Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?

Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Ce afecțiune pot indica durerile intense de spate?
Publicat: 15/06/2023, 08:00
Actualizat: 21/06/2023, 13:16

Durerile de spate sunt frecvent întâlnite, orice persoană confruntându-se cel puțin o dată în viață cu astfel de neplăceri. Însă, dacă durerile sunt intense, persistente și sunt însoțite și de senzație de amorțeală sau de slăbiciune la nivelul membrelor, atât în brațe cât și în picioare, afectând considerabil calitatea vieții pacientului, atunci acestea pot indica o afecțiune a coloanei vertebrale: hernia de disc.

Una dintre cele mai des întâlnite boli degenerative spinale neurochirurgicale, hernia de disc apare atunci când se produce o deteriorare a unuia sau a mai multor discuri intervertebrale și se manifestă mai frecvent în partea inferioară a spatelui (lombar), cât și în zona gâtului (cervical). Însă, poate afecta orice altă zonă a coloanei vertebrale.

Suprasolicitarea, sedentarismul, poziția necorespunzătoare la birou, excesul ponderal sunt câțiva dintre factorii de risc care contribuie la dezvoltarea herniei de disc. În lipsa diagnosticului și a unui tratament adecvat, afecțiunea se poate agrava, având consecințe severe – durere cronică de spate, amorțeală, slăbiciune sau, când se produce compresia nervilor spinali, pacientul se poate confrunta cu impotență funcțională, dificultăți în deplasare, sau chiar paralizia membrelor inferioare. De aceea, efectuarea unui control de neurologie este recomandat pentru evitarea potențialelor complicații. Alături de examenul clinic, medicul va recomanda, pentru stabilirea unui diagnostic corect, efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi: RMN, CT, radiografie sau electromiografie (EMG).

Odată diagnosticul stabilit, medicul va decide care este cel mai potrivit tratament, în funcție de severitatea bolii și de particularitățile fiecărui pacient în parte. În cazurile ușoare, se recomandă terapia conservatoare. Dacă simptomele continuă să persiste și să se intensifice, apare un deficit motor sau există risc de paralizie, atunci singura soluție de tratament este chirurgia.

În prezent, datorită dezvoltării tehnologiei și tehnicilor medicale, hernia de disc poate fi tratată și minim invaziv, cu multiple beneficii pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, cicatrici aproape insesizabile, recuperare rapidă, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile neurochirurgicale pentru tratarea herniei de disc sunt realizate în condiții de maximă siguranță în cadrul Secției de Neurochirurgie, de către o echipă medicală de elită, cu ajutorul microscopului ultraperformant, de ultimă generație, Zeiss Kinevo 900. Capacitatea acestuia de o oferi o imagine mult mărită a câmpului operator, precum și detalii esențiale despre structurile anatomice vizate, face posibilă realizarea și reușita chiar și a celor mai minuțioase intervenții chirurgicale.

Pe lângă cele mai avansate metode de tratament, pacienții cu afecțiuni ale coloanei vertebrale au acces la SANADOR și la consulturi de specialitate și investigații specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine, realizate cu aparate RMN moderne – Siemens Magnetom Vida și Siemens Magnetom Skyra, cu putere de 3 Tesla.

De asemenea, pacienții care au nevoie de recuperare pot apela la serviciile Departamentului de Medicină fizică și de reabilitare din Spitalul Clinic SANADOR, asigurate de personal medical empatic și foarte bine instruit. Planul terapeutic este stabilit de medicul specialist și adaptat pentru fiecare pacient în parte, astfel încât acesta să beneficieze de cele mai bune rezultate.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×