(P) Beneficiile exercițiilor pentru sănătatea mintală

(P) Beneficiile exercițiilor pentru sănătatea mintală
Publicat: 29/03/2024, 10:00
Actualizat: 29/03/2024, 11:02

Exercițiile nu se referă doar la capacitatea aerobă și la construirea masei musculare. Sigur, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți sănătatea fizică, pot reduce talia, pot îmbunătăți viața sexuală și chiar adăuga ani în viață. Dar nu asta îi motivează pe cei mai mulți oameni să rămână activi.

Oamenii care fac sport în mod regulat tind să facă acest lucru, deoarece le oferă un sentiment enorm de bine. Ei se simt mai energici pe tot parcursul zilei, dorm mai bine noaptea, au amintiri mai clare și se simt mai relaxați și pozitivi cu privire la ei înșiși și la viața lor. Și, de asemenea, ele sunt un remediu puternic pentru multe provocări comune de sănătate mintală.

Exercițiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra depresiei, anxietății și ADHD. De asemenea, ameliorează stresul, îmbunătățesc memoria, ne ajută să dormim mai bine și ne îmbunătățesc starea de spirit generală.

Cercetările indică faptul că și câteva exerciții fizice pot face o diferență reală. Indiferent de vârsta sau de nivelul tău de fitness, poți învăța să folosești exercițiul ca un instrument puternic pentru a face față problemelor de sănătate mintală sau pentru a-ți îmbunătăți energia și perspectiva asupra vieții.

Exercițiile fizice și depresia, fiecare pas contează

Studiile arată că exercițiile fizice pot trata depresia ușoară până la moderată la fel de eficient ca medicamentele antidepresive, dar fără efecte secundare, desigur.

Un studiu recent realizat de Harvard a constatat că alergarea timp de 15 minute pe zi sau mersul pe jos timp de o oră reduce riscul de depresie majoră cu 26%. Pe lângă ameliorarea simptomelor depresiei, cercetările arată, de asemenea, că menținerea unui program de exerciții poate preveni recidiva.

Exercițiile fizice luptă împotriva depresiei din mai multe motive. Cel mai important este acela că încurajează tot felul de schimbări în creier, inclusiv creșterea neuronală, reducerea inflamației și noi modele de activitate, care aduc sentimente de calm și bunăstare. De asemenea, eliberează endorfine, substanțe chimice puternice în creier care îți energizează mentalul și te fac să te simți bine.

În cele din urmă, exercițiile fizice pot servi și ca o distragere a atenției, permițându-ți să îți regăsești liniștea, pentru a ieși din ciclul gândurilor negative care hrănesc depresia.

Exercițiile fizice și anxietatea

Exercițiile fizice sunt un tratament natural și eficient împotriva anxietății. Ameliorează tensiunea și stresul, stimulează energia fizică și mentală și îmbunătățesc starea de bine prin eliberarea de endorfine.

Încearcă să observi senzația picioarelor care ating solul, de exemplu, sau ritmul respirației tale. Adăugând acest element de conștientizare – concentrându-te cu adevărat asupra corpului tău și asupra modului în care te simți în timp ce faci exerciții – nu numai că îți vei îmbunătăți starea fizică mai rapid, dar s-ar putea să poți întrerupe fluxul de griji constante care-ți trec prin cap.

Exercițiile și stresul

Ai observat vreodată cum se simte corpul tău când ești stresat? Mușchii devin încordați, și intervin durerile de spate, gât sau chiar dureri de cap. Este posibil să simți o durere în piept, un puls puternic sau crampe musculare. De asemenea, poți avea probleme precum insomnie, arsuri la stomac sau urinare frecventă. Exercițiile fizice sunt o modalitate eficientă de a rupe acest ciclu.

Pe lângă eliberarea de endorfine în creier, activitatea fizică ajută la relaxarea mușchilor și la ameliorarea tensiunii din organism.

Pentru a beneficia de o stare excelentă permanentă, te poți abona la stilul de viață sănătos oferit de World Class, cea mai mare rețea de cluburi și piscine din România. Poți opta pentru clase de Yoga sau Pilates, cursuri de înot sau Zumba, care îți vor aduce relaxare și o stare de spirit excelentă.

Nu uita, fiecare exercițiu contează!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×