Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE, despre incendiul de la SJU Neamț: A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni! O astfel de tragedie se poate repeta din cauza infrastructurii vechi – VIDEO

Publicat: 16/11/2020, 12:26
Actualizat: 16/11/2020, 13:35

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vorbește la GÂNDUL LIVE despre tragedia care a avut loc sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Neamț, în urma căreia 10 persoane și-au pierdut viața iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă în momentul în care a izbucnit incendiul.

Profesorul Alexandru Rafila reamintește de faptul că infrastructura spitalicească, dar nu numai, este una învechită și instalațiile sunt de obicei foarte vechi și chiar neîntreținute, astfel încât o tragedie precum cea de la Piatra Neamț ar putea avea loc și în alte spitale din țară, chiar dacă în unele există echipamente noi, așa cum a fost în cazul SJU Neamț.

Alexandru Rafila: Tragedia din Neamț se va repeta din cauza infrastructurii și a instalațiilor vechi!

„Discutăm de o infrastructură spitalicească învechită, care, de multe ori, a fost obiectul unor dotări cu echipamente noi, dar infrastructura rămâne… și, probabil ceea ce s-a întâmplat și la Piatra Neamț, fără să am suficiente informații, sigur, că se va repeta și în altă parte. Instalațiile acestea foarte vechi și câteodată neîntreținute, evident că predispun la asemenea accidente.Dincolo de dorința autorităților să rezolve, să evalueze, rămâne funcționarea acestor secții, și nu numai, în secțiile în care sunt îngrijiți acești pacienți, care trebuie să continue, nu putem să întrerupem funcționarea secțiilor de îngrijire a pacienților infectați pentru că nu ai unde să îi duci în altă parte. Atunci trebuie să găsești un compromis rezonabil în asigurarea unei siguranțe cât mai mari și capacitatea de a-i îngriji. Lucrul ăsta trebuie realizat într-un timp scurt. Nu știu care sunt resursele pentru realizarea într-un timp foarte scurt, mai ales, știm bine, majoritatea spitalelor din România, mă refer instituțile vechi, inclusiv unități de învățământ, nu au autorizații din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și lucrul ăsta nu se poate rezolva peste noapte”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, reiterează importanța anchetei care se află în desfășurare la SJU Neamț, realizată de Parchetul General, ale cărei rezultate va arăta care sunt adevărații vinovați de tragedia care a răpit viața a 10 persoane.

„Discutăm de o problemă sistemică, pe de o parte, și despre nevoia de a îngriji pacienți. Eu nu pot, în vreun fel, și mi s-au puțin hazardate diversele comentarii legate de vina, de responsabilitatea celor de la spital… Eu zic să așteptăm ancheta, așa cred că este corect, să stabilească eventualii vinovați. Pentru că am înțeles că există cu siguranță vinovați. Trebuie să vedem rezultatele acestei anchete, dar nu trebuie nici să demobilizezi corpul medical din a încerca să găsească soluții ca să trateze pacienții pe care trebuie să îi primească și nu poate să îi lase fără asistență medicală. A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni, din punctul meu de vedere, ca și politizarea pandemiei de coronavirus, pentru că rezultatele se văd iar lumea își pierde încrederea pe de-o parte”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Profesorul Rafila: DSP Neamț nu are atribuții în evaluarea instalațiilor sanitare

Direcția de Sănătate Publică de la Piatra Neamț a intrat în mod prelungit în această discuție, din punctul meu de vedere, ea neavând nicio atribuție în evaluarea riscurilor legate de instalațiile electrice sau de cele de stingere a incendiilor. Ei trebuie să dea autorizația sanitară de funcționare. Ori aici nu discutăm de condițiile igienico-sanitare, ci despre altceva”, a mai subliniat profesorul Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto