PoS: Ce este Proof of Stake și cum funcționează?

PoS: Ce este Proof of Stake și cum funcționează?
Publicat: 27/10/2022, 20:22
Actualizat: 04/11/2022, 18:38

Oamenii sunt în crypto ca să facă bani în același mod în care sunt implicați pe oricare alte piețe. Acesta este principalul motiv, piața crypto fiind extrem de atractivă mulțumită profiturilor mult mai mari decât oricare alta. Indiferent că discutăm despre monedele mai convenționale și sigure sau proiectele și trading-ul mai riscant. Totuși, de cele mai multe ori, a face bani nu e chiar cel mai simplu lucru așa că ne lovim deseori de detaliile tehnice care țin de blockchain, pentru a înțelege cum funcționează o rețea, pe ce se bazează și de ce prinde la oameni – care, în fond, e motivul pentru care prețul cryptomonedelor crește sau scade. Și nu putem discuta despre Blockchain fără să menționăm mecanismele de consens din spatele tehnologiei.

Ce este mai exact Proof of Stake? 

Mecanismele de consens sunt algoritmi folosiți atât în Blockchain cât și în alte sisteme IT pentru a sincroniza răspunsurile primite de la mai multe procese distribuite. Dacă acestea rulează în același timp, cum e cazul rețelelor de date crypto, sistemul trebuie să aleagă o singură valoare din ce primește la un moment dat, asigurând consistența între informațiile primite și înregistrând tot în rețea. Proof of Stake se referă la o categorie de astfel de mecanisme de consens care lucrează cu validatori ai tranzacțiilor care au la staking o cantitate anume din moneda nativă a Blockchainului respectiv. Acesta a apărut după mecanismul Proof of Work, din cauza consumului foarte înalt de energie electrică necesar calculelor efectuate. 

Cum funcționează PoS?  

În funcție de rețea, un validator trebuie să aibă o anumită cantitate de monede blocată la stake (pentru Ethereum limita este de cel puțin 32ETH pentru formarea unui nod), pentru a asigura siguranța și integritatea lanțului de date. Pe lângă validatorii direcți mai există și staking pools, care pot acționa precum validatorii. Protocolul Proof of Stake selectează validatorii în funcție de cantitatea de monede pentru a valida și confirma tranzacțiile din lanț care sunt înregistrate pe rețeaua imuabilă de date, adăugând blocuri în lanț și generând monede, din care validatorii își iau un procent pentru munca depusă. Procesul are loc cu ajutorul tehnologiei contractelor inteligente, tehnologii cunoscute în special datorită Ethereum, care tocmai a făcut tranziția de la Proof of Work la PoS. În urma creării noului bloc în rețea, acesta este și votat de un grup de validatori ales aleatoriu, pentru a adăuga un plus de siguranță rețelei. Procesul are loc calculat în timp prin sloturi sau epoci, în funcție de rețeaua în cauză. 

Ce beneficii aduce? 

Având în vedere starea actuală în care se află industria Blockchain, putem discuta beneficiile prin comparație cu celelalte mecanisme de consens existente până acum, printre care major fiind PoW. Spre deosebire de acesta, PoS consumă mult mai puțină energie electrică pentru că nu mai avem nevoie de aceleași calcule dificile, cerințele de hardware sunt și ele mult mai limitate pentru că nu avem nevoie de ceva extrem de performant ca în PoW, iar atacurile sunt dacă nu imposibile, extrem de dificile pentru oricine ar încerca, pentru că este nevoie să cheltuiască foarte mulți bani doar ca să încerce. 

Care sunt criticile aduse sistemului de oamenii din crypto?

Criticile aduse PoS spun că sistemul riscă să îndepărteze conceptul de descentralizare, având nevoie de adrese și validatori pentru a confirma tranzacțiile. Apoi, indiferent de riscurile aduse securității, dacă sistemul alege validatorii în funcție de câte monede au la stake înseamnă că ar funcționa pe baza unui sistem preferențial, unde cei cu cantități mari de monede ar avea de câștigat cele mai multe recompense și ar putea avea un control majoritar asupra tranzacțiilor. Pe de altă parte, putem susține lucruri asemănătoare și despre Proof of Work. În concluzie, totul se rezumă la cum interpretăm acest sistem și la câte îmbunătățiri se vor aduce pe parcurs, schimbări care pot fi bazate doar pe modele pe care le avem deja.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?