiziţionate de guverne şi instituţiile UE aveau prețuri care varian între 20 de cenţi şi 37 de euro pe unitate. Ulterior, aceștia au contatat că mii de produse erau inutilizabile. Însă de precizat este faptul că multe contracte erau încheiate cu firme care nu existau pe piață înainte de pandemia de coronavirus.

Banii cheltuiți de UE, o enigmă

Jurnaliștii au analizat contracte în valoare totală de 21 miliarde de euro, din care instituțiile Uniunii Europene au semnat acorduri pentru aproximativ 3,4 mld de euro. Comisia Europeană a negociat două cotracte în numele statelor membre.

Comisia Europeană (CE) a semnat contracte pentru achiziționare de vertilatoare cu și fără certificare, motivând că era apogeul pandemiei, obiectivul fiind creşterea oportunităţilor pentru echipamente potenţial salvatoare de vieţi. De asemeneaa CE a motivat că achiziţionarea de echipamente non-certificate a depins de fiecare guvern.

În luna mai a acestui an au fost trimise cereri către instituțiile uE referitoare la contracte şi companiile din spatele lor, însă nici până în prezent acestea nu au fost soluționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...