Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman

Cum facem cea mai bună fasole cu ciolan, după rețeta lui Radu Anton Roman
Publicat: 29/11/2023, 14:45
Actualizat: 29/11/2023, 14:46

Ziua Națională se apropie cu pași repezi, iar în ultimii ani se pare că fasolea cu ciolan a devenit asociată cu această sărbătoare.

Cu siguranță că, în funcție de zonă și de preferințe, există zeci de metode de a prepara acest fel de mâncare, dar astăzi vă vom prezenta rețeta regretatului Radu Anton Roman.

De ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara fasole cu ciolan

Pentru această rețetă, potrivit realitatea.net, avem nevoie de:

300 g pastramă afumată gâscă
200 g costiță afumată
300 g cârnăciori de porc afumați
1 lingură untură gâscă
1 ciolan afumat de porc 500 g
2 linguri măduvă
1 ardei gras
2 cepe
2 morcovi
2 foi dafin
3 legături mărar
1 legătură tarhon
1 pahar vin alb dulce
200 ml bulion gros de roșii
5 căței usturoi
1 linguriță paprica
1 lingură pastă ardei
piper boabe
1 kg fasole albă cu bob mare

Rețeta de fasole cu ciolan se prepară în felul următor, după cum explica Radu Anton Roman însuși:

„Seara, se pune fasolea la înmuiat în multă apă rece. Dimineața, se pun ciolanul, pastrama și fasolea, cu piper boabe și paprica la fiert temeinic în 3 litri apă (trebuie să scadă destul de mult).

Se taie îmbucături cârnații și costița. Se rad ceapa, ardeiul și morcovii. Se toacă pastă usturoiul și tarhonul.

După o oră – o oră și un sfert, se scoate ciolanul din fiertură și se lasă să se răcească puțin”, a explicat scriitorul.

Se pun în fasole o jumătate de oră la fiert molcomit pe marginea plitei ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprica, pasta de ardei, vinul (se amestecă des, să nu se prindă).”Se dezosează ciolanul, se taie carnea și șoricul îmbucături, se pun în fiertură.

După ce a trecut jumătatea de oră se adaugă cârnăciorii și bulionul de roșii, să mai fiarbă înăbușit douăzeci de minute.Zeamă nu prea mai e (mai face doar ceva bulbuci la suprafață – nu uitați să amestecați!) – a devenit sos și încă unul extraordinar.

Potriviți eventual sosul din apă fierbinte, să fie cam o jumătate litru zeamă groasă la tot ce-i acolo.Se toacă mărar.

Când fasolea a fiert în total două ore și un sfert – doua ore și jumătate, nu se poate să nu fie gata! – se ia de pe foc, se presară mărar, se amestecă puțin, e o operă de talie mondială”, spunea Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Sursa foto: Captură YouTube

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Ce a apărut la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel Dragomir. Ți se rupe...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Pensia lui Isărescu s-a dublat. Venitul guvernatorului BNR, uriaș
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie