Ce se întâmplă cu mașina ta când o lași în SERVICE. La ce trebuie să fii foarte atent, ca să nu ai surprize

Ce se întâmplă cu mașina ta când o lași în SERVICE. La ce trebuie să fii foarte atent, ca să nu ai surprize
Publicat: 04/10/2023, 19:30

Românul are încredere, în general, în preot, medic și …mecanicul auto, dacă acesta din urmă există și este unul serios.

Fiecare proprietar de mașină vrea să primească servicii de calitate la un preț corect, iar acest lucru ar trebui să fie garantat într-un atelier auto de încredere.

Cu toate acestea, există mecanici și service-uri care încearcă să profite de clienții lor prin diverse metode de escrocherie.

Într-un service auto există numeroase modalități prin care poți fi furat. De la prețuri nerealiste la reparații inutile, poți fi sigur că nu vei cădea în plasa unor adevărați escroci. În cele ce urmează, enumerăm opt ponturi pentru cei care vor să se asigure că nu vor fi păcăliți atunci când duc mașina la „medicul mecanic”.

Piesele de schimb sunt înlocuite cu unele de calitate îndoielnică

Mulți „meșteri” pot înlocui piesele de schimb cu unele de calitate inferioară sau chiar cu piese uzate, dacă nu ești atent. De exemplu, pentru a economisi bani, un mecanic poate înlocui o piesă uzată cu o altă piesă la fel de veche ce provine de la o mașină în dezmembrare. Pentru a evita această problemă, cere să vezi piesele de schimb înainte de a fi înlocuite și cere aprobarea ta înainte de a fi realizate reparări.

Prețuri înșelătoare

Uneori, mecanicii pot oferi prețuri nerealiste pentru a atrage clienți și a-i păcăli. Una dintre cele mai bune modalități de a evita aceasta este de a cerceta mai multe ateliere auto și de a compara prețurile.

Nu schimbă, de fapt, consumabilele

Consumabilele, cum ar fi filtrele de aer și de ulei, sunt esențiale în cadrul operațiunilor de revizie și determină un număr mare de clienți să apeleze la serviciile unui atelier auto.

Din nefericire, aici se înregistrează cele mai multe „țepe”, deoarece angajații nu înlocuiesc consumabilele, deși pe fișă scrie că au fost schimbate…

Acest lucru poate determina pagube de sute, poate chiar mii de lei, când un filtru vechi și „curățat” este montat în locul unuia nou, din cutie. Pentru a evita asemenea escrocherii, este recomandat să marchezi consumabilele cu un marker discret, pentru a verifica apoi dacă au fost sau nu schimbate.

De asemenea, poți solicita să primești și piesele vechi, pentru a te asigura că aceste consumabile au fost, într-adevăr, înlocuite, așa cum ai plătit.

Cote de muncă „SF”

Mai există și acei mecanici care „umflă” cota de muncă pentru a face mai mulți bani. De exemplu, un mecanic poate declara că înlocuirea unei conducte de frână a necesitat 3 ore de muncă, în timp ce operațiunea ar fi durat numai 1 oră. Poți evita situația prin solicitarea unui raport detaliat cu privire la timpul necesar pentru efectuarea fiecărei reparații.

Servicii fără rost

Mecanicii pot recomanda uneori servicii inutile sau care nu sunt necesare pentru a-și umfla profiturile. Un mecanic poate spune că trebuie înlocuită o piesă care nu prezintă defecțiuni, doar pentru a justifica factura. Pentru a evita asemenea lucruri, insistă să primești un raport scris cu privire la toate reparațiile necesare.

Nu schimbă, de fapt, uleiul

Dacă crezi că aducerea lichidului de schimb pentru uleiul mașinii tale este suficient pentru a te asigura că acesta a fost înlocuit cu un ulei nou nouț, ar trebui să fii cu ochii în patru. Mulți mecanici nu schimbă în totalitate uleiul uzat, ci doar o parte din acesta, iar restul îl completează cu uleiul tău nou.

La final, o parte din uleiul pe care l-ai adus îți va fi folosit, iar restul va rămâne la mecanic. Dacă vrei să te asiguri că operațiunile de service sunt efectuate corect și transparent, atunci ar trebui să alegi un atelier auto care îți oferă posibilitatea să observi fiecare etapă a operațiunii, prin intermediul unui geam transparent. Această metodă este eficientă și poate fi aplicată la orice tip de operațiune de service.

Te încarcă cu taxe

Încărcarea cu taxe este o practică des întâlnită la service-urile rău „famate”. O mașină poate fi ținută mai mult decât este necesar, pentru a fi taxată la un tarif mai mare sau serviciile pot fi facturate la un preț mai mare decât cel practicat. E important să întrebi înainte de a depune mașina la service care este tariful pentru diverse servicii, pentru a nu te trezi cu o surpriză.

Utilizarea de piese contrafăcute

În unele cazuri, mecanicii pot folosi piese contrafăcute, care sunt mult mai ieftine decât piesele originale și care pot fi de calitate inferioară. Aceasta poate fi evitată prin verificarea autenticității fiecărei piese înainte de a fi instalată, scrie realitatea.net.

Sursa foto: Flickr Silviu Bănilă / Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cu ce se ocupă Dorin Mateiu, presupusul iubit al Simonei Halep. Afacertistul, inlcus în top...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×