Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Descoperirile dintr-un nou studiu

Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Descoperirile dintr-un nou studiu
România, campioană la nașterile cu mame minore. Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 11/03/2021, 10:31
Actualizat: 11/03/2021, 10:33

Un nou studiu arată că femeile însărcinate au un risc mai crescut de a dezvolta forme grave de COVID-19. Unul dintre autorii studiului este de părere că femeile însărcinate „ar trebui considerate categorie cu risc ridicat”.

Femeile gravide prezintă un risc crescut de a avea o formă severă de COVID-19 comparativ cu alte femei, potrivit unui studiu global aflat în desfășurare.

Cercetarea, condusă de Universitatea din Birmingham și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a constatat că femeile însărcinate au fost mai susceptibile de a fi admise la terapie intensivă sau au nevoie de ventilație invazivă după ce au contractat coronavirus, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate, transmite Independent.

Viitoarele mame din medii etnice sau cu condiții preexistente, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, erau deosebit de expuse riscului, au explicat cercetătorii.

Femeile însărcinate, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19

Studiul, publicat joi în British Medical Journal (BMJ), face parte dintr-o revizuire în curs și meta-analiză a datelor, care a început în aprilie 2020. Primele date despre acest studiu au fost publicate în luna august a anului trecut.

În acest ultim studiu publicat este detaliată analiza rezultatelor a 192 de studii – 115 studii suplimentare decât cele incluse în publicația din august – despre impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a copiilor lor.

Analiza a constatat că una din 10 femei gravide și recent însărcinate care au ajuns sau au fost internate la spital din orice motiv au fost diagnosticate cu COVID-19.

339 de femei însărcinate bolnave de COVID-19 au murit din orice cauză (0,02% din totalul de 41.664 de femei implicate în 59 de studii). Ratele generale de naștere a bebelușilor morți și deces neonatal sunt scăzute la femeile suspecte de COVID-19 sau cele cu boala confirmată, a constatat analiza.

Ce simptome au femeile însărcinate bolnave de coronavirus

Cele mai frecvente simptome clinice ale COVID-19 la femeile însărcinate au fost febra (40%) și tusea (41%), deși comparativ cu femeile care nu sunt gravide, femeile însărcinate și cele recent gravide bolnave de COVID-19 au mai mari șanse să fie asimptomatice.

Vârsta înaintată a femeii, indicele de masă corporală ridicat, etnia non-albă și comorbiditatea preexistentă, inclusiv hipertensiunea arterială cronică și diabetul, au fost identificate ca factori de risc pentru femeile însărcinate care dezvoltă o formă severe de COVID-19.

„Femeile gravide ar trebui considerate un grup cu risc ridicat, în special cele identificate ca având factori de risc, pentru dezvoltarea unei forme severe de COVID-19, pe baza descoperirilor noastre. Mamele ar trebui, de asemenea, să fie liniștite că riscurile pentru copiii lor sunt foarte mici”, a declarat autorul principal, dr. John Allotey, de la Universitatea din Birmingham, Centrul de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor.

Noile descoperiri, importante pentru modelarea politicii în domeniul sănătății

„În situația actuală, în care dovezile sunt produse rapid, revizuirea noastră sistematică și constantă – susținută de metode robuste și continuu actualizată la intervale regulate – este crucială pentru a aborda întrebări importante de cercetare și pentru a modela politica în domeniul sănătății și luarea deciziilor clinice. Femeile însărcinate și profesioniștii din domeniul sănătății vor trebui să ia în considerare riscurile suplimentare cu care se confruntă femeile însărcinate bolnave de COVID-19 în luarea deciziilor, cum ar fi administrarea de vaccinuri și planificarea în timpul sarcinii”, a adăugat profesorul Shakila Thangaratinam, autor corespondent și co-director al Centrului de colaborare al OMS pentru sănătatea globală a femeilor de la Universitatea din Birmingham.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic