Medicament împotriva Covid-19. Peste 90% din pacienţi, externaţi în 5 zile

Medicament împotriva Covid-19. Peste 90% din pacienţi, externaţi în 5 zile
Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 09/08/2021, 09:07

Rezultate uimitoare înregistrate de un medicament împotriva Covid-19 dezvoltat de cercetătorii Centrului Medical Sourasky, din Tel Aviv. Aproximativ 93% din cei 90 de pacienţi cu coronavirus trataţi în mai multe spitale din Grecia cu acest medicament nou au fost externaţi în cinci zile sau mai puţin. Informația a fost confirmată pentru cotidianul Jerusalem Post chiar de autoritățile elene.

Echipa de la Centrul Medical Sourasky a realizat un amplu studiu de fază II a tratamentului împotriva Covid-19. Acest studiu a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută şi a văzut 29 din 30 de pacienţi în stare moderată până la gravă recuperându-se în câteva zile.

Fără efecte secundare, fără riscuri pentru pacienți

„Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. Nadir Arber, coordonatorul studiului. „Până în prezent, nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri”, a mai precizat el.

Studiul a fost realizat la Atena deoarece Israelul nu avea suficienţi pacienţi relevanţi. Investigatorul principal a fost comisarul care coordonează campania elenă împotriva Covid-19, prof. Sotiris Tsiodras.

Cercetătorii israelieni au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul Nadir Arber o studiază de 25 de ani. Denumită CD24, molecula este prezentă în mod natural în organismul omului. „Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienţi cu Covid nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% din pacienţi încep să se deterioreze”, a spus Arber.

Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută şi sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienţilor cu Covid-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni. „Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a explicat prof. Arber.

EXO-CD24, medicamentul care va opri Covid-19?

Molecula CD24 este o mică proteină ancorată la membrana celulelor şi care serveşte multe funcţii, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Prof. Arber a subliniat că tratamentul medicamentos inventat de echipa sa, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific. Astfel, medicamentul EXO-CD23 ajută la găsirea din nou a echilibrului corect al sistemului imunitar.

Acesta este un medicament de precizie. Suntem foarte fericiți că am gasit un instrument pentru a aborda fiziologia bolii. Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar. Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism. Angajăm exosomi, vezicule foarte mici, derivate din membrana celulelor, care sunt responsabile pentru schimbul de informaţii între ele. Reuşind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare” – prof. Nadir Arber.

Ce presupune ultima fază a studiului

Echipa de cercetători israelieni este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.  „Oricât de promiţătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până când rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienţilor care primesc un placebo”, a insistat prof. Arber.

Aproximativ 155 de pacienţi cu coronavirus vor lua parte la acest ultim studiu. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime, un placebo. Studiul va fi realizat în Israel, dar sunt luate în considerare și alte locuri dacă numărul pacienţilor din ţară nu va fi suficient. „Sperăm să finalizăm studiul până la sfârşitul anului 2021”, a spus Arber. Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul poate fi pus la dispoziţie relativ rapid şi la un cost redus.

În plus, un succes ar putea deschide valul pentru a trata multe alte boli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Nu știa ce face. Amărâtul de el” Elena...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire