VIDEO | Cum a ajuns violența domestică un fenomen tolerat. ”Cum îl vedeam supărat, îi ziceam că mă duc la pâine și pâine mă făceam. Ce poți să faci, că nimeni nu se bagă” (REPORTAJ)

Publicat: 07/09/2022, 19:00
Actualizat: 07/09/2022, 19:27

Acasă ar trebui să fie locul în care ne simțim în siguranță, însă din nefericire, de mult ori, devine un loc periculos. Grav este și faptul că, de-a lungul timpului, agresiunile au început să fie filmate și, mai rău, să fie postate pe internet și să devină virale. Așa s-a întâmplat și cu cazul interlopului Fane Vancică.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, pe rețelele de socializare au apărut imagini greu de vizionat. Bărbatul a fost filmat în timp ce își lovea cu piciorul amanta. Mai mult, acesta a batjocorit-o pe femeie și i-a turnat o găleată cu apă în cap. Din păcate, victima nu a depus plângere la Poliție, însă anchetatorii s-au autosesizat și l-au săltat, săptămâna trecută, de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni.

Fane Vancică s-a ales cu dosar penal și a fost audiat. În acest caz, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Deși și-a recunoscut faptele, tot bărbatul este indignat de amploarea subiectului.

„Acuzațiile care mi se aduc sunt adevărate, recunosc tot ce s-a întâmplat. Oamenii trebuie să priceapă că orice om greșește, cum am greșit și eu, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu omorât”, a spus Fane Vancică, la un post de televiziune.

Un alt caz de violență care a scandalizat întreaga populație a fost cel în care Bianca Drăgușanu a fost bătută de iubitul acesteia de la acea vreme, Alex Bodi. Și în acest caz, povestea se repetă. Afaceristul a recunoscut că a bătut-o pe femeie într-un exces de furie.

„Am avut cred că două episoade violente între noi, pentru că ea mă lovea prima, mă înjura. Repet, nu există scuză, eu nu am avut alte antecedente cu alte persoane.” spunea Alex Bodi.

Și nimic nu s-a întâmplat… Dar acestea nu sunt cazuri singulare, fenomenul violenței în online ia amploare. Tot mai multe femei sunt lovite și nu se iau măsuri împotriva agresorilor. Deși numărul femeilor agresate crește în statistici, cifrele oficiale nu arată în totalitate realitatea.

În primele opt luni ale anului 2021 au fost emise de către Poliție peste 7.100 de ordine de protecție provizorii, iar instanțele au emis alte peste 6.900 de ordine de protecție. În anul 2020 au fost emise peste 7.000 de ordine de protecție a victimelor violenței domestice.

Camelia a fost și ea o victimă a agresiunilor soțului ei. A îndurat 25 de ani de bătăi și umilințe, fără a-l reclama, pentru că, spune ea, nu avea unde sa se ducă.

Femeia trebuia să tacă și să înghită sau să își ia copilul și să plece. Părăseai domiciliul, până la urmă…dacă aveai unde să te duci, dacă nu…trebuia să îl iei cu binișorul pe soț, să-i vorbești frumos, să-i faci o mâncare bună, să-i intri în voie, să-i acorzi foarte multă atenție și, cu binișorul, ajungeam pe calea cea bună. Dar, de obicei, fugeam în Obor, ca atunci când era beat, să nu ne bată”, povestește Camelia.

„Îi ziceam că mă duc la pâine și pâine mă făceam”.

– Cum ați rezistat?
– Nu știu…tot așa, cu vorbă bună și când era treaz încercam să-i fac mâncarea care îi place, și-l aduceam pe linia cea bună.

– V-ați gândit să renunțați?
– Da, dar apartamentul unde stăm împreună… nu aveai unde să te duci, nimeni nu te primea cu un copil. Te primea pentru două, trei zile, o săptămână, dar mai mult, nu.

Camelia a învățat comportamentul soțului ei și a ajuns să-i anticipeze actele de violență.

„E foarte greu dacă nu ai susținerea familiei, este foarte greu. Trebuie să ai susținerea familiei. Frate, mamă, soră, indiferent cine, dar să te ajute să pleci din mediul respectiv. Eu aveam cheile la mine, poșeta o țineam undeva pe hol afară și cum îl vedeam supărat, îi ziceam că mă duc la pâine și pâine mă făceam. Ieșeam din casă pur și simplu pentru că îmi era frică să nu-mi dea vreun pumn în cap.

(A trăit cu frică – n.red) Da, da. Spuneam Tatăl Nostru, mergeam la biserică și puneam câte un acatist pentru sănătate. Păi nu ai ce să faci, domnișoară, pentru că nimeni nu se bagă. Poliția vine, discută, vorbește, aplanează conflictul și nimic mai mult”, a adăugat femeia.

”Instanțele dau consiliere psihologică pentru agresori, dar nu știu dacă se duc”

Fenomenul este însă mult mai amplu.

”Raportările, cifrele pe care le avem sunt reprezentative, dar nu reflectă realitatea în profunzime. Gândiți-vă că în societatea în care trăim, cumva, violența este tolerată și acceptată în toate sferele sociale.

De multe ori se întâmplă ca femeia să aibă tendința să iasă din starea abuzivă în care se află și să întâlnească o singură persoană în acest traseu care să-i zică să se întoarcă acasă și ea se va întoarce, Dar dacă are norocul ca în traseul ei să întâlnească persoane care să o sprijine cu o vorbă, nu neapărat cu un act juridic, are șanse mari să iasă din relația abuzivă.

O femeie care se duce și depune pentru un ordin de protecție sau sună la 112, deja a făcut un mare pas înainte și nu trebuie descurajată. De multe ori, și instanțele, și tot timpul susțin că mai bine să dai un ordin de protecție – nu contează dacă se întoarce, e treaba ei ce face -, decât să nu-l dai.

Cauza violenței, până la urmă, stă la agresor, iar acolo nu este nimic. Nu sunt ONG-uri care să lucreze cu agresorii, foarte greu există servicii publice la direcții, în puține cazuri se oferă consiliere psihologică.

Instanțele dau pentru agresori consiliere psihologică, dar nu știu cât înțeleg ei din această consiliere și nu știu dacă se duc doar pentru că îi obligă instanța”, a spus Carmen Nemeș, președinte asociației ANAIS.

”Induce o frică atât de puternică încât partenera are impresia că nu poate să scape”

Psihologii spun că, de cele mai multe ori, femeile rămân în aceste relații abuzive, unele pentru că se tem de răzbunarea partenerilor sau pentru că nu știu unde să plece, altele pentru că fug de singurătate.

„Să nu uităm că fiecare vine cu o istorie de viață, cu probleme nerezolvate, cu probleme, poate, din alte relații care au adus anumite traume și, fiind nerezolvate, sunt tot timpul activate în relația prezentă, și atunci, sunt tensiuni care nu sunt generate exclusiv de ceea ce se întâmplă în prezent, ci de anumite frici, precauții, îngrijorări aduse din trecut.

În ultima perioadă, există un simptom al persoanelor singure care fug de singurătate și se refugiază în orice relație, indiferent cum este acea relație.

Există și situații în care partenerul este dominant, agresiv, violent și domină din toate punctele de vedere, și psihic, și fizic, partenera. Induce o frică atât de puternică încât partenera are impresia că nu poate să scape, că nu poate să iasă din relație, că este forțată să rămână acolo, pentru că i se va întâmpla ceva rău ei sau copiilor”, explică psihologul Keren Rosner.

În luna martie a acestui an, a fost avizat sistemul pilot de monitorizare electronică, după ce legea a fost adoptată în mai 2021. Conform acestuia, agresorul poartă o brăţară, iar victima, un dispozitiv care o alertează şi anunţă Poliţia când agresorul se apropie la mai puţin de 500 de metri. Este un prim pas către normalitate, însă până la implementarea sistemului este cale lungă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice