Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, după ce Vladimir Putin a amenințat că oprește livrările

Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele rusești, după ce Vladimir Putin a amenințat că oprește livrările
Ursula von der Leyen / Sursa: Shutterstock
Publicat: 07/09/2022, 16:11

Comisia Europeană va propune, pentru a gestiona criza energiei, o plafonare a prețului la gazul rusesc, dar și o reducere obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze, a anunțat, miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Declarațiile șefului Executivului comunitar au fost făcut la scurt timp după ce președintele rus, Vladimir Putin, amenințase că va tăia livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț la exporturile de gaz și petrol ale Rusiei.

„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazele rusești. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen. relatează Reuters, citat de Hotnews.

Propunerile Comisiei Europene pe scurt:

  • plafonarea prețului la gazele rusești
  • reducerea obligatorie în Uniunea Europeană a consumului de electricitate în orele de vârf
  • plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze
  • firmele din energie care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate să plătească să facă o „contribuție de solidaritate”
  • ajutor pentru firmele care se confruntă cu lipsă de lichidități

Potrivit declarațiilor Ursulei von der Leyen, importurile de gaz rusesc au scăzut drastic de la debutul „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, potrivit AFP.

„La începutul războiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. În prezent, procentul este de doar 9%”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Tot miercuri, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei și a avertizat Occidentul că va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada precum lupului dintr-un basm rusesc, relatează Reuters.

De altfel, gigantul rus Gazprom a lansat un videoclip dramatic, care ilustrează potențialul impact a lipsei gazelor pentru Europa – „Iarna va fi grea” – la câteva zile după ce a anunțat oprirea pe termen nedeterminat a Nord Stream 1. Filmul Gazprom prezintă, pe un fundal muzical intens, o Europă acoperită de zăpadă și cuprinsă de frig, ipostaze ale conductei Nord Stream și o imagine grăitoare a gazului care se oprește.

Potrivit sursei citate, prin plafonarea prețului la gazul rusesc, responsabilii europeni își propun scăderea costurilor cu energia electrică

Statele UE ar trebuie să aprobe propunerile pentru a intra în vigoare, însă unele țări din UE sunt reticente în privința plafonării prețurilor la gazele rusești, dacă asta ar duce la pierderea aprovizionării, din ce în ce mai redusă, de la Moscova.

Potrivit Ursulei von der Leyen, UE dorește să plafoneze veniturile producătorilor care nu sunt alimentați cu gaz și să redirecționeze „profiturile neașteptate” ale lor spre măsuri de sprijin pentru gospodării și companii.

Firmele din domeniul petrolului și al gazelor care au înregistrat profituri uriașe vor fi obligate, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a declarat von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Printre alte măsuri pe care Bruxellesul le va propune se numără cerința ca țările să diminueze consumul de energie electrică în orele de vârf și ajutor de lichiditate pentru firmele care se confruntă cu cerințe colaterale uriașe.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență care va avea loc vineri. 9 septembrie, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului