Liderii lumii, îndemnați să ofere acces la vaccinul COVID-19 milioanelor de refugiați: „Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”

Liderii lumii, îndemnați să ofere acces la vaccinul COVID-19 milioanelor de refugiați: „Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 01/01/2021, 16:08
Actualizat: 01/01/2021, 16:09

Importanți filantropiști și mai multe ONG-urile le solicită liderilor mondiali să acorde urgent accesul la vaccinul împotriva Covid-19 pentru milioane de refugiați și a altor persoane strămutate din cauza războiului, deoarece pandemia continuă să copleșească unele dintre cele mai vulnerabile comunități ale lumii.

Impactul pandemiei s-a intensificat brusc în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, pe măsură ce numărul cazurilor de COVID-19 la nivel global a crescut. În plus, această creștere a fost amplificată de sistemele medicale subdezvoltate, care nu pot face față numărului de morți sau al pacienților grav bolnavi, informează The Guardian.

În nordul Siriei și Irakului, unde milioane de oameni rămân strămutați sau în tabere, imaginile vaccinurilor administrate în SUA și Marea Britanie au sporit temerile că eforturile colective ale oamenilor de știință la nivel mondial se vor concentra asupra societăților dezvoltate.

Accesul la vaccin – „un bun public global”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a pledat pentru ca vaccinurile să fie puse la dispoziția „tuturor oamenilor” și că distribuția lor trebuie privită ca un „bun public global”.

Comentariile sale au venit în contextul în care îngrijorările referitoare la sistemul de livrare a vaccinurilor Covid în țările mai sărace care au crescut. Există temerea că acestea vor eșua ceea ce ar însemna că jumătate de planetă nu va fi vaccinată în cel puțin următorii trei ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) administrează vaccinului către națiunile mai sărace și a anunțat că își propune să vaccineze 12 miliarde de persoane până la sfârșitul anului 2021. Cu toate acestea, ținta a fost descrisă de înalții oficiali ai ONU ca fiind ambițioasă și puțin probabil să fie atinsă fără o modernizarea serioasă a resurselor și mobilizarea politică.

Organismul ONU pentru refugiați, UNHCR, și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) sunt se asemenea îngrijorate și au implorat ca refugiații și migranții să fie incluși în alocările guvernamentale de vaccinare.

„În aceste vremuri de pandemie și nu numai, [noi] … suntem pregătiți să susținem guvernele în eforturile lor de transforma în realitate îngrijirea medicală disponibilă tuturor, prin asigurarea sănătății tuturor”, a declarat directorul general al OIM António Vitorino.

„Accesul la sănătate este un drept fundamental”

„Accesul la sănătate este un drept fundamental, dar prea adesea cei care au cel mai mult nevoie de el – inclusiv migranții și persoanele strămutate cu forța – sunt excluși. Dacă 2020 ne-a învățat ceva, problema sănătății este o problemă universală care nu distinge în funcție de naționalitate; deci, pentru a fi cu adevărat eficienți, nici accesul la sănătate nu ar trebui (exclus), inclusiv în eforturile viitoare de vaccinare Covid-19”, a mai adăugat acesta.

Mercy Corps, o agenție internațională de ajutorare, a declarat că există deja dificultăți semnificative în furnizarea de produse de primă necesitate în locuri precum Yemen și Siria, unde nevoia de vaccin este mare.

„Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”

„Riscurile și provocările viitoare nu se limitează la aprovizionarea cu vaccinuri sau la menținerea lanțului de aprovizionare. În zonele de conflict și în locurile care găzduiesc refugiați și persoane strămutate intern, vaccinurile vor deveni probabil o altă resursă limitată care este contestată – ca urmare, cu potențialul de a intensifica tensiunea și conflictul. Comunitatea internațională trebuie să se asigure, prin presiune diplomatică și sprijin la fața locului, că vaccinurile ajung la toate comunitățile, inclusiv la cele mai vulnerabile și marginalizate, în moduri care să prevină nemulțumirile și conflictele. De asemenea, avem nevoie urgentă de donatori și de guverne pentru a finanța organizațiile comunitare de încredere pentru a începe activitatea de informare acum pentru a se asigura că dezinformarea este abordată și comunitățile acceptă un vaccin când acesta ajunge. Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație a persoanelor cele mai vulnerabile”, a declarat șeful executiv al organizației, Tjada D’Oyen McKenna.

UNHCR a declarat că a reușit să mențină ratele de infecție în rândul comunităților strămutate forțat la niveluri comparabile cu populațiile locale. Cu toate acestea, se crede că numărul oficial al infecțiilor furnizate de guverne în țări precum Siria este foarte redus (față de numărul real).

Membrii seniori ai sistemului ONU se tem că distribuția vaccinurilor va deveni un instrument politic, la fel ca și alte forme de ajutor, cum ar fi alimentele și medicamentele. Probabil guvernele gazdă să fie principalul mijloc de introducere a vaccinului.

„Blestemul a venit asupra noastră și nimic nu îl poate ridica”

De-a lungul războiului sirian, comunităților care au rămas în afara controlului regimului Assad li s-a refuzat în mod regulat accesul la elementele esențiale de salvare a vieții. Comunitățile strămutate din Irak au avut o experiență similară.

UNHCR a declarat că numărul global al deplasărilor forțate a depășit nivelul de 80 de milioane la mijlocul anului 2020. Peste 50 de milioane de persoane au fost strămutate intern, cu un acces potențial mai mic la ajutorul internațional decât cei care au ajuns dincolo granițele internaționale.

„Vărul meu a ajuns în Turcia și spune că turcii ar putea ajunge la el și la familia sa în martie. Dar aici, numai Dumnezeu ne poate ajuta. Aici sunt atât de mulți morți. Blestemul asupra noastră la noi și nimic nu îl poate ridica încă multe luni (n.r. de acum înainte)”, a declarat Ghassan Abbad, un sirian care a fugit în provincia Idlib din Damasc, controlat de guvern în 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ