Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice

Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice
Publicat: 01/08/2021, 12:07
Actualizat: 01/08/2021, 12:10

Mai  mulți muncitori români au fost exploatați  în Marea Britanie, la o spălătorie din Marea Britanie, în perioada 2016-2017.

Doi bărbați au fost închiși pentru conducerea unei operaţiuni de sclavie modernă la o spălătorie auto din Carlisle, unde erau mai mulţi angajaţi români exploataţi, potrivit BBC.

Pentru proprietarii de mașini de lux fabricate de persoane precum Mercedes, Audi și BMW, spălătoria Shiny din Carlisle, Cumbria, a reprezentat un mod rapid, ieftin și convenabil de a-și păstra bunurile lor prețioase curate. Pentru muncitorii români care au spălat mașinile cu mâna, slujba a fost iadul pe pământ.

Condițiile îngrozitoare de muncă și de viață ale imigranților vulnerabili care devin „sclavi” au fost evidențiate săptămâna trecută în instanță, care a expus exploatarea nemiloasă a românilor care au fost aduși în Marea Britanie în 2016 și 2017 pentru a lucra la Carlisle.

Defrim Paci, în vârstă de 42 de ani, din Nottinghamshire, și Sitar Ali, în vârstă de 33 de ani, din Carlisle, i-au adus pe muncitorii români în Marea Britanie și i-au făcut să lucreze ore lungi pentru o plată mică.

Instanţa Carlisle Crown Court a audiat patru bărbați obligați să lucreze în condiții „oribile” în care au suferit arsuri din cauza substanțelor chimice folosite.

Românii munceau chiar şi 11 ore pe zi, de la 8 dimineaţa la 7 seara, fără pauză, iar unii munceau chiar şi şapte zile din şapte. În plus, pentru că aveau de achitat costurile cu transportul până în Anglia şi cazarea, românii ajungeau să trăiască fiecare cu doar 20 de lire sterline pe săptămână.

Mulţi dintre români au suferit arsuri de la substanţele utilizate pentru curăţarea maşinilor pentru că nu erau echipaţi corespunzător.

Unele dintre victime, care nu pot fi identificate din motive legale, a vorbit despre pielea lor „arsă” de substanțe chimice de curățare „toxice” și că nu primeau îmbrăcăminte de protecție.

„Modul inuman în care Sitar și Defrim i-au tratat pe cei care au lucrat pentru ei va rămâne pentru totdeauna în mintea mea și m-a făcut să pierd încrederea în oameni”.

Un alt muncitor a precizat, pe parcursul procesului, că încasa doar 30 de lire sterline pentru o zi în care muncea 11 ore, în timp ce un alt român a lăsat de înţeles că albanezii făceau evaziune fiscală.  Întrebat dacă documentele erau adevărate, respectiv că ar fi muncit 152 de ore într-o lună şi ar fi încasat 7,2 lire sterline pe oră, românul ar fi afirmat că, de fapt, doar suma încasată este adevărată, în jur de 1.100 de lire sterline, numărul de ore muncite fiind mult mai mare. Ba chiar muncitorul respectiv a ţinut să precizeze că nu a avut asigurare de niciun fel cât a lucrat la spălătoria auto a albanezilor.

„Am fost tratat ca o bucată de gunoi de către cei care conduc locul și acest lucru mi-a provocat stres extrem acolo și anxietate pe termen lung după aceea”.

Un al treilea a descris calvarul drept „cea mai oribilă experiență prin care am trecut în toată viața mea”.

Traficanţii au fost condamnaţi la închisoare

În ciuda negărilor lor, Paci, din Windmill Close, Sutton-in-Ashfield, și Ali, din Adelaide Street, Carlisle, au fost fiecare condamnați pentru două infracțiuni de sclavie modernă.

Ali a fost, de asemenea, găsit vinovat de posesia unor bunuri ilicite, după ce în mașina sa au fost găsite 16.000 de lire sterline când poliția a început arestarea în timpul anchetei.

Paci a fost închis pentru 45 de luni și Ali pentru 39 de luni.

Paci, un tată în vârstă de 42 de ani, a condus o operaţiune pentru a exploata angajații de la spălătoria auto Shiny de pe drumul Warwick, pe o perioadă de 15 luni în 2016 și 2017.

Ali a gestionat totul, negându-le angajaţilor pauze adecvate și zile libere.

Judecătorul Nicholas Barker a spus în timpul sentinței că este necesar să se arate că o astfel de infracțiune „nu va fi tolerată de instanțe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?