Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE, despre incendiul de la SJU Neamț: A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni! O astfel de tragedie se poate repeta din cauza infrastructurii vechi – VIDEO

Publicat: 16/11/2020, 12:26
Actualizat: 16/11/2020, 13:35

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vorbește la GÂNDUL LIVE despre tragedia care a avut loc sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Neamț, în urma căreia 10 persoane și-au pierdut viața iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă în momentul în care a izbucnit incendiul.

Profesorul Alexandru Rafila reamintește de faptul că infrastructura spitalicească, dar nu numai, este una învechită și instalațiile sunt de obicei foarte vechi și chiar neîntreținute, astfel încât o tragedie precum cea de la Piatra Neamț ar putea avea loc și în alte spitale din țară, chiar dacă în unele există echipamente noi, așa cum a fost în cazul SJU Neamț.

Alexandru Rafila: Tragedia din Neamț se va repeta din cauza infrastructurii și a instalațiilor vechi!

„Discutăm de o infrastructură spitalicească învechită, care, de multe ori, a fost obiectul unor dotări cu echipamente noi, dar infrastructura rămâne… și, probabil ceea ce s-a întâmplat și la Piatra Neamț, fără să am suficiente informații, sigur, că se va repeta și în altă parte. Instalațiile acestea foarte vechi și câteodată neîntreținute, evident că predispun la asemenea accidente.Dincolo de dorința autorităților să rezolve, să evalueze, rămâne funcționarea acestor secții, și nu numai, în secțiile în care sunt îngrijiți acești pacienți, care trebuie să continue, nu putem să întrerupem funcționarea secțiilor de îngrijire a pacienților infectați pentru că nu ai unde să îi duci în altă parte. Atunci trebuie să găsești un compromis rezonabil în asigurarea unei siguranțe cât mai mari și capacitatea de a-i îngriji. Lucrul ăsta trebuie realizat într-un timp scurt. Nu știu care sunt resursele pentru realizarea într-un timp foarte scurt, mai ales, știm bine, majoritatea spitalelor din România, mă refer instituțile vechi, inclusiv unități de învățământ, nu au autorizații din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și lucrul ăsta nu se poate rezolva peste noapte”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, reiterează importanța anchetei care se află în desfășurare la SJU Neamț, realizată de Parchetul General, ale cărei rezultate va arăta care sunt adevărații vinovați de tragedia care a răpit viața a 10 persoane.

„Discutăm de o problemă sistemică, pe de o parte, și despre nevoia de a îngriji pacienți. Eu nu pot, în vreun fel, și mi s-au puțin hazardate diversele comentarii legate de vina, de responsabilitatea celor de la spital… Eu zic să așteptăm ancheta, așa cred că este corect, să stabilească eventualii vinovați. Pentru că am înțeles că există cu siguranță vinovați. Trebuie să vedem rezultatele acestei anchete, dar nu trebuie nici să demobilizezi corpul medical din a încerca să găsească soluții ca să trateze pacienții pe care trebuie să îi primească și nu poate să îi lase fără asistență medicală. A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni, din punctul meu de vedere, ca și politizarea pandemiei de coronavirus, pentru că rezultatele se văd iar lumea își pierde încrederea pe de-o parte”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Profesorul Rafila: DSP Neamț nu are atribuții în evaluarea instalațiilor sanitare

Direcția de Sănătate Publică de la Piatra Neamț a intrat în mod prelungit în această discuție, din punctul meu de vedere, ea neavând nicio atribuție în evaluarea riscurilor legate de instalațiile electrice sau de cele de stingere a incendiilor. Ei trebuie să dea autorizația sanitară de funcționare. Ori aici nu discutăm de condițiile igienico-sanitare, ci despre altceva”, a mai subliniat profesorul Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile