Statele Unite primesc 120 de milioane de doze de vaccin Pfizer cu două luni mai devreme. Între timp, Europa se plânge de ritmul livrărilor

Statele Unite primesc 120 de milioane de doze de vaccin Pfizer cu două luni mai devreme. Între timp, Europa se plânge de ritmul livrărilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/01/2021, 14:09

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat marți că gigantul din domeniul farmaceutic ar putea furniza Statelor Unite dozele de vaccin împotriva COVID-19 contractate mult mai repede decât fusese anticipat.

Acesta a adăugat că vor putea fi livrate și mai multe doze de vaccin, după ce autoritățile americane au aprobat folosirea a șase doze dintr-un flacon înn loc de cinci, potrivit Digi24.

Între timp, Europa se confruuntă cu o reducere a livrărilor, fapt care a dus la tensiuni între Pfizer-BioNTech și statele membre.

Pfizer va putea să furnizeze Statelor Unite cele 200 de milioane de doze contractate anul trecut de Administrația Trump cu două luni mai devreme decât fusese estimat anterior, a declarat Bourla.

Anul trecut, Statele Unite au contractat inițial 100 de milioane de doze, iar în luna decembrie au semnat un contract aditional cu Pfizer/BioNTech pentru o cantitate suplimentară de 100 de milioane de doze.

CEO-ul Pfizer a anunțat că compania, împreună cu partenerul BioNTech, vor putea livra acum 120 de milioane de doze în primul trimestru, cu 20 de milioane mai mult decât era de așteptat și cu două luni mai repede. Contractul prevedea livrarea unei cantități de 70 de milioane de doze până în luna iunie, și alte 30 de milioane până la finalul lunii iulie.

Între timp, Europa se confruntă cu probleme la livrare

Recent, Pfizer și BioNTech au decis să reducă numărul de flacoane de vaccin livrate țărilor europene, fapt care i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății din aceste țări să reducă rata vaccinării.

Contractele Pfizer și BioNTech cu guvernele sunt pentru un număr stabilit de doze, iar companiile au răspuns la recomandările Autorității Europene a Medicamentului de a fi folosite șase doze în loc de cinci prin reducerea numărului de flacoane pe care le livrează.

Oficialii din domeniul sănătății din toată Europa au avertizat că acest proces este dificil și că schimbarea volumelor de livrare i-a lăsat în imposibilitatea de a completa programele de vaccinare. De asemenea, sunt probleme în livrarea vaccinului cauzate de reconficurarea fabricii din Belgia, astfel încât să poată fi produs mai mult vaccin, iar cele două probleme au tensionat relația dintre companie și țările UE.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Comisia Europeană se așteaptă ca Pfizer să revină la ritmul normal al livrărilor

Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.

Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.

Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA