S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România

S-a lansat licitația pentru cea mai modernă navă de cercetare din apele interne europene. Beneficiarul este o universitate din România
Publicat: 26/01/2021, 11:03

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat licitația pentru ceea ce va fi „cea mai modernă navă de cercetare din apele interioare ale Europei”, conform beneficiarului. Vaporul va face parte dintr-un proiect amplu, în valoare totală de 92 milioane de lei, prin care se vor studia, de exemplu, impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității.

Până pe data de 26 februarie se pot depune oferte pentru „navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi”, pentru care există un buget estimat de 27 milioane lei, fără TVA. Vasul este componenta principală în cadrul celui mai ambițios proiect de cercetare din România: „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”.

Este vorba de o finanțare în valoare totală de 92 milioane de lei obținută de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați prin Programul Operațional Competitivitate.

Intenția proiectului este să creeze o infrastructură de cercetare de excelență materie de energie, mediu și schimbări climatice.

Infrastructura lui are două componente majore: nava și un sistem fix de laboratoare, complementare cu cele de pe vapor. În total ar trebui să fie 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

Proiectul va acoperi două mii de km pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic (care acoperă peste 30% din suprafața Uniunii Europene) și domenii de cercetare referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie, hidromorfologie etc. și acoperind specializări multiple: chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.

Noutățile tehnico – științifice aduse de proiect

Conform reprezentanților universității gălățene, autonomia navei de cercetare și posibilitatea de a găzdui în regim de marș o echipă internațională formată din 10 cercetători vor face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele, în care vor fi implicați experți din diferite țări pe perioada mai multor luni.

Se va evalua impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității (speciile migratoare de ihtiofaună și pasările).

Sistemele fixe și mobile de observare vor permite permit monitorizarea unor parametri climatici (continuu) și a compoziției atmosferice (periodic), într-o zonă în care măsurătorile de această natură sunt sporadice sau inexistente, continuitatea lor fiind esențială pentru a determina evenimentele cauzate de modificările climatice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern