Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția

Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția
Publicat: 29/11/2023, 11:10

Trecerea de la o dietă nesănătoasă la una sănătoasă, în jurul vârstei de 40 de ani, poate prelungi viața unei persoane cu aproape un deceniu, sugerează un nou studiu.

Studiul – publicat în Nature Food – s-a bazat pe un model folosit pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane și a folosit date de la 467.354 de participanți de la UK Biobank, o bază de date biomedicale unde se află informații despre jumătate de milion de persoane din Regatul Unit.

Astfel, s-a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au trecut la o dietă sănătoasă ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Schimbarea a fost asociată cu 10,8 ani în plus pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați, scrie Insider.

Conform autorilor studiului, cu cât o persoană alege mai repede un stil de viață sănătos, cu atât crește mai mult speranța de viață.

Cerealele integrale, nucile și fructele, asociate cu longevitatea

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Alimentele care au fost cele mai mult legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, arată studiul.

Analiza cercetătorilor a arătat că o dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

De asemenea, a inclus un aport relativ scăzut de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr și un aport redus de cereale rafinate și carne procesată.

Acest regim de viață seamănă foarte mult cu dieta mediteraneană, care este considerată pe scară largă una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca și pune accent pe cerealele integrale, proteinele slabe, fructele și legumele și grăsimile sănătoase, limitând în același timp alimentele procesate, precum și alimentele dulci și prăjite.

Profesorul Gunter Kuhnle, un cercetător în nutriție de la Universitatea Reading, Anglia, care nu a fost implicat în studiul precizat, a declarat pentru Business Insider: „Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile cunoscute despre tipurile de diete care duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Deși este posibil din punct de vedere teoretic ca un bărbat de 40 de ani să treacă de la decenii de dietă nesănătoasă la decenii de alimentație rațională și echilibrată, acest lucru poate fi greu de realizat. Această lucrare oferă dovezi suplimentare despre motivul pentru care este bine pentru noi toți să promovăm o dietă sănătoasă și echilibrată în fiecare etapă a vieții.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii