Cum ne alegem șemineul perfect pentru căldura și confortul de acasă?

Cum ne alegem șemineul perfect pentru căldura și confortul de acasă?
Publicat: 10/10/2023, 12:11

Indiferent din ce zonă a țării provenim și căutăm șeminee în Timișoara, București sau seminee Oradea, suntem siguri că fiecare dintre noi apreciază atmosfera și designul redat de aceste dispozitive spectaculoase. Șemineele sunt printre puținele surse termice ce reușesc nu doar să ofere căldura caselor noastre, dar să le și înfrumusețeze cu povești ale bunului gust arhitectural în funcție de preferințele și stilurile fiecărui client în parte.

Totuși, atunci când ne-am convins că a sosit timpul pentru achiziția mult visată, trebuie să înțelegem că alegerea unui astfel de dispozitiv complex și destul de costisitor, nu trebuie făcută instinctiv sau în funcție de criterii subiective care țin cont de aspect, mai mult decât de funcționalitate sau siguranță. O astfel de decizie trebuie făcută echilibrat și neapărat, apelând la ajutorul profesioniștilor care vor știi să te îndrume mai bine decât o mână de persoane neavizate, care își dau cu părerea pe forumuri obscure.

Așadar, dacă vrei ca achiziția șemineului tău să nu devină un fiasco pe bani mulți, apelează cu încredere la meșterii sibieni în șeminee – o firmă specializată cu peste două decenii de activitate în comercializarea, instalarea și punerea în funcțiune a tuturor soluțiilor de încălzire alternativă existente pe piața de specialitate din România. În acest articol ne-am decis să împărtășim cu voi tot ce am aflat despre criteriile care stau la baza alegerii focarului potrivit pentru locuința și nevoile tale de încălzire, iar cel mai important dintre ele, se referă la tipul materialului din care sunt confecționate.

O alegere bună o reprezintă focarele din fontă care se bucură de durabilitate mai mare în timp, radiază mai mult, permițând acumularea unei mase semnificative de căldură și distribuirea uniformă a acesteia pentru mai mult timp, chiar și după ce focul a încetat să mai ardă în focar. Totuși, raportul arderii materialului lemnos în relație cu cantitatea de căldură eliberată, nu se compară cu randamentul oferit ca și în cazul focarelor șamotate, rezultând un consum mai mare de lemne, dar și cantități mai mari de cenușă sau depuneri pe sticla focarului.

Focarele șamotate standard, spre deosebire de cele din fontă, au rezultate mai bune în timpul arderii, diminuând astfel reziduurile de cenușă și depunerile pe sticlă. Șamota facilitează dezvoltarea unei temperaturi mai mari în camera de ardere, singurul dezavantaj fiind că aceasta este un material consumabil și în funcție de exploatare, va trebui să fie înlocuită în timp, dar nu mai devreme de 4-5 ani.

Focarele premium (de lux) se diferențiază de restul gamei, atât prin calitatea materialelor folosite în procesul de producție – șamotă arsă cu rezistență mecanică mai bună, oțel cu compoziție mai mare de carbon, vopsea anti-zgârieturi, cât și prin tehnologia revoluționară de ardere a lemnului, cu randament ce depășește valoarea de 80% cu respectarea anumitor condiții (minim dublă combustie, obligatoriu ardere etanșă, ardere pe vatră etc.)

Un alt factor important în vederea alegerii focarului potrivit este necesarul termic pentru locuință. Înainte de toate, focarul trebuie privit ca o sursă alternativă de încălzire a casei, un aspect care trebuie tratat ca atare, criteriile pentru alegerea corectă a modelului de focar depinzând de anumite variabile: spațiul în care se va amplasa șemineul (suprafața, niveluri, deschidere, etc), înălțimea acestuia, precum și greutatea, numărul de încăperi care se doresc a fi suplimentate termic.

În concluzie, un șemineu pe lemne este mult mai mult decât un obiect decorativ care arată bine în sufragerie. Așadar, apelează la meșteri calificați cu sediul central la Sibiu, care oferă clienților din toată țara, o gamă diversă de șeminee, focare de toate felurile – tradiționale din fontă, focare standard șamotate, focare premium șamotate, alături de accesorii, solutii antimucegai și alte materiale destinate încălzirii neconvenționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Update. Florin Piersic a fost operat și se află la terapie intensivă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?