Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul

Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul
Statele dezvoltate blochează propunerea ca rețeta vaccinurilor împotriva COVID-19 să poată fi folosită „la liber”. Care este motivul. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/03/2021, 14:47

Statele mai dezvoltate din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat propunerea unor țări în curs de dezvoltare privind renunțarea la drepturile de brevet asupra vaccinurilor împotriva COVID-19.

Peste 80 de state în curs de dezvoltare propuseseră renunțarea la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producția de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru țările sărace, informează Aleph News.

Africa de Sud și India și-au reînnoit propunerea cu privire la renunțarea la regulile OMC privind proprietatea intelectuală în privința acestor vaccinuri, o acțiune care, dacă ar fi aprobată la nivelul organizației, ar permite producerea unor cantități mai mari de seruri.

Africa de Sud susține că actualul sistem este nefuncțional și a amintit de eșecul de a asigura tratamente pentru HIV/SIDA, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 11 milioane de africani.

În octombrie, Medecins Sans Frontieres (Medici Fără Frontiere) a transmis o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțin inițiativa Africii de Sud.

Propunerea, respinsă de unele state dezvoltate

Propunerea făcută de Africa de Sud și India, privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19, a fost susținută de zeci de state, majoritatea în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, unele țări occidentale dezvoltate, printre care Marea Britanie, Elveția, Statele Unite și țările UE, care au mari industrii farmaceutice, s-au opus ideii.

Statele dezvoltate susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat de-a lungul timpului cercetarea și inovarea.

Țările occidentale susțin că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19 nu va duce automat la o creștere bruscă a ofertei de vaccinuri.

OMS le cere statelor bogate să nu mai încheie contracte bilaterale cu companiile farmaceutice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Totodată, organizația, prin intermediul directorului său, le cere statelor dezvoltate să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale cu companiile care produc aceste vaccinuri.

„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax pus în aplicare de OMS şi partenerii săi. Şi cer insistent ţărilor şi producătorilor să înceteze să încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Totodată, șeful OMS le-a cerut statelor care au comandat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, să le „ofere imediat Covax, pregătit să le distribuie în mod echitabil începând de astăzi”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...