Florin Cîțu: „Comisia Europeană susține eforturile guvernului pentru reformă”

Florin Cîțu: „Comisia Europeană susține eforturile guvernului pentru reformă”
Florin Cîțu, anunț la o zi distanță după ce s-a imunizat anti-COVID: „Programările pentru vaccinare merg bine”/ Sursa: Facebook - Guvernul României
Publicat: 08/01/2021, 17:18

Guvernul are susținerea Comisiei Europene pentru programele de reformă și consolidare fiscală, spune premierul Florin Cîțu, care a detaliat conținutul scrisorii primite de noul ministrul al Finanțelor, Alexandru Nazare, din partea forului european. De altfel, noul șef al MFP a avut ieri prima întâlnire cu oficialii Comisiei Europene privind situația bugetară a României și prioritățile Executivului pentru relansarea economică.

Comisia Europeană susține eforturile guvernului pentru reformă și nu susține măsuri care reduc permantent veniturile bugetare sau cresc permanent cheltuielile bugetare, a transmis premierul Florin Cîțu, vineri, printr-o postare pe Facebook.

În comentariul de pe rețeaua de socializare, șeful Executivului a oferit o traducere adaptată a unor pasaje din scrisoarea trasmisă de Comisia Europeană noului ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, la finalul lunii decembrie.

Noul ministru al Finanțelor, prima întâlnire cu oficialii CE

Precizările primului ministru vin ca replică la comentariul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de joi, pe baza documentului Comisiei Europene, publicat de Hotnews, adresat lui Alexandru Nazare. Noul titular al mandatului de la șefia MFP a avut ieri prima întâlnire cu oficialii Comisiei Europene, respectiv cu vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis, privind situația bugetară a României și prioritățile Executivului pentru relansarea economică.

„Am discutat, printre altele, despre obiectivul nostru de promovare a unei strategii care să conducă la o consolidare fiscală într-o manieră sustenabilă, fără a afecta capacitatea României de a adopta măsuri menite să sprijine economia în această situație dificilă, generată de pandemia COVID-19, astfel încât în anul 2024 deficitul bugetar să ajungă sub nivelul de 3% din PIB”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

De altfel, coborârea deficitului sub 3% din PIB până în 2024 este și unul dintre principalele obiective cuprinse în programul de guvernare al PNL.

Potrivit comunicatului MFP, vicepreședintele Valdis Dombrovskis a apreciat deschiderea pentru dialog și menținerea acestuia atât la nivel tehnic, cât și politic, oferind susținere pentru angajamentul de reformă luat de Guvernul României.

„Dialogul deschis între România și Comisia Europeană este cu atât mai important acum cu cât țara noastră se află în procedură de deficit excesiv de la începutul anului 2020, în urma derapajelor fiscale înregistrate în perioada 2017-2019. Conform calendarului, Comisia Europeană urmează să realizeze următoarea reevaluare a procedurii de deficit excesiv în primăvara acestui an”, au transmis joi reprezentanții MFP.

Cîțu: „Repunem România pe drumul dezvoltării economice sustenabile”

În postarea de pe contul de Facebook, premierul, fost ministru al Finanțelor, traduce pasaje din scrisoarea Comisiei Europene pentru Ministrul Finanțeor, redactată în engleză, susținând că PSD a dezinformat.

„PSD continuă campania de fake news. De câteva zile circulă un fake news despre o scrisoare a CE pentru Ministerul Finanțelor din România. Există o singură explicație pentru acest fake news. Scrisoarea este în engleză iar la PSD este clar o  barieră acest lucru”, spune premierul.

Conținutul scrisorii CE, conform traducerii premierului:

  1. „According to our analysis, the large general government deficit and rapidly growing debt ratio are largely the result of policy decisions adopted by România before the COVID-19 outbreak”.

Adică – deficitul de anul trecut în mare parte se datorează cheltuielilor generate de pandemie. Simplu.

  1. These decisions include the pro-cyclical fiscal policy between 2016 and 2018, when the government deficit was close to 3% of GDP notwithstanding a favourable economic situation, as well as the large unfunded pension increases that lead to a permanent increase în the budget deficit.

În traducere pentru PSD – în loc să aveți surplus bugetar în perioada 2016-2018 v-ați bătut joc de economie. Mai mult ați adoptat o lege a pensiilor care nu avea finanțarea asigurată.

  1. The Commission will reassess România’s budgetary situation în spring 2021 and, if appropriate, will propose new steps under the EDP.

CE așteaptă până în primăvară, după ce aprobăm bugetul, pentru a avea o opinie despre situația economică a României.

  1. This corrective action need not and should not undermine the necessary efforts to support the health system and the economy în order to effectively combat the pandemic and its economic and social consequences. Aș highlighted în our previous letter to Minister of Public Finance Cîtu of 19 September 2020, the measures to support the recovery throughout 2021 should be tailored to România’s specific situation and should be well-targeted and temporary.

Adică, da, vă susținem să luați măsuri, să reduceți semnificativ defictul bugetar, dar înțelegem că încă suntem în pandemie și este nevoie de cheltuieli suplimentare pentru sănătate.

  1. We would welcome further efforts by the Government to limit any structural negative budgetary impact of the measures taken. At the same time, România should avoid introducing new measures with a permanent negative impact on the budget balance.

FOARTE IMPORTANT. Mai clar de atât nu se putea. CE susține eforturile guvernului pentru reformă (am anunțat deja o parte din măsuri și mai urmează altele) și nu susține măsuri care reduc permantent veniturile bugetare sau cresc permanent cheltuielile bugetare. Am zis că nu voi accepta astfel de măsuri și este bine că și CE susține acest lucru public.

Altfel arată acum scrisoarea de la CE pentru Ministerul Finanțelor.

Anul 2021 este un an în care începem să corectăm 30 de ani de măsuri populiste, împotriva românilor. Repunem România pe drumul dezvoltării economice sustenabile. #RomaniiTrebuieSaStie”

PSD continua campania de fake news.

De câteva zile circulă un fake news despre o scrisoare a CE pentru Ministerul…

Posted by Florin Cîţu on Friday, January 8, 2021

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul