Cristian Bușoi: Solicit CE să propună urgent un sistem de reglementare a prețurilor, în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze în toată Uniunea

Cristian Bușoi: Solicit CE să propună urgent un sistem de reglementare a prețurilor, în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze în toată Uniunea
Cristian Bușoi / Sursa: Facebook
Publicat: 08/09/2022, 13:40

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a anunțat, joi, că salută decizia Președinției cehe a Consiliului UE de a organiza o reuniune extraordinară a miniștrilor Energiei, ce urmează să aibă loc, vineri, la Praga.

Europarlamentarul româna a transmis, pe Facebook, joi, că, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European va sprijini, în limita atribuțiilor instituționale pe care le are, adoptarea unor măsuri rapide, care să stabilizeze situația sectorului energetic european și să consolideze siguranța energetică a UE.

Propunerile Comisiei

Cristian Bușoi își exprimase, miercuri, sprijinul total în calitate de președintele al Comisiei ITRE din Parlamentul European, pentru cele cinci măsuri anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Economisind inteligent și redirecționând profiturile excepționale ale producătorilor de energie către consumatorii vulnerabili vom putea reduce impactul creșterii prețurilor și vom trece iarna cu bine. Demonstrăm astfel că suntem uniți în fața șantajului Rusiei, care folosește gazul ca armă împotriva cetățenilor europeni”, scria europarlamentarul.

Comisia Europeană va propune, pentru a gestiona criza energiei, o plafonare a prețului la gazul rusesc, dar și o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o „contribuție de solidaritate”
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

„Este nevoie de un nou design al pieței de energie”

Uniunea Europeană are nevoie de un plan realist de optimizare a consumului de energie electrică, fără a perturba activitatea economică și socială, potrivit lui Cristian Bușoi.

„Insist că este nevoie de un nou design al pieței de energie, care să răspundă provocărilor actuale și viitoare ale sectorului și invit Comisia Europeană să propună rapid cu un plan de modificare legislativă în acest sens. Actuala metodologie a prețului marginal (maximum adjustment price methodology) crește artificial facturile, legând prețul gazului natural de cel al energiei electrice. Consider că metodologia prețului din ofertă este mult mai aproape de realitățile pieței energetice europene și de conceptul de piață liberă, funcțională, în interesul consumatorilor. Sunt convins că o astfel de schimbare nu va afecta investițiile în sectorului de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon și nici planurile UE deja stabilite pentru 2030”, consideră europarlamentarul român.

Astfel, până la adoptarea unui nou design de piață, Cristian Bușoi solicită Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a prețurilor în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze pentru toată Uniunea Europeană.

„În cazul în care Comisia Europeană va propune și un preț reglementat maximal la nivel comunitar, acest nivel trebuie stabilit și în funcție de puterea de cumpărare din statele Europei Centrale și de Est, un nivel de 200 euro/MW fiind, în opinia mea, mult prea mare. Solicit Comisiei Europene să recomande un sistem de sprijin social pentru consumatorii afectați de situația din energie, care să fie eficient și acceptat la nivel comunitar”, a spus Cristian Bușoi.

Gigantul rus Gazprom a lansat recent un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa – „Iarna va fi grea” – la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

„Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic venit dinspre Rusia și să implementam sancțiunile deja decise, dar și strategia RePowerEU, care ne va ajuta să câștigăm independența de gazul rusesc. Trebuie să comunicam corect și să analizăm în profunzime măsura de plafonare acum numai a gazului de proveniență rusească. Este important să evităm să exonerăm Gazprom de obligațiile contractuale de a livra gaz natural, în condițiile agreate în contracte și să le oferim cea mai mică scuză sau vreun pretext de a opri total fluxul de gaz, în această iarnă. Trebuie să fie clar acestei companii că orice întrerupere contractuală unilaterală, ce va genera probleme sociale în Uniunea Europeană, ar putea fi considerat un act de terorism economic și tratat ca atare”, a transmis Cristian Bușoi.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri. 9 septembrie, în contextul în care unele țări din UE sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, dacă asta ar duce la pierderea aprovizionării, din ce în ce mai redusă, de la Moscova.

„Salut pregătirea statelor membre pentru perioada de iarnă și le încurajez să acționeze solidar și unit. Este nevoie să finalizam rapid și proiectele de infrastructură energetică strategice pentru UE, cum ar fi interconectorul de gaz natural dintre Grecia și Bulgaria. Sunt convins că prin solidaritate, pragmatism și eficiență vom depăși cu bine această perioadă dificilă cu care ne confruntăm”, a scris Cristian Bușoi, pe contul de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA