Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență

Vaccinul anti-COVID-19 produs de compania chineză Sinovac, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență
Vaccinul Sinovac are o eficacitate de 51% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 02/06/2021, 13:41
Actualizat: 02/06/2021, 13:46

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți, 2 iunie, faptul că a introdus pe „lista de urgență” un vaccin anti-COVID-19 fabricat de compania Sinovac Biotech. Astfel, cel de-al doilea vaccin chinezesc aprobat ar putea fi folosit pentru imunizarea populației din țările sărace.

O listă „de urgență” a OMS este un „semnal” pentru autoritățile naționale de reglementare a siguranței și eficacității unui produs. Astfel, vaccinul Sinovac ar putea să fie inclus în schema COVAX, programul global care oferă vaccinuri în principal țărilor sărace, care se confruntă cu probleme majore de aprovizionare.

Grupul independent de experți al OMS a anunțat că recomandă vaccinul Sinovac pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani. De asemenea, datele sugerează că vaccinul poate oferi imunitate și persoanelor mai în vârstă.

Grupul tehnic consultativ al OMS, care a început să se întâlnească pe 5 mai, a luat decizia după ce a analizat cele mai recente date clinice privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sinovac, precum și practicile de fabricație ale companiei.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat această decizie, numind vaccinul sigur și eficient și a scos în evidență condițiile de depozitare mai favorabile, ceea ce face ca vaccinul să fie potrivit pentru țările cu venituri mici.

„Acum este crucial să obțineți rapid aceste instrumente de salvare a vieții oamenilor care au nevoie de ele”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vaccinul numit, în anumite regiuni, CoronaVac este al optulea vaccin care este introdus pe lista OMS pentru combaterea COVID-19 și al doilea dezvoltat de o companie chineză, după aprobarea din 7 mai a unui vaccin dezvoltat de Sinopharm, companie susținută de statul chinez.

Cazurile grave de COVID-19, prevenite 100% de vaccinul CoronaVac

OMS a transmis că rezultatele au arătat că vaccinul a prevenit cazurile simptomatice de boală în rândul persoanelor vaccinate, având o eficacitate de 51%, și a prevenit cazurile grave de COVID-19 și spitalizarea în proporție de 100% în rândul populației studiate.

Grupul de experți consultativ strategic al OMS (SAGE) a transmise recent faptul că eficacitatea vaccinului în studiile clinice de fază III din mai multe țări variază de la 51% la 84%.

Indonezia a declarat pe 12 mai că studiul său asupra a 120.000 de lucrători din domeniul sănătății care au primit vaccinul a arătat că serul are o eficacitate de 94% în prevenirea formelor simptomatice de boală.

Într-o evaluare preliminară, grupul SAGE a constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la adulții sub 60 de ani, dar că lipsesc unele date privind calitatea serului și efectele adverse. Grupul preciza că există lipsuri în ceea ce privește datele referitoare la siguranța serului în timpul sarcinii și în ceea ce privește siguranța și protecția clinică la adulții în vârstă, cei care suferă de alte boli și datelele referitoare la evaluarea reacțiile adverse rare.

Experții SAGE au analizat datele clinice referitoare la vaccinul dezvolat de Sinovac luna trecută.

Președintele și directorul executiv al Sinovac, Weidong Yin, a declarat că studiile clinice au oferit o „bază științifică solidă”, astfel încât vaccinul a fost aprobat de peste 40 de țări și de OMS.

China a distribuit deja în țară sute de milioane de doze atât din vaccinul Sinopharm, cât și din Sinovac, și a exportat serurile în multe țări, în special în Africa, Asia și America Latină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice